Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

TK osobní auto-jak to chodí?

Od: kkubaa odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,pojedu v červnu na moji 1.TK s osobním autem /staším/ jsem začátečník auto jsem si koupil z brigád a přidal mi děda.Mám strach,abych prošel peníze na opravy nejsou studuji žiji jen s dědou.Auto potřebujem lékaři,nákup,bydlíme ne vesnici.Problém je,že mi nejde stahovat okýnko u řidiče/ňáký táhlo ...opravář řekl kolem 3ooo- ty teď nenám /centrální zamykání nazamyká používám klíček,lékárnička 3 roky stará...?Snad jiného nic,alespoň o tom nevím co všechno kontrolují?Baterku a brzdy mám nové.Kamarádi každý říká něco jiného,ale každý byl na TK také jinde-děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nejlepší je zkusit si vygůglit ( autoznalosti.cz/... ) a pak budete chytřejší.

Je dobré,nevím co máte za auto,ale u nafty,starší to platí tím víc,takjej nejprve zahřejte (motor na provozní teplotu) a pak protáhněte,třeba jen na trojku ale na max otáček (tzv vyhnat pavouky z výfuku).

Po dojezdu na STK v kanceláři předložit doklady- TP,ORV,kartičku měření emisí + peníze,na vyžádání.pak Vás (většinou to spadá pod jedno,pkd ne tak nejprbve jet na emisní) odešlou na emise-tam zajedete do boxu,technik připojí sondy (otevřete na výzvu motor) na motor a do výfuku,pak bude měřit.Po vykonání vás odešle do kanceláře, tam počkáte na další výzvu.Až Vás vezme mechanik-zajedete na linku-navede Vás na jámu-provede ve vaší přítomnosti vizuální kontrolu spodku auta,snad na celé lince jediná možnost promluvit si beze svědků!pak jdou další kontroly-"vyklepávačka"čepů,stabilizátoru atd-vyhodnpocuje vůle na čepech,řízení atd,pak následují válce na zkoušku brzd,a poslední bývá kontrola a seřízení světel.no a pkd vyhoví,tak Vám nalepí známku-zda na 24 či na 30 dnů,toť otázka.

Osobně po zkušenostech vždy v kufru vyložím povinnou výbavu-lékarničku,žárovky,pojistky trojúhelník hever. (dával jsem na sedačku spolujezdce ale někdy si technik sedl vedle,takže v kufru.Jinak doporučuje se sundat poklice-já nesundávám-mám celoplošné pod kolovými šrouby,což by znamenalo vyheverovat auto,sundat šrouby,poklici,opět nasadit kolo a našroubit,po kontrole potom opětovně!Auto nikdy nijak extra nepřipravuji ani nemeju!

Ps letos jsem diokmonce absolvoval s nefunkční houkačkou,při jízdě na STK přestala fungovat-prošel jsem,sice na měsíc ale skrze jiné závady.

doplněno 21.04.14 11:23:

To Cobrak-právě s tímto mám špatnou zkušenost.

Neopravovali nic,jen s autem jeli z oleje (jen vedle do dalšího boxu) a peníze na opravy si technik s mechanikem rozdělili,dotyčného technická místo +-1000kč stála 6000kč,což je dost rozdíl.

doplněno 21.04.14 11:32:

Ještě doplním-tříletá lékárnička je v nrmě,zbytečně kupovat novou,navíc nikdy jsem neviděl,že by ji prohlíželi ,jen jim stačilo,že ji viděli,že tam je!

Takže moje rada je-vezměte doklady,peníze a jedtě na STK a uvidíte,hlavu Vám nikdy neutrhne a pkd jsou brzdy OK a neteč masivně olej či jiná prov.kapalina,auto netáhne do strany a ni při jízdě ani při brzdění,tak byste měl projít!

