Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinná výbava

Od: instalater* odpovědí: 11 změna:

Zdravím . Přišlo jaro a já řeším otázku povinné výbavy na motorku. Nikde na netu to nemohu najít a ani policajti mi nedokáží s jistotou odpovědět. Musím vozit hever a výstražný trojúhelník? Chápu , že je to dobrá věc , ale bojuji s místem. Motorka váží 520 kg a je na ni potřeba řidičák na auto - trike . Jeden policajt mi říká že to spadá pod PV aut . Druhý pod PV motocyklu. Pokud víte poraďte . Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Má ten Váš trike od výrobce rezervu? Pokud ne, hever bych nevozil.

Trojúhelník bych nějak zkusil nacpat. Přeci jen když to necháte stát někde blbě na silnici, tak je to široké jako auto.

instalater*
hodnocení

reguied - pokud vycházím s logiky věci , tak hever vozit nemusím , protože pokud nemám náhradní gumu , co bych s nim dělal. Ale vedl jsem o tom debatu s policajtem dopravákem a ten mi začal dávat školení. Tím mne tak zblbnul , že jsem začal pochybovat. Oponoval jsem tím , že ačkoliv je dáno že na to musí být řidičák jako na auto tak v techničáku je psáno motocykl. Reflexní vestu mám. I ten výstražný trojúhelník bych taky bral . Motorka je široká 1810 cm. Ale tím heverem mne ten policajt dostal a nějak to nemohu spolknout. Arogantní jak prase. Jinak někteří kluci policajtští když jedu tak mi i zamávají. Tímto se omlouvám těm normálním.

JJ plný souhlas.Kůň je nebezpečný zezadu,kráva zepředu,jak se říká,ale vůl ze všech stran! Platí hlavně v přeneseném slova smyslu! Držel bych se zařazením do kategorie MV dle TP! a pkd by měl další problém, tak jej slušně poslat do ...(tam kde se zádům záda neříká!)Prostě striktně se držet zákona-je to motocykl a ten hever nepotřebuje!A pkd další problém,tak si "demonstrativně" (nepřišel jsem na vhodnější slovo) napsat jeho služební číslo a jméno s tím,že pokud bude trvat na tom,že moto musí mít hever,tak si na něj budu stěžovat i inspekce MV.

doplněno 19.04.14 21:57:

Naštěstí drtivá většina jsou normální a když dnes musí k nehodám,tak se jim občas ani nedivím že jsou někdy nepříjemní!Naštěsti jsem na blba v jejich uniformě nenarazil,jen na voly v armádní!

daniell*

to byl očividně vůl, sám pořádně asi nevěděl o čem mluví ... co musíte mít je dané zákonem pokud on to nevěděl tak by neměl u policie co dělat. No jo no někteří jsou jen namyšlění a myslí že můžou všechno a jiní si s vámi dají kafe u automatu a pokecají ...

tomtomtopel
hodnocení

0x

lékarnička,vesta,žárovky - nic víc !

buss
hodnocení

0x

Povinnou výbavu! stanovuje zákon, od toho to povinná! Ptejte se vždy zákona a ne někoho (odkazuje na vyhlášku). To jistě říkali i v AŠ co je nutné (bacha na změny). A co byste tak na motorce zvedal heverem? Nedovedu si představit tu stabilitu. To už jeřábek nějaký. A co vestička reflexní, jest? Smutné je, že když se na intu objeví blábol, tak se to už jen kopíruje, vč. toho trojúhelníku. Rozlišujte, co je povinné a co je vhodné (i ta žárovka). Najděte si 56/2001, vyhlášku 341/2002 ta však byla novelizovaná. Mělo by to být na webu MDCR, tam hledejte co se dopravy týká. Nebo tam! položte dotaz.

doplněno 19.04.14 16:22:

Mimochodně, jak je to vozidlo vedeno v TP jako typ? Vycházet z toho.

instalater*
hodnocení

bussi - při zvedání by to stabilitu mělo. Je to jak jsem psal trike. Je to široký přes metrosumdesát a váží 520 kg. Jelikož tady těch motorek je pár v republice , tak se ten výklad nějak rozchází. Děkuji za nasměrování na MDCR.

x®
hodnocení

0x

Povinná výbava motorových vozidel zaznamenala dalekosáhlé změny v roce 2009, kdy vznikla novelizovaná vyhláška Ministerstva dopravy č. 283/2009 Sb. Ta byla ještě několikrát upravena, poslední změny přitom vstoupily v platnost k 15.9.2011.

S posledními změnami vyhlášky platnými k 15.9.2011 se mj. zrušila povinnost vozit na motocyklu také reflexní vestu, přičemž tato povinnost byla platná teprve od 1.1.2011.

Náhradní žárovky byly z povinné výbavy odstraněny již se vznikem nové vyhlášky v roce 2009.

Aktuální složení povinné výbavy motocyklu:

jedna náhradní pojistka

motolékárnička

daniell*
hodnocení

0x

Povinnou výbavu stejně jako vše jiné stanovuje "zákon o silničním provozu" tam to je pokud na to nebyl policista schopný odpovědět neměl by být policistou ..

Povinnou výbavu motorky tvoří

- tvoří náhradní pojistka (dříve žárovka nic méně u některých motorek už mají problém žárovku vyměnit i v servise natož někde u krajnice)

- motolékárnička a leták s postupem pro první pomoc při dopravní nehodě (všechny lékarničky by jim měli už být vybavené)

povinnou součást netvoří reflexní vesta (A TO JE VELKÁ CHYBA) nic méně doporučuju mít - může se stát cokoliv je málá a určitě je dobré ji mít krom toho v zahraničí je povinná takže určitě mít. Mohl by jste přihodit ještě protokol o dopravní nehodě - dá se stáhnout z internetu je to A4 papír ten se poskládá a vleze všude.

buss

Ale oni jsou i někteří, což mne udivuje, že s tou vestou jezdí, ale dobře dělají. Chápu, že by nemohli jezdit jen v kůži, a to jim vadí.

daniell*

Nevím jak jste tenhle příspěvek myslel ale i já jezdít v reflexní bundě a není to od věci .. jste lépe a dřív vidět ... raději svítit na kilometr daleko než být přehlídnut nějakým dědulem ve staré felicii.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]