Nejste přihlášen/a.
Prosím o osobní názory či zkušenosti.
Norma na výměnu oleje je 10 000km nebo 1rok. A nyní co je lepší přejíždět kilometrový proběh (dejme tomu max 1000km) nebo přejíždět časovou normu,když se najezdí oněch desetisíc za třeba rok a půl?
Nechci co říkají příručky výrobců,ale Vaše názory či zkušenosti!
Každopádně bych nejraději nepřejížděl, ale člověk míní a život mění. Takže přejíždím neúmyslně a stojí to peníze. Ne hned, ale časem. Na VW T5 (mám do novoty, takže vím co se s autem děje) měním jak si auto řekne, ale podle mě je to pozdě. V 250 tisících jsem měnil vačku, protože probrousila hydroštely. Jezdím na ten olej, co je předepsaný. LONG LIFE je ten problém. Toto zaklínadlo výrobců je podle mě podvod všech podvodů. Prostě LongLife neexistuje. Olej to nevydrží. V Superbu, kde mám necelých 320 tisíc jsou vačky taky na konci života, možná spíš po smrti. V Mercedesu mám předpis na výměnu oleje až 120 tisíc km, což je absolutní nesmysl. Měním po 25 tisících a i to mi připadá moc.
Jinak co se týče intervalů, tak já měním olej několikrát do roka, takže ten interval rok a víc nepřichází v úvahu. Olej v motoru je ale něco jiného než olej v originál obalu, takže v sudu až 5 let, ale v motoru maximálně rok.
A abych odpověděl na otázku přímo, tak podle mě je horší starý olej v motoru než "přejetý".
Strašení, že olej po jednom roce se nutně musí vyměnit, je podobný nesmysl, jako bylo strašení se stárnutím zimních pneumatik. Výrobci aut taky nejsou jednotní, někdy je limit dva roky, někdy rok a olej předepsaný stejnej... Stárnutím oleje určitě nedochází k takovému snížení jeho vlastností, aby to bylo porovnatelné s opotřebením oleje kilometrovým proběhem.
Takže v klidu, pár měsíců nic neznamená. Raději nepřetáčet kilometry, podle normy jde zřejmě o starší auto, takže přiměřeně kvalitní olej a hlídat km.
Pro upřesnění.mně nejde o normy stanovené výrobcem oleje nebo motoru mně jde o vaše názory.Např norma na long life nebo live? oleje je dle mne vyloženě ničení motoru nebo záměrně aby vůz potažmo motor vydržel něco málo po mzáruce a potom je jim to jedno,stejně totéž jsou "doživotní náplně převodovek... no coment,
Osobně dávám olej co doporučuje pro motor výrobce-Total Quartz 7000 10W40,měním po desetitisících nebo dřív,jenže co se poserýnkovalo vše v této republice ,tak jsem byl nucen omezit ježdění (nebyla práce a tím peníze) takže místo deseti až patnácti tisíc za rok jsem najednou najel kolem 6000,tak jsem si díky tomu prodloužil interval,na cca roka půl.Při výměně za rok a půl a nenajetých deseti, mi přišel,že je v lepším stavu než při předchozích výměnách po deseti a roku!Teda vizuálně kdy po deseti byl černý stejně jako z ropáka,zatímce po roce a půl byt tmavě hnědý,asi jako lesní med!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.