Nejste přihlášen/a.
Poradte jak viměnit rozvody a čeho se držet aby byly přesné.Pak ještě seřízení ventilů.Děkuji
Strč auto do garáže, vyndej motor i s převodovkou, podle toho jaké máš možnosti tak vrchem nebo spodem, já osobně si myslím že spodem je to jednodušší. Natoč si kliku tak aby ryska na řemenici byla naproti nulovej rysce na bloku. Sundej vanu (klíč 10 případně inbus jak kde), odšroubuj sací koš (klíč 10 případně inbus) na olej, někde mezi blok a kliku strč dřevěnej špalek (na jedné straně je blok silnější tak nejlíp tam) povol řemenici (klíč 30) ale jen kousek aby šel šroub volně, protože ve chvíli kdy ji povolíš potřebuješ něčím tu kliku pořád tlačit směrem k té řemenici jinak ti vypadne na klice akciální kroužek a můžeš to rozebrat celý(v nouzi pomůže šroubovák nacpanej mezi kliku a jedno z jejich uložení)ale ničeho se neboj pokud necháš motor spojenej s převodovkou tak stačí když si před povolením řemenice zajistíš to aby byla spojka jako-by pořád sešláplá, to znamená že tu páku kterou se ovládá spojka zajistíš v maximální stlačenej poloze, Chápeš? Prostě jako kdyby jsi pořád držel sešláplej spojkovej pedál. Pak tu řemenici uplně povol a sundej. Sundej taky to boční víko (šrouby na šroubovák nebo inbus) a v tu chvíli se ti objeví rozvodovej řetěz s kolama, Teď se přesuň na ventilový víko, sundej ho (klíč 10) a máš další práci, potřebuješ vytahat tyčky co jsou na klávese, takže si vemeš 11 klíč povolíš všechny kontra matky na vahadlech a šroubovákem vyšroubuješ ty štelovací červy kam až to jen pujde. Pokud nadále tyčky nepujdou vytáhnout, jako že všechny nepujdou je potřeba s motorem otáčet aby jsi vždy na danou tyčku neměl stlačený ventil, ale je to možný jen pokud jsi udělal postup s tím zajištěním sešláplej spojky. Pokud jsi nezajistil spojku ale pužiješ šroubovák v klice tak je potřeba celou klávesu povolit (klíč 13 nebo 14 a dva krajní inbusy) a sundat. Až vytaháš ty tyčky tak sundej to malý dlouhý víko (klíč 10) co je hned pod hlavou a pod ním jsou v bloku nastrkaný hrníčky tak ty je taky potřeba vytáhnout, mě to jde většinou malíčkem Až tohle budeš mít tak se vrať k tomu rozvodovýmu řetězu. Tam odjisti a povol šroub (klíč 16 nebo 17)na tom větším horním kole. V tu chvíli by měly jít ty kola sundat i s řetězem maximálně pomoct velkým šroubovákem nebo malejma montážníma pákama, halvně do toho nemlať protože to horní kolo je litina. až sundáš kola tak pod tím velkým je taková trojúhelníková velká podložka která drží na někdy dvou a někdy třech šroubech (většinou šroubovák pbčas někde klíč 10) tak ji povol a sundej. V tu chvíli můžeš vačku opatrně vytáhnout, žádný násilí musí jít ven volně. Postup montáže je opačnej, je třeba dát pozor na nastavení rozvodového řetězu na 12 článků mezi důlkama na kole a hlavně vše co bylo zajištěno nebo dotaženo na krev tak je potřeba to tak udělat i při montáži. Práci zdar a pevný nervy
On chce pouze vyměnit rozvody.
Proč by měl tahat motor ven z auta?
Proč by měl tahat ventilové tičky?
To je tak, když se pouze okopíruje text, který byl určený pro někoho jiného.
tyčky
Na tohle téma je zpracováno plno odborné literatury, takže tam bych hledal moudra. Třeba na uloz.to najdeš.
klinak dolu, vypustit olej, vanu dolu, možná je ještě dobré zajistit spojkový pedal sešlapnuty střeba dřevem... ale to nevim.. dělali jsme to bez toho a nic se nestalo... pak špalík mezi blok a kliku, povolit řemenici, sundat prsa, povolit na vačce šroub, stahnout kola, ale před tím si to natoč na značky at jdou dobře vidět.. pak tam dáš nové.. před tím by se mělo zkontrolovat jestli jsou kola vůči sobě v rovině.. dáš nové gufero těsnění a složíš.. řemenici povolíš asi jen s-kovým klíčem.. někteří kvůli tomu at tam dostanou golu, tak popouštějí motor ale to je podle mě pitomost.. a ventily dle příručky.. tam snad neni co skonit pokud se toho budeš držet..
doplněno 12.04.14 18:37:jo ještě jsem zapoměl na jednu tak trochu důležitější věc... pod ozubeným kolem na klice je axialni ložisko.. je tam nasunuté do zámků... pokud by ti to vyskočilo ven tak bys ho pak odrovnal
Dneska jsem to úspěšně dokončil (také jsem se pustil do rozvodů).
