Nejste přihlášen/a.
Ahoj, řeším pořád motorový olej, na internetu jsem si přečetl všechno možné, ale pořád nerozumím té viskozitě, když uvedu jako příklad dva oleje 1) 5W-50, 2) 15w-40 tak vím, že ten první olej bude při studeným startu hustší než ten druhý, ale nevím, který olej bude hustší když bude zahřátý. Taky si myslím, že hustší olej sice hůře maže, ale zase více chrání součásti motoru před mechanickým poškozením, je to pravada? Díky
1) Hustota a viskozita jsou dve veci ktere spolu nesouvisi. Napr. voda je hustejsi, nez kterykoliv olej a pritom jim viskozitou nesaha ani po paty.
2) 5W, 15W... znaci stupen viskozity za studenych teplot. Nizsi cislo znaci pouzitelnost do nizsich teplot, kdy olej s vyssim cislem uz by byl prilis tuhy, nedostaval by se vsude kam je potreba a zkratka by neplnil svoji funkci. Nevyhodou muze u starsich motoru byt zvysena spotreba podobneho oleje, pac se napr. lehceji dostava pres vybehane pistni krouzky do spalovaciho prostoru. Za zimnich teplot je i jednodussi startovatelnost motoru s olejem s nizsim zimnim viskoznim cislem a motory muzou napr. byt po studenem startu mene hlucne, pac se olej rychleji dostane vsude kam ma - typicky do hydraulickych zdvihatek - to je takove to zacvakani si mnoha motoru po zimnim startu.
50, 40...znaci stupen viskozity za horka, konkretne pri 100stupnichC, Vyssi cislo znaci lepsi udrzeni celistvosti filmu za vysokych teplot (zavodni jizda, jizda v tropech...) - a tedy stale dobre mazani, zatimco u oleje s nizsim cislem uz by se mohl olejovy film trhat a motor by nebyl radne mazany. Na druhou stranu olej klade zvyseny odpor a u nejake uprdene skodovky ktera se malokdy zahreje na provozni teplotu by byl spise na skodu a rozhodne zbytecny.
3) Spravna viskozita oleje pro dany motor neexistuje. Existuji ale doporuceni, jakou viskozitu zvolit podle vnejsich podminek. Tedy predevsim za jakych teplot se s motorem jezdi a jak je motor zatezovany.
Ahoj díky za skvělou odpověď akorát to jak si psal že u nějaké staré škodovky, kdy se olej nezahřeje je na škodu (konec 3. odstavce), to si mluvil o oleji který má to druhé číslo vysoké?
Ještě jeden poslední dotaz, je špatné když do felicie 1,3 Spi naliju 5w-40 když předepsaný je 10W-40? Opravdu mockrát díky
Neni to spatne, mozna trochu zbytecne - pokud ho nemas levneji. Pokud je motor vybehany, muze (a to slovo muze zduraznuji, ne, ze je to automaticky pravda) byt znat jeho lehce zvysena spotreba, ale jinak to bude v pohode.
10w-40 je pro podobne motory univerzalka, s kterou neslapnes vedle a u starsich motoru je spise tendence jit az na 15w, pokud je to potreba, takze delas krok opacnym smerem. Nicmene pokud je motor v pohode, klidne do toho jdi a casem uvidis. Urcite to motoru neublizi.
Motorove oleje ma i jine, relativne dulezitejsi parametry, nez je viskozita, hledej jakekoliv oleje se specifikaci ACEA A3.
Pokud chces mit ale skutecne klid na dusi, hledej oleje splnujici normu VW 50000, 50101, 50200. Neznamena to ale nic jineho, nez ze tyto konkretni oleje prosli testovanim standardem nastavenym VW, coz ale neznamena, ze jine by neprosli, kdyby na to byli testovane.
Na Feldu podle mne zbytecne drahy. Jinak Ok. ACEA A3/B3 je v poradku. Tebe u benzinaku stejne zajima jenom to A3.
doplněno 08.05.14 12:46:Nalil bych treba tohle oleje.cz/...
a mas to za polovinu.
Ještě jsem zapoměl napsat, že ten motor není po mechanické stránce úplně v kondici, jelo se s ním i bez oleje atd. tak nevím zda by namísto 5W-40 nebyl třeba lepší ten 15W-40, když by ten olej s vyšším číslem měl větší viskozitu, tak by třeba více chránil opotřebované součásti.
doplněno 08.05.14 23:09:ještě dodám, že na ceně mi moc nezáleží, spíše bych byl radši, kdyby ten dobrý a zároveň dražší olej byl na tom motoru znát
Vypujcim si slova od Buss: Moc bych nad tím nebádal...
Sorry, ale na to ze mas ojetou felcku to resis az moc.
Tvoju dilemu by som riesil nasledovne:Pokial poznas spotrebu oleja na povedzme 1000km a jazdis s autom dlhodobo tak podla toho si vyber ci pojdes do lepsieho alebo horsieho lacneho oleja.Sranda je totiz v tom ze ked ta felda jazdila bez oleja ako to spominas tak je dost mozne ze to nebolo bez nasledku.Zisti si spotrebu oleja.Ja sam som mal feldu co sme dovliekli z druheho konca republiky.Stav tacho.156000km.Na dialnici sme zistili ze ma nejaky cudny zvuk.Auto mala pred nami zenska a olej nedolievala (dost pravdepodobne)..Tak sme doliali 2.8 litra oleja.Potom sla normalne.olej sme menili podla prepisanych intervalov.Pri 172.000 km uz to bolo 1liter na 5000km.Pri 215.000km to bolo tak ze rano som nalial 3dcl oleja a vecer po prejdeni 350km tieto 3 dcl zmizli.Tak som dolieval co doslo pod ruku cize tak ze mi automechanik dal 1 sud vyjazdeneho oleja,dolieval a spaloval som ten a furt to slo.Potom slo auto z firmy a dalej neviem.
S miesanim olejov si starosti nerob---hlavne u starych firemnych aut kde uz do toho nikto neinvestuje.
doplněno 30.06.14 14:28:Odovzdavalo sa koncom roka asi 7 aut.Po odovzdani auta mi asi 2 tyzdne nato volal spravca vozoveho parku.Pravdepodobne tam mal zaujemcu a tak sa ma vypytoval na to aky olej,naplne a tak...strasne som sa smial potom co mi povedal ze len moje auto nastartovalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.