Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Při vypnutí motoru vyskočí napětí na baterii

Od: vlk95® odpovědí: 5 změna:

Mám takový neobvyklý dotaz. Dnes jsem si ke skůtru udělal pomocí vypínače, a digitálního multimetru z číny, měřák na napětí baterie na skůtru. Při nastartovaném skůtru je tam okolo 14-15V přesně teď nevím. Zaskočilo mne ale to, že při vypnutí klíčkem a uhasínajícím motoru, skočilo na měřáku 16>18>12V Jednoduše vyskočilo behěm chvíle napětí nahoru. Mě by jen ze zvědavosti zajímalo zda někoho napadá proč tomu tak je. Jak říkám je to měřák z číny, takže možná ho něco rohodilo.

(jen pro vysvětlení, nemám nožní startování a tak jsem na baterii závislý. Proto jsem přistoupil k rychlému zjištění stavu baterie pomocí měření)

Při vypnutí motoru vyskočí napětí na baterii

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Řekl bych, že skůtr po vypnutí klíčku přestane skokově spotřebovávat proud (zapalování, světla), ale motor se stále točí a tak alternátor proud pořád vyrábí stejně efektivně, ale už se nespotřebovává, takže se "přebytek" proudu projeví jako chvilkové zvýšení napětí.

V podstatě souhlasím, jen malé upřesnění: Při vypnutí , vypne odběr proudu z alternátoru (proud přestane téci) , alternátor pracuje naprázdno bez zatížení, tudíž zvýšení jeho napětí do okamžiku zastavení činnosti alternátoru. Jen mně nesedí, že tazatel hovoří o zvýšení napětí akumulátoru, to asi ne ! Měřák zřejmě bude zapojen v obvodu po vypnutí klíčku na straně alternátoru, tudíž neměří napětí akumulátoru, ale alternátoru. miro

A není náhodou připojen akumulátor k alternátoru napevno? U mého vozu tomu tak je

hodnocení

Voltmetr je přímo spojen na svorky akumulátoru.

Já si myslím, že to je nějaké "rušení" na které zareaguje multimetr chybně, protože akumulátor funguje jako jako stabilizátor, proti alternátoru je to zdroj podstaně tvrdší a prostě jen tak se na jeho svorkách napětí nezvedne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]