Nejste přihlášen/a.
Ahojte,
mám docela nejasno v několika věcech, když mám v techničáku napsáno, že STK platí do 12.5.2014 a emise do 10. 5. 2014, mohu tedy ještě 9 beztrestně vyjet, je tomu tak? Kolega pořád říká, že platí do konce předchozího měsíce, tedy do kocne dubna.
Rád ybch se taky zeptal, jaké jsou tak časté závady na Felicií, kromě těch pro lajka ajsných, jako jsou sjeté gumy, prošlá lékarnička, nefunkční světla, atd. Mám trochu korozi na blatníku, tak se to chystám o víkendu sudnat, trošku zatmelit a přestříkat.
Jaké jsou závady, se kterými nedají ani prozatimní nálepku (30 dnů)? Mimo jiné mi trošku prokluzuje spojka, chystám se ji vyměnit, ale obávám se, že bude možnost až v létě (potřba auta do práce), ovlivní to nějak kontrolu? Díky všem!
Zdravím,
termíny uvedené v TP a emisích jsou platné včetně, tzn. že beztrestně s platnými Emisemi můžete vyjet ještě 10.5.2014 a platnou STK máte ještě 12.5.2014. Já tohle řeším tak, že obě prohlídky (kontroly, měření) se snažím absolvovat vždy v jeden den a to proto, že si pak nemusím hlídat a pamatovat dva termíny, ale stačí si pohlídat jedno datum.
Korozi řešit na STK nemusíte, pokud to není díra skrz a nejsou tam tím pádem ostré hrany (to už je vážná závada). Druhá věc samozřejmě je to, že rezaté fleky poutají pozornost a může se stát, že si technik na STK řekne "je to rezatý, to bude asi pěkný vrak" a celkově vám udělá kontrolu přísnější. Takže lepší je zbytečně neprovokovat.
Prokluzující spojka není závada, která by byla vážná. Prozatímní známku na 30 dnů nedostane za nebezpečné závady typu nesouměrný účínek brzd na jednotlivých nápravách, nefunkční ruční brzda apod., většina ostatních závad má klasifikaci jako lehké a tudíž dostanete dočasnou známku.
Felicie neznám, takže konkrétní radu, co u felicie pohlídat vám nedám, jen si pamatuju, že někdy se na STK u favoritů a felicií zaměřují na systém nastavování světel, který bývá většinou nefunkční.
Záleží jak moc je učinek nesouměrný. A asi i na které nápravě.
Na Oplu Astra F jsem měl nesouměrné zadní brzdy asi 2:1 a i ručka taky tak. A dali mi obvyklých 30 dní na opravu.
Pokud si to dobře pamatuju, tak podle předpisů rozdíl v brzdném účinku mezi koly na jedné nápravě nesmí být větší než 20% a platí to pro přední i zadní zadní nápravu a také pro ruční brzdu.
Z vlastní zkušenosti vím, že když mi ručka nebrzdila nebrzdila na jednom kole vůbec a na druhém brzdila, dostal jsem známku na 30 dnů, když nebrzdila skoro vůbec, dostal jsem nebezpečnou závadu a nedostal jsem známku vůbec, což při důsledném dodržení by znamenalo, že auto nesmí na silnici vůbec (ani z STK po vlastní ose domů).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.