Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
najde-li se tu někdo, kdo se s tímto již setkal nebo tomu alespoň rozumí, prosím poraďte. Nedávno jsem si koupil starší automobil, ale vzhledem k tomu, že majítel, kd kterého jsem automobil kupoval, nebyl oficiálním majitelem a majitele uvedeného v TP ani neznal, přepis jsme neřešili a já jen zaplatil pojistku na sebe a jezdil. Nedávno se mi auto porouchalo a projevil o něj zájem kamarád, že použije motor na domácí malotraktor, tudíž žádal bez TP. Sundal jsem značky, štítek a teď mám doma veškerou dokumentaci automobilu včetně platné stk, ale nevím co s tím povinným ručením. Mám v plánu to hodit do popelnice a pojistku zrušit. Nevíte někdo, jestli budu nějak v budoucnu sankcionován za to, že auto není pojištěno i když nejsem majitelem? Prý je to denně 50Kč a já teď nevím co s tím, tak pojistku stále platím. Díky
Myslím, že byste si měl spíše než co s pojistkou lámat hlavu s tím jak to uděláte na úřadě s vyřazením vozidla z registru. Od počátku byl postup špatný. Co s pojistkou je v zák. 168/1999 a jistě to máte v podmínkách pojišťovny. Popelnice pro TP a j, fajn nápad. Pak se budete ptát, co s tím. ČKP pak bude jistě chtít své.
doplněno 06.05.14 09:38:Pro všechny, je třeba podle zákona od 1.1.2015 rozlišovat vyřazení vozidla ... a jeho zánik.
CKP řeší neplacení pojistky s majitelem. V TP je adresa majitele, tak mu poslete doklady at si to odhlasi.
Sice máte pravdu ČKP to bude řešit s původním majitelem, ale ten je snadno odkáže do oněch míst kupní smlouvou kde bude další majitel. Osobně pokud by mi někdo takto poslal doklady ať je odhlásím pošlu ho do háje zvlášť když já mám smlouvu o prodeji vozidla tedy to není můj problém. Záleží na koho člověk narazí.
Zdravím,
cestu z problému bych neviděl tak složitě, jak to na první pohled vypadá.
Prvně si ověřte (osobní návštěvou) na vám místě příslušném odboru dopravy, jestli vám jako člověku nezapsanému v registru vozidel jako majitel vozu vezmou předmětný vůz do depozitu (dočasně auto odhlásí). Pokud to vezmou, pak už to budete mít jednoduché - TP + RZ uložíte do depozitu a odhlásíte povinné ručení.
Vzhledem k novele zákona, která bude platit od 1.1.2015 a která auta uložená v depozitu, pokud se k nim majitel do (doufám, že si to pamatuju správně) 6 měsíců od nabytí platnosti zákona, nepřihlásí, úředně zruší a trvale vyřadí (bez nutnosti dokládat ekologickou likvidaci). Tím byste se auta legálně zbavil, nemusel shánět papír o ekologické likvidaci, kamarád by si mohl vzít motor na traktůrek avy byste zbytek auta prostě dal do šrotu.
Pokud vám odbor dopravy jakožto "nemajiteli"(člověku, na kterého auto není napsané) neumožní dát legálně papíry do depozitu, zbývají vám jen 2 možnosti - buďto najít majitele uvedeného v papírech (TP) a přesvědčit ho, aby auto uložil do depozitu, nebo, to je druhá možnost, auto si přihlásit na sebe, zaplatit eko výpalné a pak udělat postup s uložením auta do depozitu.
Dokud se vám nepodaří auto buď legálně dát depozitu nebo dokud nebudete mít v ruce papír o ekologické likvidaci, abyst auto mohl legálně vyřadit z provozu, pojistku (povinné ručení) nerušte, protože pokud by po tom Kancelář pojistitelů opravdu tvrdě šla a postupně přes kupní smlouvy se dostala až k vám, zůstal by vám v ruce "černý petr"s nezaplaceným pojistným ručením a z toho plynoucí následná pokuta + doplatek pojistky.
Hlavně nic nevyhazujte - nikdy nevíte, kdy cokoli z toho budete ještě potřebovat.
Ještě je možnost platit povinné ručení dál a pokud nebude z vaší strany dokončen polopřevod (stav, ve kterém auto nyní máte), dojde k automatickému vyřazení z registru (tak jako u toho depozitu) a zrušení vozu z moci úřední k 1.7.2015 podle zákona - více najdete v diskusi zde poradte.cz/...
