Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer . Dnes jsem koupil auto a po ujetí 50 km v motoru začlo něco cinkat nebo klepat a auto nejelo víc jak 20 km/hod . Když jsem volal prodejci říkal že kdo ví co jsem s tím udělal a že auto zpět nechce když je rozbity a že při předání bylo plně funkční . Jedná se o Scenic 2004 1,9 DCi . Chtěl bych poprosit o radu zda mám možnost nějak na vrácení peněz popř. co bych měl dělat . Děkuji za jakoukoliv odpověď a pomoc . Stoličný
Jasná skrytá vada a pravděpodobně vědomý podvod, takže to můžete zkusit přes policii a soudní znalce. Jenomže taky záleží na tom, jak vypadá kupní smlouva. Jestli ten prodejce už dopředu počítal s podvodem, určitě bude sepsaná tak, že nemáte šanci. Byla zásadní chyba, že jste před koupí nevzal auto na emise a STK - bez zápisu. Pokud byl motor těsně přes koncem, rozhodně by se na to takhle přišlo. Tohle bude chtít nějakého odborníka, který tyto případy řeší. Btw. pokud auto nestálo moc, asi nemá cenu to řešit, bude to stát hodně času a peněz a výsledek je nejistý. Mafie která se v ČR zabývá kšeftováním s auty v tom prostě narozdíl od Vás umí chodit a mají konexe. Jinak by jim mohlo těžko tak dlouho procházet omlazování vylítaných vraků o statisíce kilometrů, falšování servisek, kupování STK na nebezpečné vraky, které by legálně nikdy neprošly, atd.
Spíš zkusit sehnat motor z bouračky, ale je tam riziko, že bude ve stejně hrozném stavu...
Jako podvod by to PCR resila az v pripade, ze by někdo dodal ten posudek, ve kterém by bylo, že se jedná o skrytou vadu a poškozený by nedosáhl vyrovnání dobrovolně. Ať tak ši onak, stejně se dopracujeme k tomu, že tu škodu si bude muset vymáhat občanskoprávní cestou.
Koukám, že cruiser běžně háže 50.000,- Kč do kanálu. Pro Vás to možná peníze nejsou, pro mnohé to je spousta peněz.
Mám stejnou zkušenost.Koupil jsem Fabii v bazaru a po projetí v okolí bazaru a po zaplacení jsem odjel 15 km a rozsvítila se kontrolka mazání.Volal jsem do bazaru a tam mi řekli,že je to tvrzení proti tvrzení.Oprava stála 38 tis a nebylo to na nic .Nakonec jsem si musel nechat vyměnit celý motor za 17 tis .Ještě teď skřípu zubama.
Ihned nechat v autorizovaném servisu posoudit stav vozu. Pokud má auto najeto pouze pár kilometrů a podle výsledků kontroly bude pravděpodobné, že závada už byla v době převzetí a pouze se v té době neprojevila a ve smlouvě nebyla uvedena, máte šanci uspět se slevou nebo vrácením peněz. Bohužel pravděpodobně až u soudu.
>erikch: Souhlasím, ale některé věci se prostě poznat nedají, ať máte sebelepšího odborníka. Kdyby se každá porucha dala odhalit preventivně předtím, než něco selže úplně, nebyly by servisy na každém rohu a na dvoře plno aut.
>fope1: O kolik šlo peněz? Hádám tak kolem 60-80 tis.? Najděte v okolí někoho, kdo rozumí Renaultům, ať se Vám na to podívá (zatím neopravuje). Může to být nějaká prkotina za pár stovek, to se Vám pak nevyplatí se s prodejcem hádat. Pokud by to bylo něco vážného nebo nějaká vada, která byla zamaskovaná a prodejce o ní musel vědět, stálo by za to auto reklamovat a požadovat opravu nebo slevu.
doplněno 04.04.14 23:20:>hlavik: 1,9dci z roku 2004 a "pár kilometrů" ? nevěřte tomu...
