Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rezervní kolo jiných rozměrů

Od: walda01 odpovědí: 8 změna:

Je možné mít jako rezervu kolo a pneu jiných rozměrů než mám na autě? Co na to zákon, policie? Samozřejmě rozměry té rezervy (disk a pneu) jsou zapsány v techničáku. Díky za odpověď.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erikch*
hodnocení

0x
Jakoby dostojite povinnosti "mít rezervu" ale prakticky vám je k prsu,poněvadž ji sice na auto dáte(pokud ma disk alespoň stejné rozteče šroubu a str.díru) ale u přední nápravy půjde víte kam diferenciál...není už lepší s sebou vozit tzv.opravenou sadu,s kterou dostojite legislativě (tuším od roku 2006 lze jako alternativu rezervy,pote co Škodovka díky úsporám přestala dávat z prvovýroby rezervu a hned zalobovala a trasa změnil se i zákon...) je mnohem skladnejsi a lehčí...?

To je ale běžná praxe automobilek!Kolegy na Ibize (1,5 ,porsche system)měl rezervu 13" a vzhled pneu jak na pincka a normál byly 14" a tuším 175/70.Dle TP.Na xantii mám v TP úplně jiny rozměr rezervy než provozní.Takže pkd je to tak v TP tak mi každý může políbit šos,včetně pomahačů,teda pokud mně na ni jeden a týž nechytne vícekrát! I když je lepší mít plnohodnotné kolo než nouzové (mají menší povolenou rychlost)!

doplněno 11.04.14 17:38:

PS samozřejmě rozteč a středová díra, popř ET musí na daný typ pasovat!

doplněno 11.04.14 19:48:

to je zajímavé rezervu větší než normální!Většinou je menší!

doplněno 11.04.14 19:49:

jinak ale rozměr by měl být OK ,obě pneu by měli mít stejný průměr takže vše ok!

walda01
hodnocení

Ano, vše pasuje, jen ty rozměry jsou hold jiné. Na autě 195/60/15 a jako rezervu bych měl 205/55/16, obojí zapsané v TP. S tím diferenciálem se to dá vyřešit tak, že bych případně rezervní kolo dal na zadní nápravu, ne?

Neplnohodnotné rezervní kolo je běžná věc. Je pravda, že vypadá poněkud kuriózně, u mnohých aut je cítit že je auto ,,nahnutý´´, ale za předpokladu, že řidič jede předepsaných 80km/h a nesnaží se rvát do zatáček co to jde, není problém. Takové kolo jsem měl už před lety v Golfovi II, první dojem z jizdy po něm nic moc, ale účel splnilo bez problémů. Trochu ofouklejší kolega to měl na Passátu asi měsíc a jezdil s tím jako čuně a taky nebyl problém. Je to určitě mnohem lepší řešení, než celá opravná sada. Ta pomůže jen v případě, že máte velké štěstí a díra není velká

brno.olx.cz/...

hodnocení

0x

Problém bych v tom neviděl...máme na fabii na léto 195/55 R15 a takovou i rezervu, tento rozměr, ale nelze podle TP použít na zimní kola, takže na zimu 185/65 R14... ale rezervu mám pořád R15, pokud bych tedy píchnul zimní na předku, asi bych se tomu chvíli věnoval a dal bych to větší kolo na zadek, ušetři to diferenciálu. Proto se smí na dojezdových (menších) kolech jezdit je 80km/h a asi jen 100km vzdálenost nebo kolik na tom je. Problém je v nerovnoměrném zatížení diferenciálu.

doplněno 12.04.14 07:13: Podívám se na to, buď tam je vyloženě napsáno nelze pro M+S a nebo možná jen že to nelze v kombinaci s řetězy.
erikch*
...jen tak pro zajimavost- odkdy zápis v TP rozlišuje zimní a letní rozměr kol...? Vždy tam je nějaký jeden+ alternativní rozměry(ale s letními či zimními to nemá co dělat) a lze použit ten maximální(průměr kol v palcích a sire pneu v mm) at zimní nebo letní...

Trochu jsem to pomotal, dva rozměry nelze s řetězy a jeden rozměr je jen pro zimní kola...viz foto TP Škoda Fabia 1,2HTP 44kW, výroba 12/2007

Rezervní kolo jiných rozměrů
Rezervní kolo jiných rozměrů #2
dusger*

Podle tvé tabulky Průměr kola máš vždy téměř stejný. Na větší disk se nasazuje guma s nízkým profilem, na malý disk velký balón. Řetězy se nesmí použít na široké kola, asi na ně už není místo v blatníku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]