Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám jedničkovou Felicii 1.3 s jedním vstřikovačem (Monomotronic) a hledám nějaký dobrý olej, ale nevím jakou hustotu mám zvolit, ten motor má najeto 70 000, ale bohužel se na něm asi trošku podepsala chvíle, kdy se s ním jelo s velkým nedostatkem oleje (ani měrka nedosáhla na hladinu) tak myslím, že může být trochu přidřený Jakou hustotu oleje zvolit? teď tam mám 15W 40, před výměnou chci do starého oleje nalít aditivum na vyčištění olejového systému. Na ceně my až tak nezáleží. Docela uvažuji o nějakém lepším oleji od Mogulu cena těch lepších je od 500 - 800 Kč za 4 litry. Děkuju za každou radu
doplněno 27.04.14 16:19:Potřebuju vybrat jednu ze specifikací: 10W/40 15W/40 15W/50 Tyto tři typy olejů se tam mohou použít.
doplněno 27.04.14 17:25:Taky si nejsem uplně jistý, jestli je lepší syntetický, polosyntetický, nebo minerální olej
Po výměně rozvodů jsem do motoru lil 10W40 obyč carline a začala mi stoupat hladina ve vaně po 1000km o 4mm. Olej tedy vše z motoru propláchl a očistil (a nateklo to do vany). Nyní vracím zpět od Mogulu 15W40 M7ADSIII, protože kontrolka zhasíná až po 1 sekundě startu a divně to zašplouchá (tedy jen po delším stání ránou přes noc, kdy je motor v klidu).
Důležitý je olejový filtr a ten doporučuji MANN (pozná se i dle toho, že je celý bílý). VIKA a AQ filtry se brzo zašpiní a pak při přetlaku brzo olej přepouští přetlakový ventil na filtru a olej není čištěn a jen teče obtokem.
doplněno 27.04.14 13:43:U Mogulu/Paramo nejsou prý oleje 10W40 jejich a olej se jen přelívá a získává etiketu Mogul. 15W40 je přímo Mogulácký.
To že kontrolka zhasne rychleji znamená, že olej 15w40 je studený více viskozní a tedy čerpadlo dokáže vytvořit vyšší tlak rychleji, protože olej klade větší odpor.
To ale vůbec neznamená, že motor je rychleji zaolejován a tedy maže. Je to právě naopak.
Do Favorita se doporučuje dle servisní příručky také 5W20, 5w30 či 5w40 a nebo 10w50.
Takže proč tam v dnešní době lít něco tak nekvalitního, jako je M7ADSIII, když cena je +- stejná jako obyč. 10w40, který plní vyšší nároky.
Já mám pracovního Pick-Up 1.3MPI LPG. Olej tam dávám, nejčastěji 5w40, který měním po 20-30tis km(jak je čas). Ročně s tím najedu 50-60tis km, takže km naskakujou rychle. Jenom já jsem na něm najel přes 200tis km a nebude dlouho trvat a na tachometru bude 400tis km. Do motoru jsem zatím vůbec nešahal. Jen jsem jednou měnil spojku. A protože jsem si teď koupil rod. dům, tak bude muset ještě Pick-Up nějakou dobu sloužit. Odhaduji že půjde do světa, až bude mít 600-700tis km.
Ale chápu, že pokuď najezdíš pár km za rok, tak M7ADSIII bude vyhovovat.
doplněno 27.04.14 19:22:Pokuď se po startu skutečně plní filtr, tak za to může především on,protože mu dobře nefunguje zpětný ventil.
Při nájezdu 8tis za rok kup jakýkoliv 10w40. Nemá smysl si nějak připlácet, protože tenhle motor nejen přežije karosérii ale i tebe. Seženeš ho od 50kč .
Nevím no. Ročně najedu tak 8000km. Spíš do toho furt lezu, ale už to tolik neprožívám a tolik už neinvestuji a spíš už jenom jezdím. Spíš mě zmátlo, že to ráno vždycky tak jakoby zachrochtá, jak po startu putuje olej čerpadlem a plní filtr a jde kanálem nahoru a do kliky.
Je tedy pravda co píšeš, že vlastně řídký olej rychleji přijde k těm součástkám a lépe bude prášit tryska na řetěz než kdyby prskala olej hustý.
Asi ho tedy opět zvolím, ale nějaký kvalitnější 10W40, ale nic drahého.
Nějaké doporučení? Díky
Pkd by byl motor "přidřený" tak již tomu žádný olej asi nepomůže.Dejte tam ne nějaký mogul nebo třeba Total, ale ten co tam má být a to nejen dle viskózní klasifikace!
JInak oleje viskózní klasifikac ejsou pro naše klimatické podmínky (klima v ČR!) dostačující,ale důležité jsou i jiné normy-API,VW,MB nebo třeba BMW či PSA! a tuto dodržet!
doplněno 27.04.14 17:39:Dejte tam klidně stolní! Syntetický,polosyntetický a minerální oleje neexistují!
Všechny i ty dle Vás "syntetický a polosyntetický" obsahují minerální bázi !
Jak píšu výše klidně můžete i ten 15WXX PRO KLIMATICKÉ PODMÍNKY ČR je PLNĚ DOSTAČUJÍCÍ!
Dodržte další klasifikace!