Pokud máte doklad o repasi turba před měsícem, určitě bych to řešil s prodejcem nebo pokud máte oficiální doklad od firmy, která repasi dělala, tak přímo tam. Přece nemůže repasované turbo odejít po měsíci, to je něco špatně. A nebylo to tak, že to turbo bylo KO už předtím, a v té firmě to udělali jen tak, aby to chvíli vydrželo a proto to majitel prodal? Kde tu repasi dělali?
auto stálo 57 500 kč najeto 230 000 km . při projížďce nedělalo žádný hluk žádné klepání vůbec nic . úplně stejné auto máme ještě jedno to má manželka a tohle jsem měl mít já . Po prohlídce vypadalo líp než to co máme a to je stejný rok opotřebené ještě malinko mín . takže zvuky úplně stejné . měl jsem sebou ještě kamaráda a ten na něm také nic neslyšel
Tak po prohlídce Technikem bylo zjištěno že je vymláceno Turbo. Takže mě to bude stát dalších 10 000kč ale pořád lepší jako nový motor..
Děkuji Všem za odpovědi
Nenechte se oblbnout, podle obč.zákoníku máte nárok auto do 6 měs. reklamovat kde jste ho koupil, pokud se vyskytne
závada která není uvedena ve smlouvě a brání provozu auta. Vemte si 1 nebo 2 svědky, odtáhněte auto zpět, nafoťte si
vše, trvejte na vrácení peněz a bude-li prodejte dělat potíže, zavolejte policii. Podvodníkům je třeba se bránit ! M.
Policie řeší trestní a ne občanskoprávní věci. Vizte zákon o Policii ČR. Auto bylo opotřebované a každá věc může mít poruchu, vadu, která se předem neprojeví. To jsme snad už každý poznali. Kdo vám radí ať utíkáte ihned k soudu, tak ať vás zastupuje, když to má tak jasné. Takže napřed si nastudujte OZ.
Asi moc neporadim, ale spise doporucim do budoucna. Vubec nechapu, proc lidi kupuji takova stara auta, navic francouzska v nafte... Sam mam scenica, ale nikdy bych si naftaka nekoupil. Proboha, proc to delate? Kolik usetrite na nafte za ten najezd, jaky to stare auto udela? Naftak ma smysl novy, kdy se za tech 200 tis. km vyuzije a vyplati, nez zdechne.
Francouzi nejsou koncern, ty naftaky nejezdi 500kkm jako octavky I. Tak proc to porad vsichni kupujou? Stejne to zere jako krava, mozna o litr mene, jako benzin a tech problemu, co se s tim do budoucna vyroji. Scenic neni vubec spolehlive auto, tak proc si jeste pridelavat problemy s tim, ze si jej koupim s naftou?
Jinak osobne po roce jezdeni se scenikem, i kdyz to auto mam hrozne rad, tak proste tvrdim, ze prodejce o nicem nemusel vedet. U tehle aut proste plati tam renaultem, domu vlakem. Nikdy nevite, kdy co klekne a navic jsou extremne citlive na hrube zachazeni. Jinak je to fajn auto, prostorne, pohodlne, ale za mne proste nespolehlive - ja s nim treba do chorvatska nejezdim, takze mne to tak neptrapi.
On je každý odborník. Prodejce vám samožřejmě řekne že je auto v super stavu i kdyby drželo podepřené klackem - je to jeho práce. Mohl mít auto v pořádku a byla to prostě smůla no .. jel jste a porouchalo se - to prodejce chtě nechtě prostě neovlivní. Vy jste si mohl auto před koupí projet - prohlídnout v servise který vám určitě prodejce nabízel nebo ve vámi vybraném servisu. Není problém si auto v bazaru prohlížet celý den. Vzít někoho kdo tomu rozumí obětovat pár set a nechat si auto prohlídnout - mohl jste si ušetřit plno starostí. U soudu máte minimální šanci uspět. Ve smlouvě je jistě něco jako "koupí bere kupujicí všechny závady způsobené provozem na sebe" . Kdyby ho vzal zpět tak bych se opravdu divil. Měl jste si vše zkontrolovat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.