Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parkování vs. stání

Od: had186® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den rádcové, chtěl bych vědět vaše názory na tuto situaci. Naše náměstí je celé zóna placeného parkování s klasickým automatem. Hodím minci,vyjede lístek.Min sazba 10 kaček. Náměstí je čtvercového tvaru, se jednosměrnou silníci po obvodu. Parkuje se kolmo ke středu po levé ruce a souběžne na pravé straně. A teď dotaz. Jezdím tam každý den pro manželku,která tam pracuje. Přijedu tam zastavím většinou na té pravé straně a sedím v autě cca 1-5 minut,záleží jak rychle manželka přijde. Je toto, když tam čekám tu minutu už parkování? Často tam měštáci kontrulojí placení parkování. Ptal jsem se na to měšťáka a ten mi řekl že bych si měl zaplatit i kvůli té minutě. Řekl jsem,že kdybych tu minutu seděl v autě a nechal třeba běžet motor,tak to přeci není zaparkované auto. Je jasný,že ta minutka se dá uhlídat jestli někde nejdou,takže to neplatím,jen by mě zajímalo jaký mají názor jiní. Děkuji předem všem.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zákon o provozu na pozemních komunikacích nerozlištuje stání a parkování. Z hlediska zákona je to totéž. Něco jiného je zastavení. Zastavit znamená uvést vozidlo do klidu na dobu nezbytně nutnou k neprodlenému nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob anebo k neprodlenému naložení nebo složení nákladu. Takže bezplatně můžete pouze zastavit, aby manželka mohla do auta nastoupit. Jakákoli doba nad rámec zastavení je stání a je tedy zpoplatněné. Pokud policista nebo strážník bude hodně přísný, může považovat i krátkodobé čekání na manželku bez úhrady za přestupek. Raději se s manželkou domluvte, aby na smluvené místo přišla vždy o něco dřív, abyste na ni nemusel čekat.

hodnocení

2x

Hade, to co popisujete je klasické parkování. Je jedno zdali čekáte v autě, před autem, nebo jdete jinam. V tomto případě musíte zaplatit parkovné.

Ale! osobně bych v tomto případě neplatil a našel si logickou výmluvu. Páč platit za 1-5 minut mi přijde nelogické. první verze, Stopujte čas. Zastavím vozidlo, rozhlédnu se, zdali stojím uprostřed vyhraněného pruhu, zajistím vozidlo, uzamknu ho, zkontroluju všechny dveře. Jdu směrem k automatu. Začnu číst návod. Otebvřu peněženku, hledám drobné. Nenacházím a musím do auta pro drobné, opakuji od "rozhlédnu se, zdali stojím uprostřed vyhraněného pruhu, zajistím vozidlo, uzamknu ho, zkontroluju všechny dveře. Jdu směrem k automatu..

opravdu tam stojíte 1-5 minut?

už víte jak na to?

Pane Milane -klobouk dolů ! *palec*

doplněno 17.05.14 11:07:

JJ,ale Milan to napsal víc kulantněji! A u Tebe?Vás? není na ohodnoceni,jen na kritiku!

asd*

Jakej Milan - já to píšu dlouho před nim ;) Nebo můžete vystoupit a jít k automatu, chvíli trvá než najdete drobné a lístek koupíte.

erikch*
asd. ...a není to jedno...?

anonym0
hodnocení

0x

Precti si podminky, ktere jsou obvykle na automatu. U nas je vylozene napsane, ze po zaparkovani mas do 5 minut zaplatit a dat listek. Z toho vyplyva, ze do 5 minut stani/parkovani platit nemusim.

Tak něco takového jsem na automatu nikdy napsáno neviděl. Tím samozřejmě nespochybňuji, že to u vás takto je. Akorát si nemyslím, že by to bylo běžné.

