Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Subminiaturní žárovka 12 V

Od: dedabrno® odpovědí: 2 změna:

Budu měnit subminiaturní žárovku v tlačítku varovných světel Honda Civic 1,4i MA8.

Žárovička je skutečně miniaturní, prům. 3,15 mm s drátovými vývody do objímky. Zjistil jsem, že to může být např. kat. číslo GES:

L 3212 na 12 V 40 mA nebo L 3216 na 14 L V 60 mA. Třebaže se vlastně celý život pohybuji (amatérsky) v elektrotechnice, najednou jsem znejistěl: Vím, že palubní napětí osobního auta za jízdy se vesměs pohybuje kolem 14 V, ale všechny žárovky v autě vč. reflektorových jsou dimensovány na 12 V. Má vůbec význam trápit se otázkou, zda subminiaturní žárovičku dát 14 V, když stejně všechny ostatní s výrazně vyšším příkonem jsou stejně na 12 V - a nic se neděje? Vždyť varovné blinkry se zapínají jen občas, tak těch 14 V žárovička na 12 V stejně dobře snese, jako ty všechny ostatní.

Vím, že je to otázka až hnidopišská, ale až tak někteří staříci zhloupnou.

Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

0x

Zdravím,pokud už údaje nejdou přečíst, tak bych volil klasicky 12V. Dával jsem podobné 1.2W žárovky do R19 a ty jsou taky na 12V jmenovitých. Pokud by šla vložit dioda, tak bych o ní uvažoval, ale nevím jaký je prostor pro rezistor.

gumidek*

rezistor se dá použít v krajním případě subminiaturní s drátovými vývody nebo v provedení SMD

doplněno 20.05.14 22:29:

problém je spíše s diodou a jejím rozptylem světla. Třeba u podsvětlení zásuvek na 12V (zapalovač) jsem musel diodu ruzně naklánět a hledat polohu, kdy bude nejlépe svítit a stejně se to žárovce nevyrovnalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]