Používám do feldy 1,3 MPi mogul extreme 10W-40 a žádný problém není. Pokud je motor přidřený myslím že olej ale nepomůže,jedině generálka nebo výměna,na to si máte dávat pozor aby tam bylo oleje vždy dost
Stejně důležité je i včasná výměna a taky kvalitní olejový filtr(ty laciné propouštějí zpátky a při studeném startu běží motor pár sekund bez oleje,než se zase natáhne)koupit originál nebo mann
Od té doby co se s tím jelo bez toho oleje, tak je to trošku hlučnější možna to trošičku žere olej (tím si nejsem jistý)jinak nic více, v knize o Felicie jsem se dočetl že tam mohu použít oleje specifikace: 10W/40 15W/40 15W/50 tak potřebuju poradit, který je pro mojí situaci nejlepší. Díky
Pro Feldy je doporučován M 7 ADS III,který je blízký oleji vyvinutému pro tyto vozy - měl také v poznámce název Felicie. pomalé zhášení kontrolky mazání vůbec nesouvisí s olejem,ale s filtrem. Pokud je tam ten nejlevnější z Číny za 40-50 kaček,tak je ten problém. Dal jsem tam na doporučení dražší "Filtron OP 629" a do 2 vteřin i v mrazu je natlakováno.
Možná to bude tím i u mě. Mám tam jako na proplach po nových rozvodech 10W40 carline a nějaký čínský filtr a plánuji po 1000km náplň novou + MANN filtr. Měl jsem to fakt jen na proplach, protože byla vana dole asi 2dny, tak k vůli prachu z venku (měl jsem to na zahradě pod střechou a motor byl bez vany a víka rozvodů holý).
Těsnění mám OK. Nikde to neteče, jen to chrochtnutí, takže asi fakt filtr.
Pomalé zhasínání kontrolky je vážně filtrem.u filru typu vika to může trvat třeba i 3 sekundy což už je poměrně dost a u studeného motoru kde je právě třeba rychlý náběh mazacího tlaku to může i celkem uškodit
Používám originální filtr a kontrolka zhasne už těsně před tím než motor úplně naskočí,i v silném mrazu
Já mám Favorita na LPG a používám olej Paramo Trysk Super 15W40. ve Felicii je motor uplně stejný takže bych taky používal tento olej. Tekutější oleje třeba 10W40 bych to těchto staršácm motorů nelil protože se ukáží netěsnosti a motor by mohl hačít prosakovat v lepším případě na víkách ventilů, olejové vaně v horším případě se zaolejuje spojka.
Při provozní teplotě je viskozita oleje zhruba stejná ale většinu času je v motoru olej studenější, kdy má tak čas prolínat netěstnostmi. Blok motoru je konstrukčně řešen stejně jak u prvního Favorita, tak u poslední Felicie s tímto motorem. Jak šel čas, tak se měnilo jen příslušenstní motoru třeba karburátor za vsrtřikovací jednotku, rozdělovač s podtlakovou a odstředivou regulací za řídící jednotku, atd. Jinak základ motoru je uplně stejný. Vychází se z konstrukčního řešení motoru, co byl již ve škodě 1000 MB a dával se ještě do Fábií 1,4 MPi.
Viskozita oleje 15w40, 5w40 či 10w40 je při provozní teplotě prakticky stejná. Tohle je jeden z mnoha mýtů a omylů.
I když se to nezdá, tak když si vezmeš prvního Favorita a poslední Felicii, tak většina dílů na motoru jsou jiné.
Vizkozita je opravdu u těchto olejů v provozní teplotě +- stejná. A teď si představ, že tam naleješ výrobcem doporučovaný olej 5w20. Ten dle tebe by musel úplně protéct. smich*
Konstrukční řešení všech spalovacích motorů je vlastně stejné. Tento upravený motor OHV se dával i do Octavie či Lupa.
Ale jak už jsem psal, tak uvnitř skoro nic nesedí. Konstrukce je podobná, ale díly jsou jiné.
A co je vlastně jiné? Jen mě to zajímá. Zatím vím jen o setrvačníku pro SPi a karby, hliníkové tyčky rozvodu na sací ventily, zvětšené kanály pro MPi, řemenice vícedfrážkové pro MPi a SPi,vany stejné, čerpadla stejná,filtry stejné,víka ventilů stejná krom karbu s jednou dírou pro odvětrání, termostaty stejné do první Feldy a pak plastové a u SPi a MPi vždy držák na termostatu pro konektory lambdy a hallu,měrky oleje jiné pro karb, SPi Fel (trubka s šroubkem) a MPi (trubka s háčkem pro šroubek na víku termostatu),MPi jiný rozvodový řetěz - kola),Mpi větší sací ventily a jiné rozměry dříků - tedy i jiná gufera a sedlo - tedy miska kolem zaoblená a ne rovná jako u karbů a SPi favoritů a feld...
Ale co je jiné v olejovém hospodářství?
Jinak motor 1.4 Fabia 8v tam už jsou změny rapidní, ale na pohled je blok stejný. Tam už dodržet olej už k vůli hydroštelům
Na motoru felicie 1,3 mám najeto něco přes 300 tis,používám 10W40 a nikde nic neteče,ani na vaně,ani na víku ventilů prostě nikde.a olej nemusím dolít za celou životnost náplně
Nezdá se to ale mezi prvním favoritem a poslední feldou bylo změn na tomto motoru celkem dost,od jiných hlav,přes úpravy na klikovém mechanizmu a ventilech až po různá těsnění
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.