Jako první zmáčkni spojku a zapři pedál o sedačku nějakou stabilní tyčí, která během oprav nesklouzne (nebo ji nějak zajisti). Prostě musí být pedál spojky celou dobu oprav zmáčkuntý. Proč? Přítlačný kotouč obsahuje pružné jazyky, které na které tlačí vypínací páka spojky (tu máš zmáčknutou pedálem). Spojka je na setrváku, takže na klikovce. Klikovkou jde asi 4mm při povolení řemenice pohybovat po ose tam a zpět. Hrozí vypadení axiálních kroužků, které mají jazýček zapadený do vybrání. Když vyskočí a klikovkou se zatočí a pak se řemenice utáhne, tak se jazyk střihne a je to na rozebrání motoru trošku více a na sundání kliky! Takže spojka tlačí klikovku směrem ven a jazýček vevnitř fixuje, aby nevyskočil. Druhý jazýček je pod velkou tlustou podložkou na kterou dosedá malé ozubené rozvodové kolo. Opět pohlídej, ale tam to není tak tragické. Oba zářezy jazýčků jsou vidět po sundání vany.
Při nasazování velkého kola rozvodu nesmíš použít kladivo! Vačková hřídel je fixováná právě kolem a při uvolnění kola a nasazování nového ji zezadu nic nejistí! Vačková hřídel by mohla při úderu na konci vyrazit zátku a tekl by tudy olej do prostoru spojky/setrvačníku. Pak je to na půlení motoru a demontáž setrvačníku!
Ještě se na to cítíte, že to zvládnete?
Kola se nasadí nejprve bez řetězu a skontrolují se přiložením ocelového pravítka či přesně rovného profilu třeba L nebo I.
Pokud se zhoupne, tak se malé kolo vypodloží speciální podložkou (bývá součástí rozvodu, ale ne vždy).
Na rozvodech/kolech jsou puntíky. Mezi nimi musí mýt řetěz 12 čepů (včetně na puntíkách),jinak se rozhodí časování a potkají se ventily s pístem.
Velká řemenice se utahuje momeňtákem na 100-120nM a lepí se závit modrým Loctite. Je to důležité i to utáhnutí i to lepidlo, jinak se řemenice uvolní a střihnou se jazyky na kroužcích uložení kliky.
Velké rozvodové kolo má pod šroubem plechovou podložku s jazykem ohnutým dovnitř hřídele a okraj podložky se po utažení šroubu na 30 - 35nM ohne jako ouškou k vůli jištění proti povolení na plochu! šroubu (ne o špičku šestihranu).
Rozhodně se motor z auta nevytahuje i když by to bylo rychlejší.
Já si povolil jen šroub silentu na pumpě a vytáhl ho a na zvedáku motor popustil dolů, abych dotáhl momeňtákem velké rozvodové kolo.
Jo a šroub na velké řemenici půjde povolilt blbě a motor bude pružit v závěsech, takže zařadit 5 rychlost, mít kola na cihlách, aby bylo pod autem místo (čím výš, tím líp) a povolovat nejlépe dlouhým trhákem.
Není to sranda a obtížnost je podobná, jako měnit těsnění pod hlavou. Možná je tohle horší, protože je to špatný přístup a nedá se spěchat. Bez šikovnosti a znalostí těchto aut tohle nelze dělat (nastudujte dílenské příručky).
zadejte do google wrp rock felicia a je tam PDF s motorem 1.3. Tam je vše.
Hodně štěstí a spíše opravu nedoporučuji, pokud se zde ptáte na poradně. Já sám jsem to trénoval na jiném motoru.
doplněno 12.04.14 21:14:Zde je můj osvědčený postup na ventily. Seřízení je snadné a moc věcí se nedemontuje. Libová oprava na neděli i pro pokročilejší kutily a začínající servisáky aut
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.