Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mám felicii kombika 1.3 mpi a jak nastává větší teplo tak nastává i velké utrpení pro auto. Mimo město to je super - 70 stupnů, ale jak jezdím ( převážně) po městě tak dostává zabrat.
A jde o to - když jsem jel kdysi dávno nějakám peugeotem tak to bylo takto : jak teplota přešla 90 stupnů, tak se rozjel větřák ( takový rámus to dělalo :D ) no a během 20 vteřin ta ručička klesla na 70. Prostě bylo vidět, jak ta ručička klesá.
No a u felicii se zapne - super ale to je tak vše :D že by ta teplota šla dolů nějak nevidím.
A proto mám otázku -> jde něakým způsobem snížit teplotu při jízdou auta ve městě - jakože úprava chladící soustavy - např. přídavné čerpadlo, další větrák apod.
Nebo nerad bych opakoval minulé léta která vypadala : teplota přes 110, větrák řval na celé kolo a ještě stažená okna a topení na plné.
Nevím jak to má felda.
Na typové řadě 105-120 byla často nefunkční čidla pro spínaní větráků!Někdo to řešil až vařil v koloně,někdo si dal manuální spínač pro případ že na chladiči je nefinkční a v případě stoupnutí teploty jej zapnul (/větrák,měl jsem to takto zdublované ba Seatu Ibiza 1,7GLD)Na starších jako dziguli a F125 to bylo mechanicky nebo elmagspojkou.
Doporučuji zkontrolovat ona čidla na chladiči popř je vyměnit ,nebo to zdublovat a pkd stoupá teplota ke 110°C tak manuálně sepnout!
PS já mám na xantii opačný problém-sahary se mi sepli za dobu pěti? roků co ji mám jej jednou či dvakrát.Termostat mám OK ale asi spíše proměřuje čidlo teploty pro budík!
mám ten samý vůz s podobným problémem.A protože v létě ještě tahám karavan,přidal jsem si na palubní desku vypinač a včas větrák předem zapnu.No kravál to dělá,ale teplota celkem v pohodě.Ten chladič je prostě malý.Přemýšlím nad přidáním chladiče oleje /byl u nekterých Moskvičů/ a nebo aledpoň hliníkovou vanu se žebry ze 120.
Ani stodvacítka to nedělala sériově,já jsem to auto měl několik let a nikdy se mi nestalo že by se uvařila. Jen v tom chladícím systému muselo být všechno v perfektním stavu,jakmile byl někde problém,poddimenzovaný,velice složitý a náchylný chladící systém tohoto auta selhal
U felicie mě to dělá že když jedu ve velkém vedru malou rychlostí a třeba se zátěží nebo v koloně,teplota vyšplhá přes 105°C,pak se hlasitě ozve sahara a teplota neroste ať dělám cokoliv,když vyjedu z města ven teplota klesne na 90°.podle andrta je to normální
To může být dobrá sranda,když někde ve velkém městě v koloně najednou nemá co chladit(selže termospínač a nejde přes chladič žádný vzduch).ta moje 120 byla nějaká divná,já jsem jí právěže ani při tažení těžkého přívěsu nikdy neuvařil,dokonce jsem se divil že málokdy teplota přelezla 90°,sahara se spínala opravdu jen velice vyjímečně,u felicie se spíná častěji. Zatímco soused vařil téměř v jednom kuse,já nikdy
Stopětkou jezdím tři roky a uvařit se mi ji nepodařilo, a to ani v létě v horku, kdy jsem tahal plný vozík hlíny asi 5 km do dlouhého kopce, který jsem jel celý na dvojku s plynem na podlaze.
Stejně tak se mi v horku nepodařila uvařit ani ve 40°C na polních cestách. Teplota lezla ke 100°C ale víc ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.