Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci prodat automobil a chci se zeptat zda-li padá ze mě veškerá odpědnost, pokud se automobil odhlásí na nového majitele, je už pak odpovědný za vše on? dám příklad auto provozuje v polopřevodu a nepřihlásí ho ve lhůtě a něco provede nebo podobně je za to odpovědný právě on nebo si mám ohlídat, aby ho přihlásil na sebe? Předem děkuji za odpovědi.
red,
oba kolegové dali výborné odpovědi.
Prodejem vozidla přechází všechna práva ale i povinnosti na nového vlastníka. Příklad, prodáte mu vozidlo, předáte si plnění a auto, odjíždí od Vás a provede přestupek. Ponese následek jedině viník nehody, nikoliv vy, jako původní majitel.
To že nedokončí polopřevod nic nemění na tom, že nejste právně zodpovědný za jeho chování.
...nebo si mám ohlídat, aby ho přihlásil na sebe
doplněno 27.03.14 12:32:Zase se neobjeví text, za odkazem! Už aby se to neobjevovalo!
Takže ještě jednou, jak byste chtěl donutit kupce aby se dostavil na registr a dokončil změnu? Fyzicky násilím?
A jak by to bylo v případě, že auto koupí někdo, kdo je nedohledatelný, nebo neexistuje? (Například by předložil falešnou občanku, nebu by takto prodejce úmyslně prodal někomu, kdo se jmenuje třeba Mbele Mbele a je z Mozambiku.)
Jak to bude potom s platností kupní smlouvy, když nikdo nebude schopen prokázat exstenci ani neexistenci kupujícího?
doplněno 27.03.14 13:33:Já určitě ne, ale umím si představit, že to musí někoho lákat. Například tako obejít ekolikvidaci, nebo v horším případě jezdit autem napsaným na Santu.
tomkk, je důležité co chcete, ale určitě se vám nejedná o plánovaný podvod, páč to nemohu radit. K podvodům nenavádím.
Je přeci Váš zájem prodal auto legálně. To že vám někdo předloží falešnou občanku, nemusíte poznat, ani Vám jí nemusí předkládát, páč není proč. Vy mu taky nemusíte prodat auto.
Platnost kupní smlouvy může zpochybnit (zrušit) jedině soud. Vždy bude záležet na konkrétní situaci.
Vy nemusíte prokazovat, že ten dotyčný opravdu existuje. Samozřejmě určitě neprodáte auto Pánu Bohu, nebo Santa Klausovi, či podobné hlouposti.
doplněno 27.03.14 14:28:tohoto lae nikdy nedocílíte..."nebo v horším případě jezdit autem napsaným na Santu.
dobrý den, mám dotaz,asi docela zapeklitý-koupil jsem motorku jawu90 na renovaci v roce 1998.Původní majitel mě nechal zapsat na DI do technického velkého průkazu, že je na mě odhlášeno. Do dnešní doby nebylo přihlášeno na mne. Velký techničák mám, původní SPZ značku taky. Malý se myslím odevzdával v té době na DI. Motorka byla v garáži na mém pozemku mimo veřejně přístupné komunikace. Na renovaci došlo až letos a nechal jsem udělat evidenční kontrolu. Na STK mi bylo řečeno raději nepřihlašovat, neboť jsem nikdy neplatil Zákonné pojištění zodpovědnosti-bohužel jsem měl za to, pokud je nepojizdné,nemá STK- tudíž nejezdím a nejsem na veřejné komunikaci.
Teď nevím jak zlegalizovat-je to docela pěkný dnes už veterán. Rád bych plati i pojistné, ale prý jen na sebe upozorním. Tak nevím? Prosím můžete poradit? Děkuji
To Isa-zapeklité viďte?Ale pkd umíte číst tak i na tuto situaci tu naleznete hejno rad!
Normálně uzavřete PR a až si CKP vzpomene,tak MUSÍTE v zákonné lhůtě doložit že jste ji NEPROVOZOVAL!Nebo ji postavte na veteránské značky,tam je to jinak !
Nic víc se stím nedá dělat-budto tak jak jsem písnul nebo ji mít neustále v garáži a nemoci s ní normálně jezdit,
Odpovědnost vám zaniká předáním vozidla, nejlépe je to ovšem napsat do smlouvy, třeba podepsáním, napsat třeba i čas. Ideální je dostavit se k úkonu na úřad oba dva! Ještě se domluvit na pojistce.
doplněno 27.03.14 13:38:erikch: Ve chvíli prodeje a vzniku kupní smlouvy
Oponuji, kde je ten okamžik nabytí vlastnictví ( a kdy vznikla kupní smlouva?)? U některých smluv to říká zákon zcela jasně, tady se podívejte na § 2079 a násl. též na Povinnosti prodávajícícho. Samotný podpis o sobě neříká, kdy jsem věc převzal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.