Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Jedná se o brzdový válec na čtyřkolce...Odešel mi, koupil jsem nový, namontoval, doposud všechno dobré...Pak jsem ale do nádobky nalel brzd. kapalinu a mělo by přijít už jen ovzdušňování...
Ale problém nastal tam, že žádnou kapalinu tento válec nevytlačí do oběhu, ani vzduch...Když mi to bylo už hodně divné, tak jsem sundal hadici (kostku) přímo z toho válce, a výsledek? Když mačkám brzdu, tak žádná kapalina nestříká a kapalinu kterou mám v nádobce si to ani nebere-necucá...
Nevíte někdo co s tím může být? Kde je chyba? Myslím, že je jedno, že se jedná o čtyřkolku, protože ať už by to byla motorka nebo auto, princip a postup by měl být stejný...
Díky všem!
Na 4kolkách je to stejné jako na skútru, tady je návod scootland.cz/...
doplněno 18.04.09 10:46:Mám s tím už zkušenost, podle tohoto návodu v bodě C. Musíš brzdový třmen odmontovat aby si ho mohl natočit do vodorovné polohy k eliminaci vzduchové kapsy. Na povolený odvzdušňovák nasadit hadičku s velkou stříkačkou a nahoře mít otevřenou nádobku. Zmáčkni brzdovou páčku popř. i pedál a zajisti. Pak musíš zespodu tou stříkačkou protlačit brzdovku až do nádobky.Pokud máš malou stříkačku, tak vždy při doplnění utáhni odvzdušňovák.Musí se to zkrátka plnit spodem.
Díky všem za rady, jste skvělí...
Už jsem funkční...A pro zkušenost Vám ostatním napíšu kde byl problém...
Brzda na této čtyřkolce funguje tak, že pedál stláčí píst jenom v určité fázi a ne v jeho 100% dráze, ale jen v jeho zlomku...což pod tlakem stačí bohatě, když už je válec i celá brzdová soustava natlakována...Brzdí skvěle...Ale když tato soustava o kapalinu a tlak přijde, už to nestačí...Doraz lze seřídit na brdovém pedálu, ale tak blbě, že půjde píst buď sice uplně nahoru, ale nevrátí se úplně zpět, a nebo naopak...Vrátí se zpět na spodní doraz, ale ne úplně nahoru...
A tak jsem musel odpojit bzdový pedál a vynahradit ho pouhým šroubovákem aby píst chodil po celé jeho dráze...To je vše jinak ovzdušňování už mohlo probíhat standartně...
Ještě jednou díky všem za pomoc..
Jak takové záslepky vypadají? Nemám teď pumpu ani čtyřkolku u sebe...Ale ničeho takového jsem si nevšiml, tak jedině, že by byly rafinované zašité...
Při odvzdušňování se odstraňuje vzduch nejen z brzdových válečků,ale i z vlastní pumpy.Měly by na ní být odvzdušňovací šroubky.
JABRAKA
Ani žádný ovzdušňovací šroubek jsem nenašel...Ta pumpa vypadá dost jedoduše...Tady je foto pro jistotu... quad-atv.cz/... Kdo se trochu vyzná, najde válec...
Ahojky já bych postupoval takto: je potřeba upravit nebo udělat nové víčko kam nalíváš kapalinu na toto víčko namontovat ventilek na kolo.Toto víčko namontuj na nádržku s kapalinou a namontuj pumpičku na kolo na ventilek a trochu natlakuj nádobku a sešlapuj brzdu a odvzdušňuj brzdovou soustavu. Musíš dostat vzduch z hlavního brzdového válce.Po několika pokusech se hlavní válec chytí a pak už jen klasicky odvzdušníš brzdovou soustavu. Pokud se ti to nebude dařit vymontuj hlavní brzdový válec a snaž se ho naplnit brzdovou kapalinou to znamená sešlápnout a nasát do něho kapalinu.Musíš z něho zkrátka dostat vzduch pak bude vše fungovat
Doporučuji překontrolovat a seřídit vůli mezi pístem brzdového válce a jeho vypínacím mechanismem . Pokud se píst brzdového válce nevrací do nejkrajnější polohy (v odbrzděném stavu) tak nemůže nasát kapalinu a následně ji při brzdění , vytlačit do brzdové soustavy.
Ještě doporučuji zkontrolovat činnost drzdového válce takto: Při odpojeném válci od brzdového potrubí , bez brzdové kapaliny , nebo i sní ,ručně stlačovat píst válce. Při správné činnosti a prstem utěsněném výtlačném otroru musí válec pracovat jako pumpa.Tedy přetlačovat prst tlakem vzduchu z válce nebo tlakem kapaliny.
doplněno 20.04.09 18:21:Neni logické , pokud součástka pracuje a po namontování ne.Samozřejmě pokud je správně namontována a seřízena. Brzdový válec je v podstatě čerpadlo (pumpa) , které má sací a výtlačnou část , a je jedno pokud čerpá kapalinu nebo plyn (vzduch), pro potřebu zkoušky funkce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.