Nejste přihlášen/a.
zdravim, jen jsme se chtel zeptat, jak byste vy postupovali v takoveto situaci.
parkoval jsem auto na parkovisti u supermarketu, vecer za tmy... vzhledem k velikosti meho auta jsem mel trochu problem zaparkovat, podarilo se mi to na cca potreti. po odjezdu za cca 40 minut jsem obdrzel telefonat a pote sms, ze me auto bylo ucastnikem dopravni nehody. policista mne vysvetlil, ze jsem udajne skrabl zaparkovane auto u cehoz ze jsem byl spatren svedkem...a navic, ze jsem od teto nehody odjel.
.
.
.
u mne doma mne za cca 14 dni navstivili policajti, aby si auto prohledli (nic neshledali) a aby mne pozvali na sluzebnu. Tam jsem jim vysvetlil, jak to bylo - uznal jsem, ze jsem v dane dobe na danem miste auto ridil a jsem se snazil auto zaparkovat, ale ze si nejsem vedom zadneho prestupku, tj. ze bych sousedni auto skrabl a tudiz odjel od nehody.
.
.
.
dnes jsem odbrzel prikaz (v prikaznim rizeni) na zaplaceni pokuty ve vysi 2.5 tis. Kc za odjeto od nehody? Policajti maji v ruce pouze svedeckou vypoved jednoho manika. Vyska ppokuty se mi zda prilis velka, ale je fakt, ze je to v dolnim rozsahu...nejsem si jist, ale zadne body se mi neprictou, tedy, v dopisu neni o tom zminka. Mate nekdo zkusenosti s takovouto situaci? Sli byste do odporu? Bojovali byste dal?
pm, kolega prestupek Vám radí správně.
Buď se přiznáte, nebo se budete bránit, pokud na to máte. Nic ve zlém, ale často dojde k vysledku, kde nezvítězí pravda, ale lepší právník.
Příklad z pracoviště, volali, že náš řidič porazil plot, ten tvrdil že ho neporazil. Svědectví proti svědectví, přijela policie, jednoduše změřila koleje od auta a zjistila, že vozidlo byla již na pozemku za plotem. Řidič stále tvrdil, že to neudělal.
Kdo má pravdu?
1) o bodech se nepíše jelikož body neuděluje policie ale magistrát (obec s rozšířenou působností) ( 12bodu.cz/... ) tzn. 7 bodů
§47/4 c) najdete zde:
2) jestli jsem dobře pochopil, tak Vy jste tam auto zaparkoval, takže jste logicky neujel, vzhledem k tomu, že na Vašem vozidle není žádný důkaz, že jste nehodu způsobil Vy a podle Vás byla tma, chtěl bych vědět co řekl údajný svědek, v jaké vzdálenosti stál, zda dobře vidí, a jaké vůbec vzniklo údajné poškození? Vzhledem k tomu, že se jedná o přestupek a jste údaným "podezřelým", tak máte právo nahlížet do spisu, dělat si z něj na své náklady kopie apod. o tom jste měl být policistou během výslechu poučen. Ve Vašem případě bych tohoto práva využil. Jde teď spíše o to, zda nevíte, jestli jste tu škodu způsobil Vy? (potom bych asi zaplatil a sklopil uši a pro příště si dával velký pozor). A nebo v případě, že si jste 100% jistý, že jste škodu neudělal Vy, tak bych se otočil na tom, že to vozidlo mohlo být poškozené už v době, když jste tam parkoval a ať Vám údajný svědek, popř. policie dokáže opak.
3) definici dopravní nehody čtěte zde policie.cz/...
důležité je "započata na pozemní komunikaci" takže co je to za parkoviště? Je to pozemní komunikace? Pokud by nebyla, tak je to škodní událost, tím pádem se nejedná o zmiňovaný přestupek (chytráci s nedokončeným vysokoškolským vzděláním na právnické fakultě budou tvrdit, že by to mohl být přestupek proti majetku <§50>, ale ten to taktéž není, jelikož by tam musel být úmysl) jednalo by se tak o škodní událost v dikci pojišťovny popř. občanskoprávní spor.
