Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Značky auta bez STK do depozita

Od: skye* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, mám na zdejší odborníky dotaz. Máme auto, které neprošlo STK. Dostali jsme 30 dní na opravu, ale nevyplatí se, takže auto opravovat nebudeme. Koupili jsme si jiné, ojeté, ale stejný model. Jelikož ne vše ve starém autě je na odpis (některé součástky dokonce nové loni), chtěli jsme si staré auto nechat a případně ho použít na náhradní díly na to nové. Chtěli jsme to vyřešit tak, že dáme značky do depozita a po nejdelší možné lhůtě 18 měsíců auto prodáme či zlikvidujeme. Dočetla jsem se ale, že pro vyzvednutí značek z depozita je nutno mít platnou STK, což my mít nebudeme.

Chci se tedy zeptat, je to pravda nebo bychom mohli třeba přinést na odbor pak papír, že auto bylo zlikvidováno? A tím by se vše dořešilo? Nebo existuje jiná varianta, abychom si dočasně auto bez STK mohli nechat a teprve později ho zlikvidovali či prodali?

Děkuji

doplněno 27.05.14 14:08:

A co se vůbec stane, když tedy lhůtu nedodržím a značky tam nechám? Dočetla jsem se, že se lhůty nedodržují. Hrozí mi ale nějaký postih? Nějaká pokuta? Je to někde v zákoně uvedeno?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Postup co a jak najdete v zák. 56/2001, ovšem od příštího roku bude změna, i to však na intu najdete.

doplněno 27.05.14 13:57:

Můžete začít od § 11 do 13 vč.

skye*
hodnocení

Podívám se, děkuji.

doplněno 27.05.14 13:45:

Nemůžete ještě poradit kterou část? Ráda si to prostuduji, ale nemám čas číst ten zákon celý, když netuším, do které části to patří...

erikch*
hodnocení

0x
Ideální řešení...lhůta sice jako ze je nicméně v reálu bez postihu mnohými prodlužována... A co se Týce změn,je možné ze nové pravé bude auto úředně po teto lhůtě vyřazeno z registru,cíli pro vas opět idealni-vy už doklady nepotřebujete poněvadž už nebudete nikdy provozovat...prosté z původního auta budete MIT kulnicku náhradních dílu...

asd*
hodnocení

0x

Nešlo by nechat "vozidlo" zaniknout v polopřevodu a pak "nevozidlo" použít na díly?

skye*
hodnocení

Dobrý den, jsem jen ženská, na mě nemůžete takhle, musíte polopatě:) Staré auto na sebe nemáme přihlášené, není psané na nás. To by samozřejmě byla ideální varianta, ale jakým způsobem může vozidlo zaniknout kromě krádeže? :)

asd*

Brzy ca za rok vozidla v polopřevodu za zákona zaniknou - vyřadí se z registru...

skye*
hodnocení

V polopřevodu znamená to, co jsem psala, že auto nemáme psáno na sebe, jen je na nás odhlášeno původním majitelem? Čili to znamená, že bychom mohli nechat značky v depozitu a pak by bylo autoi vyřazeno ze zákona? A to najdu prosím kde?

asd*

V polopřevodu to do depozitu nedáte, museli by jste nejdřív dohlásit na sebe a až pak by šel depozit.

Nechal bych to v polopřevodu zaniknout, pojištění bych ukončil a ohlídal si komunikaci až se ozve ČKP (prokazatelě doložit, že vozidlo nebylo provozováno = nemuselo být pojištěno)

skye*
hodnocení

No vidíte, to je podstatná informace pro mě, že to tam v tom polopřevodu nemohu dát. No ale jak prokážu, že provozováno nebylo?

hodnocení

0x

skye,

1) vozidlo dáte do depozitu

1a) pokud vozidlo nevyzvednete z depozitum, není žádná právní síly, která by Vás donutila. Vždyť nemůžete přeci sehnat tento díl, abyste ho dala do provozu.

2) Pokud do konce roku 2014 uděláte odhlášku na někoho, budete mít méně starostí, příští rok musíte s kupcem na úřad odobně.

3) když vozidlo ekologicky zlikvidujete, pak na evidenci zdarma vozidlo vyřadí.

co dále není jasné?

(zákon 56/2001 nestudujte, je to zbytečně dlouhé, nezáživné čtení)

doplněno 27.05.14 17:26:

", kdy bude vozidlo v depozitu, jej zlikvidovat, aniž by mělo platnou STK"

ano, klidně můžete, pak jen dodáte ekodoklad...

skye*
hodnocení

Děkuji moc:) šlo mi hlavně o to, jestli mohu v době, kdy bude vozidlo v depozitu, jej zlikvidovat, aniž by mělo platnou STK.

doplněno 27.05.14 14:20:

A pak s papírem nechat auto úplně vyřadit z evidence.

danys*

co zkusit dát technický průkaz na inzerci a za nějakou symbolickou cenu ho prodat? co je to za auto?

skye*

Tak to je jasné, že toto nás napadlo jako první možnost. Ale jak jsem psala, má docela použitelné a některé poměrně nové díly, takže když jsme si koupili stejné, rádi bychom si ho ponechali na ND. Je to Ford Ka.

skye, jak to napsat, abych nenaváděl k podvodu..

Vy nemůžete vozidlo rozebírat, páč na to nemáte licenci. Proto doporučuji dát do depozita a prodat vozidlo někomu.

Již chápete?

doplněno 28.05.14 20:51:

ať si to už řeší někdo jiný

správně pochopila, a pozor až budete demontovat chladič...

skye*
hodnocení

Chápu:) Ale nakonec se na to asi vykašleme a nebudeme to komplikovat. Zkusíme ho prodat dál na ND, ať si to už řeší někdo jiný :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]