Děkuji za Vaše názory a těm, kteří tomu opravdu rozumí se pokusím tuto situaci ještě více přiblížit. Ve velkém TP je zapsaná nějaká paní (č.1) jako majitelka, která to odhlásila na jinou paní (č.2), takže je to teď v tzv. polopřevodu, ale malý TP zůstal nestřižený, kde je uvedena paní č.1. Paní č.2, která auto měla po ní si to na sebe asi nepřihlásila a nechápu, že TP zůstal nestřižený a stejně tak paní č.2 auto prodala někomu dál, kdo přepis neřešil už vůbec (někdo č. 3). Ten někdo č.3 tak jak auto koupil, stejně tak prodal někomu č.4 a kolik takových bylo, to já nevím. Takže to znamená, že já jsem některý č. X a udělal jsem to stejné, jako ostatní. Předchozí ,,Majitel", který mi auto prodal, to měl s pojistkou stejně jako já a vůbec to neřešil, co s tím budu dělat, pojistku zrušil. Jenomže já mám z toho obavy, proto bych potřeboval, jestli někdo neví, když pojistku zruším, koho pak kdo bude stíhat, že auto není pojištěné. Je to takto víc srozumitelné? Ten nápad s tím depozitem je dobrý, ale je fakt, že to musí udělat majitel. Ještě mě napadlo doklady někomu prodat, nechat si napsat od něj kupní smlouvu a tím pádem budu z obliga.
Je v polopřevodu = do depozitu dát nejde, šlo by to až po dohlášení na nového majitele.
Pokud nebude pojištěné, tak ČKP bude vymáhat po všech kteří s autem přišli do styku - majitel uvedený v registru, ten kdo poslední platil pojištění atd. Prostě obešlou všechny a kdo se neubrání ten zaplatí... Poplatek platit nebudete pokud doložíte že nejste vlastník/provozovatel (kupní smlouva že jste prodal/daroval). Nebo pokud doložíte, že vozidlo nebylo provozováno (fotka jak stojí na dvoře, svědci že tam opravdu bylo atd).
Vozidla v polopřevodu by měla ze zákona zaniknout - to by asi bylo nejjednodušší. Do té doby buď neprovozovat nebo platit pojistku.
Osobně bych se známým sepsal kupní nebo darovací smlouvu, pojištění hned po změně majitele ukončil a nechal to na něm ať se stará.
Jak píše asd, nic v registru neuděláte a ani bych se do toho necpal...
Nevím kdo poslední platil pojištění, ale být Vámi, tak nic nedělám, páč ani nemůžete. Až někdy (ale nevěřím tomu) bude problém, tak se ozvěte..
doplněno 06.05.14 14:15:Marku,
Ale já nechci dál platit povinné ručení, to není opravdu jiná možnost než počkat, až to vyřadí?
ale oni to nevyřadí... kdo by to měl podle Vás vyřadit?
To chce debatu on line, páč potřebujete spoustu věcí vysvětlit. Zkuste si najít na mne kontakt a ozvěte se. Pak budete klidnější
Ale já nechci dál platit povinné ručení, to není opravdu jiná možnost než počkat, až to vyřadí?
Pokud maš vin karoserie obejti šrotiště,někdo ti to za nějaky peniz udělá,pak na dopravku dohlásit na sebe za 800kč a nasladně bezplatně vyřadit,Pak s velkym TP na pojištovnu a zrušit pojistku...
Chtěl jsem se take zeptat nějakou dobu bylo vozidlo nepojizdne mam fotky vozidla rozebraneho včetně vin karoserie...Povinne ručeni nebylo sjednane,jenže někde jsem se dočetl,že každe vozidlo ktere ma doklady i když neni pojizdne mělo by mit sjednane povinne ručeni..Tak jsem po několika měsicich sjednal povinne ručeni.Ale tetka by mě zajimalo jak mam připadně jednat s ČKP.Když jim předložim fotky podstatě vraku vozidla napišu,že vozidlo nemohlo byt během nepojištěneho obdobi provozovane na podzemni komunici,ale když pak uvidi,že jsem sjednal nove povinne ručeni o několik měsicu později nove nebude jim to divne?
Tomáši, myslíte že šrotiště, přesněji jeho majitelé budou riskovat velké sankce a třeba konec firmy, když někomu bez vozidla udělají ekolikvidaci? To nikdo neudělá.
...jenže někde jsem se dočetl,že každe vozidlo ktere ma doklady i když neni pojizdne mělo by mit sjednane povinne ručeni...
to jste se dočetl nějako špatnou informaci, přesněji zkreslenou, neúplnou.
Proč chcete jednat s čkp, když máte pojištění?
Až se ozve čkp, tak jim doložíte že jste vozidlo neprovozoval, doložíte svědky, atd, jak je to obvyklé v podobných případech. Někdy je to jednoduché, viz poslední případ.
Dobry den vozidlo již je trvale vyřazeno z evidence takže pojistka už na něj neni..Ale bylo tam pravě období kdy nebylo.Tak čekám kdy se ČKP ozve.Tak aby uznaly,že i když to bude nafocene jako vrak tak jestly jim nebude divne proč jsem na to později udělal pojistku..Mam ještě doma schovanou kupni smlouvu s člověkem ktery si to bral na nahradni dily...jenže doklady jaksi zustaly tak jsem to později raději pojistil..A po několika letech se vozidlo nakonec podařilo trvale vyřadit...Ono to bylo složitějši ta osoba co si to brala na nahradni dily to měl trvale vyřadit jenže to neudělal poslal doklady zpět a jelikož v te době jsem nevěděl co s tim tak jsem raději pojistil i když jsem podstatě měl pouze doklady...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.