Pokud mne chtějí trestat tak ano, ale za to, že jsem způspbil dopravní nehodu ale ne za to, že jsem ujel nebo odešel z místa, když jsem si nebyl vědom toho, že jsem něco takového způsobil. Ad absurdum přece nezaparkuju a nebudu čekat dorána na parkovišti, jestli mi náhodou neřekne Karle ty jsi mi poškrábal auto. To je asi nesmysl.
diky za detailni odpoved.
ano mate pravdu, stran teto zalezitosti nyni v ramci toho prikazniho rizeni jednam s magistratem nikoli s policii. Chcete tim rici, ze body se mi prictou tak jako tak? mozna stupidni dotaz, ale ja jsem nikdy s timhle problem nemel...takze nevim, jak se to resi.
Faktem je, ze si skutecne nejsem jist, zda jsem to udelal ci nikoli. Mohlo se stat, ze jsem to auto skrabnul ale ja jsem v aute zadnej kontakt necitil.
stalo se to na parkovisti supermarketu, ktery je hned vedle hlavni komunikace, ale je verejne pristupne nejen zakazniky obchodu...
Body se Vám přičtou až potom, co bude přestupkové řízení ukončeno. Zajděte si na dopravní inspektorát (buď od PČR nebo na odbor dopravy na magistrátu) a chtějte vědět (nevysvětlujte co se stalo, jen se prostě chcete informovat) zda to parkoviště je či není pozemní komunikací ve smyslu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Zkuste sem napsat GSP souřadnice toho parkoviště, podíváme se na katastr nemovitostí, co z toho vyčteme. Jak říkám, je to na Vás, pokud si myslíte, že jste to mohl udělat Vy, tak bych zaplatil a dál se do toho nešťoural. Pokud si myslíte, že to tak není, chtěl bych vidět výpověď svědka (co,jak a odkud viděl), výpověď poškozeného (vzniklá škoda, faktura za opravu), případné další důkazy (fotodokumentace policie, kamerový záznam se supermarketu nebo městského kam. systému) a dále bych si určitě zjistil, jak je to s tou pozemní komunikací.
diky, jinak, stalo se to na pozemku parcelniho cisla 1929/2, ku. Lhotka. Podle katastru je to ostatni komunikace, ostatni plocha, vlastnena soukromym investicnim fondem, ale jsou tam bremena uzivani...
Mimochodem, zrovna na tohle parkoviště o prázdninách padalo zasklení z toho červeného baráku. Rozflákalo to jedno auto, ohrozilo nejednoho člověka a fízlům to bylo úplně u zadku.
Plácáte nesmysly, to je škodní událost, co měli fízli asi dělat běhat a chytat to do ruky? Starejte se radši o to, jak inteligentní jste Vy ve své práci. Mít blbé kecy na ostatní umí každý.
Když padají tabule skla 2x1 metr z výsky 30 metrů na parkoviště a autobusovou zastávku je to obecné ohrožení.
Pokud to prokážete,tak ano,ale asi nepadaly protože se jim chtělo, ale protože foukal vítr ne? to je jedno, at tak či tak, je to na jinou diskusi a je to mimo téma. Každopádně i kdyby policie není povina se Vám svěřovat s výsledky šetření apod. pokud se chcete informovat, ptejte se přímo na místním obvodním oddělení.
Samosebou, že jsem se snažil vypáčit z nich aspoň fotky. Nic. Na místě byli i fotili. Řešili ale to, že po sídlišti bylo půl tuny střepů a majitel domu se neměl k úklidu.
Mimochodem, to, že fouká vítr neznamená, že po sídlišti mohou létat okna.
doplněno 23.04.14 20:13:Ale ono buzerovat řidiče za údajnou nehodu je jednodušší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.