pfpetr*
hodnocení

0x
Nesmí byt díry v kastly,musí tto brzdit a nikde vůle. Ja se vždycky sebral a jel tam rovnou po práci , jednou mě vyhodily s prasklim nárazníkem a podruhy s brzdama ale dali mě technickou na měsíc. Ideální je mít znamiho servismana kterej hned případně zavady hned udělá případně se tam s nimi domluvy. To ze to nezamyka a nejde stáhnout okno nevadi

cobrak*
hodnocení

0x

Nejlepší je to vzít přes servis, kde se na to podívají a odstraní všechno, kvůli čemu to neprošlo, minimálně Vám musí udělat sbíhavost kol. No a pokud to jen trochu jde, tak je ideální, když Vá auto rovnou odvezou na STK a vrátí Vám ho už s novou technickou na dva roky. Hlavně proto, že když je ta technická ve špatném stavu a krachuje, tak hledají kdeco, aby Vás mohli vyhodit a mohl jste jim za měsíc platit znova. Kamaráda takhle vyhodili, že měl pneumatiky do 150km/h, ale auto mělo nejvyšší rychlost 152km/h. Nebo třeba Vás vyhodí, že Vám nesvítí blinkry oranžově, ale žlutě a tak no...

doplněno 21.04.14 12:11:

Já jsem technickou absolvoval s autem před týdnem. Už to tak děláme celá rodina několik let - máme svého mechanika, tomu se auto zaveze, on se na to podívá, udělá běžný servis a když najde něco, co je potřeba kvůli technické vyměnit, tak to vymění a potom auto odveze na STK. Teď mi měnil obě ramena, protože byly vymlácený čepy a silentbloky, kvůli čemuž se nedala udělat sbíhavost. Takže mi to vyměnil, udělal všechno, co bylo potřeba a hodil mi to na technickou. Stálo mě to kafe :-D Pamatuju si, že když jsem měl nové auto, tak jsem na něm měl tažné zařízení. Tak jsem říkal, jak je to super, že to auto má tažné, ale když jsem přijel na evidenčku, tak mě vyhodili a řekli, že to není zapsané v TP a až to sundám, tak přijedu. Řekl jsem jim, že jsem o tom nevěděl a že to hned sundám, až přijedu domů, což bych fakt udělal, ale prostě mě vyhodili. Bylo to u nás v Praze, kde prostě jsou neoblomní nebo nevím. Tak jsem to sundal a zase přijel a stálo mě to o 500Kč víc. Taková blbost, stejně nemám vozejk :-D A představa, že mě takhle vyhodí s technické, že mám od kamínku ťuklé sklo, což sice ničemu nevadí, už je to tam tři roky, ale být to nesmí, by mě fakt naštvalo, protože měnit kvůli tomu sklo za x tisíc by mě fakt naštvalo. Takže takhle to dávám vždycky přes mechanika, který se na to podívá a řekne mi, hele, to auto je v pohodě, nic s ním nemáš, tak mám daleko větší jistotu než to, že na technické auto projde, protože tam si všímají opravdu jen technického stavu, ale mechanik se podívá i na diagnostiku samozřejmě a tak. Pamatuju si, že takhle kamarád se svým prvním autem byl na evidenční kontrole, byl vypleskanej a hotovej a tam byl nějakej berudnej dědek, co místo toho, aby si opsal VIN kód, tak se mu začal hrabat v motoru a kamarád pak volal, že uvařil auto, protože ten dědek mu uvolnil hadici z chladiče a vypustil mu kapalinu. Holt viděli mladáho kluka, tak se vyřádili :(

no a nedej bože když to dá do krachujícího servisu :) ti mu tam vymění i to co není potřeba jen aby měli zisk a nakonec zaplatí o hodně víc něž když bude dělat opakovačku Jestli máš dělané brzdy tak nic neřež a hybaj na STK samozřejmě zkontroluj světla, gumi tu lékarničku si půjč novou nebo kup není to zas tak vysoká položka náhradní žárovky trojůhelník ,vestu a když neprojdeš vyměníš pouze špatný díl

doplněno 21.04.14 11:43:

Sory tu lékarnu jsem špatně pochopil (tři roky propadlá :) )

buss
hodnocení

0x

Kontroluje se to, co stanoví zákon (vyhl. 302), ale hlavu netrhají, na předprohlídky nejezdím, jen ošplechnu vodou. Jinak upozorní, pokud je to vada a zapíšou, a není-li nutná opakovaná, bacha na další STK. Kryty kol dolů. U starých aut kastle, čepy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]