carpenter*
hodnocení

0x

Chce si to definovat pojmy, to čemu říkáte placené parkování je řečí práva správně placené sátní. No a tim se dostáváme k tomu co děláte vy. Vy se dopoušítíte toho čemu zákon říká zastavení neboli uvédení vozidla do klidu na dobu nezbytně nutnou k neprodlenému nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob anebo k neprodlenému naložení nebo složení nákladu. No a jelikož se nedopouštíte stání není sebemenší důvod cokoliv té verbeži platit. Jiná situlace by zřejmě nastala kdyby se nejednalo o pozemní komunikaci, ale vyhražený prostor, sloužící pouze k parkování, tam lze vyžadovat uhradu již při vjezdu, ale o tom musíte být informován před vjezdem, závora a tak. Příslušníci městapa se rádi dohadují o tom co je a není zastavení. Vámi popsaná situlace je jednoznačně zastavení. Ve vašem případě dokonce můžete s klidem zastavit na vyhrazeném parkovacím stání třeba pro hasiče, hotel, ne pro kriplkáristy ti jsou u nás nadlidi, s tím, že pokud přijede ten pro koho je stání vyhrazeno musíte místo uvolnit.

hodnocení

Při v jezdu do náměstí je značka viz obr a pod ní dodatková tabule s nápisem "platí pro celé náměstí"

Parkování vs. stání

asd*
hodnocení

0x

Jde o placené stání, a pokud tam čekáte tak stojíte a měl byste zaplatit. Pokud přijedete a manželka tam stojí a hned nastoupí, tak jde o zastavení a platit nemusíte. Vypnutý/zapnutý motor na to nemá vliv.

Nejjednodušší je domluva s manželkou tak, aby už čekala. Nebo můžete vystoupit a jít k automatu, chvíli trvá než najdete drobné a lístek koupíte.

Tlačte na město, aby bylo např. 30 minut zdarma a placené až potom. Pokud vás bude víc, tak uspějete - jednoho pošlou do háje, ale polovinu města už ne.

carpenter*

Cituji "Jde o placené stání, a pokud tam čekáte tak stojíte a měl byste zaplatit" To není pravda, to je přesně situace, kdy nestojíte ,ale zastavil jste na dobu nezbytně nutnou k neprodlenému nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob anebo k neprodlenému naložení nebo složení nákladu. Exisuje celá řada jidikátů v které je doba 3-5 minut zcela v souladu s pojmem neprodleně. Mimo jiné , vyše je citován jakýsi žblept z parkovacího automatu v kterém se musí zaplatit do 5 minut a těch 5 minut vychází právě z judikátu, kdy město nad 5 minut již má šanci prokázat, že šlo o stání do 5 minut jsou bez šance a proto mají na parkovacím automatu do 5 minut.
V neposlední řadě , když zde již probíráme terminologii, pokud se vám stane a vy někde takto zastavíte a když příjdete stojí tam příslušník městapa a chystá se buzerovat s tím že tam již čeká déle než 5 minut a jde tedy o stání. Dovoluji si upozornit na pojem "zastavit vozidlo" to je situlace kdy jste musel přerušit jízdu z důvodu nezávislého na vůli řidiče. Například protože se vám přehřál motor. Možná se vám to zdá jako blbost,které nikdo neuvěří,ale ono to je celkem jedno vy něco konstatrujete a není na vás toto tvrzení dokazovat, naopak orgán musí dokázat opak. V nejhorším situlace přejde do správního řízení a pokud vás nemají natočeného jak nakupujete tak vám nemohou dokázat opak.

hodnocení

0x

Pokud jses skutecne celou dobu v aute, tak kdyz uvidis mestaky, tak si das kolecko kolem namesti, ne? A placeni bych vubec neresil. Pripadne si zrovna prijel a chtel zaplatit nebo sis parkovani rozmyslel...

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
nevím, co říkají různé judikáty, neptám se policajtů - vycházím z toho, že pokud je parkoviště placené, ale já nestojím na vyznačeném parkovacím místě, ale na komunikaci, tak neparkuju, tudíž neplatím. Zvlášť když přitom ještě jsem v autě nebo u auta. Pokud bych tušil problém třeba s policajtem, klidně vylezu z auta, otevřu kufr, budu do něj čumět a prostě "nakládám či vykládám". V podstatě nenapadnutelné, pokud na místě označeném jako parkoviště není zákaz zastavení mimo vyhrazená parkovací místa.
Netajím se s tím, že placená parkoviště mne silně iritují a pokud to jen trochu jde, tak se snažím placení za parkování vyhnout.

hodnocení

0x

Manželku pár minut před příjezdem prozvoňte, ať na Vás na náměstí počká. Za manželku stojící na chodníku se nic neplatí *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]