Nejste přihlášen/a.
den,prosím o radu urýchlene:
v roce 2003 mi bol na 16 mesícu vzatý ridicák a udelena pokuta.Ridický prukaz mi nik nevzal ,pokutu jsem zaplatil a dobu 16 mecícu zákazu jsem dodržel...Ted v únoru mi bol zaslaný dopis dle ustanovení !125 odst. 1 písmm e) bod 1 zákona č. 361/2000 sb...a bolo mi zdelené že ma niekto videl rícit auto atd...a prej nemám navrácený RP. Za celou dobu cca 11 let i když mne dopraváci kontrolovali nik z nich mi nezdelil že by som mněl neplatný RP..ale ted mne za to chtejí opet pokutovat cca 25 tis a chtej mi opat vzít Ridicák na 1 rok...jak sem mám proti tomu bránit?
existuje nejaká promlčací doba?
jak je možne že nikdy žádný policista pri kontrole nezistil ze nemám platný RP?
jak je možné že po 11 letech sa zacal v tom nekdo hrabat?
Dekuji moc za odpovedi
existuje nejaká promlčací doba?
S promlčením to asi bude složité. Vy jste měl tenkrát řidičák fyzicky odevzdat a po 16 měsících o něj požádat. Řekl bych, že trest za fyzické neodevzdání bude promlčen. To, že jste ho neodnesl na úřad, nemělo na zákaz řízení vliv. Jenže problém je v tom, že jste nepožádal o jeho "vrácení".
Jak je možne že nikdy žádný policista pri kontrole nezistil ze nemám platný RP?
Policisté neměli šanci zjistit, že jste jej měl odevzdat. To by vás museli lustrovat důkladněji, například tak, jako se to děje při havárii. Při běžné kontrole si data neověřují v databázi.
jak je možné že po 11 letech sa zacal v tom nekdo hrabat?
Hrabat se v tom začali nejspíš proto, že digitalizovali. Nebo někoho napadlo likvidovat staré případy a podivil se, že máte sebraný řidičák 11 let a nic s tím neděláte.
jak sem mám proti tomu bránit?
Snad vám poradí někdo líp, ale mě napadjí 2 řešení. Vysvětlit jim, jak se věci mají a doufat, že vám pokutu odpustí nebo alespoň sníží; případně požádat o zmírnění tvrdosti zákona. Nebo předpokládat, že žádného svědka nemají a ani neseženou a tvrdit, že těch 11 let neřídíte.
Problém bude, že jste po zákazu nepožádal o nový řidičák = platný řidičák nemáte.
Záleží jaké jsou důkazy že jste řídil. Pokud důkazy nejsou nebo jsou chatrné, tak můžete tvrdit že jste neřídil (byl to někdo vám podobný). Pokud přiznáte řízení nebo vám ho prokážou, tak úřední šiml zařehtá a trest dostanete. Na rozdíl od Janouška...
Promlčení je tuším rok = protahovat, žádat další důkazy, nesouhlasit, nemoc atd., musíte v tom ale umět chodit.
hypnoti...
na přesnou radu je vpotřeba vidět spisový materiál. Bez toho je pouze odhadování situace. Vy jste neměl zadržený řidičák, ale pozbyl jste řidičské oprávnění. Což je rozdíl. To že Vás někdo viděl... to není důvod a důkaz. To muselo proběhnout jinak. Pokud jste po uplynutí zákazu řízení nedělal přezkoušení a podobně, máte stále zákaz.
Doporučuji sehnat právníka, ale takového, který problému rozumí.
studujte třeba i zde:
pokud deset let řídil,jistě pán absolovoval nějakou sil.kontrolu-a součástí každé je jednak dech.zkouška a jednak lustrace přes dispečink ,kde v databázi ŘP zkontrolují stav-není to otázka takové a makové lustrace,prostě dispečer podle r.č. a jména mrkne jak to vypadá v databázi-to sdělí hlídce-pokud nevydí žádnou poznámku(zákaz činnosti atd.) je to o.k...tazatel zákaz řízení neporušil-ten už mu dávno vypršel.nevím jaká byla tehdy(rok 2003) platná legislativa ohledně znovuvydání(navrácení) řp,ale at tak či onak,úřad musí postupovat podle tehdy platné legislativy-tehdy ještě žádné přezkoušení,psychotesty apod., povinné nebylo,problém je de facto v úředním postupu-nepožádal jste ,milostivě,úřad(soudně to asi nebylo) o vrácení...(a to úřad,potažmo stát nerad vidí,aby byl obejit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.