Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
ohledně 4T Wartburgů vám moc neporadím (moje srdcovka jsou sice Wartburgy, ale 2T). Ve 4T je motor z golfa, takže na jiný motor by to asi i přestavět šlo, otázka ovšem je, co na to potom STK.
Co se týká 4T Wartburgů, tak vám poradím navštívit forum na www.trabime.cz - jedná se fanouškovský web majitelů všech typů vozů z celého bývalého NDR koncernu IFA. Takže tam najdete i fandy a majitele právě 4T Wartburgů, rady na údržbu, přestavby apod. Jestli někdo z tamějších uživatelů něco takového, jako zvažujete vy, dělal nevím, ale za zeptání nic nedáte...
Dvoutakty z wartburga byly známé tím, že fungovaly na skoro všechno, co bylo tekuté a hořelo. A do čeho se dal namíchat mazací olej. Kromě nafty a snad kromě E85 - bioetanoklu, nejsem si totiž jist, jestli se mazací olej pro dvoutakty v E 85 dá rozmíchat. Výběr vhodných paliv je tedy dost velký. Doporučil bych tedy původní dvoutakt provozovat co nejdéle, co to vůbec jde.
Ahoj. Nevím jak jiným, ale mě se ten dotaz nějak nepozdává. Pán má co? Má W 353/1000 se slabým motorem a chtěl by ho nahradit 4taktem W/1300? Nebo má rovnou 4T/W1300 a zase lenivej motor a potřebu ho nahradit něčím dalším silnějším? Jistá přesnost v dotazech by se hodila. Potom tu jenom něco blábolíme v psané formě. Tak to vidím já. Taky jsem měl W 353/1000.
Pokud jsem tazatele dobře pochopil (možná mi to oproti jiným usnadnila znalost těchto aut), tak koupil Wartburga 1.3, čili tzv. čtyřtakt (4T), nezdá se mu motor a chce ho nahradit něčím silnějším - výkonnějším 4T motorem.
V zásadě to lze (slyšel jsem o zástavbě motoru 1.6), protože 4T motory už jsou ve wartburgách typu 1.3 uloženy napříč i s převodovkou a je k tomu uzpůsobený i rám auta. Takže 4T typ je na přestavbu na silnější 4T motor jednodušší.
U typu W353 s dvoutaktním motorem (2T) je přestavba montáží 4T motoru téměř vyloučena - muselo by dojít k zásadním úpravám nejen rámu (2T motor je v autech uložen podélně), ale i celého pohonného ústrojí (poloosy, závěsy kol atd.)
pokud má ale dvoutakt, určitě bych ho tam nechal a staral bych se o něj, nekazit to auto jiným motorem, ono k němu tak nějak patří a má úžasně specifický zvuk
parádní imitátor
Wartburg je legenda a cpát do něj nový motor je asi jako když na krásné malované sluneční hodiny na zámecké zdi přiděláte elektrické hodiny s displejem.
Wartburgů bylo víc, od původní 311, přes tisícovku 1000 až po limuzínu 353 s velmi objemným kufrem, případně i ve verzi kombík. Škoda ho ničit, případně ho nabídněte skutečnému znalci u nás nebo v bývalé endéer.
Jak jsem napsal, místo 1.3 si tam někteří dávali WV 1.6 AEE (montoval se do Felicií, 55 kW a krouťák poměrně slušných 135 Nm).
Ovšem technickou s tím neprojdeš...
doplněno 13.05.14 17:57:A co číslo motoru? to se na TK taky kontroluje.
doplněno 13.05.14 17:58:a technik na STK asi zas tak úplný laik nebude
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.