Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neoprávněný přepis vozidla - co na to ČKP?

Od: malycok odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor ve věci konkrétního problému mého známého. Manželka měla na sebe psaný osobní automobil a tento na evidenci přehlásila na manžela, nicméně bylo to v době, kdy se tito rozváděli, možná už po rozvodu. O přepisu manželovi neřekla a TP mu nepředala. Protože už spolu nežili, tak se o této skutečnosti dozvěděl úplnou náhodou, a to asi až po roce od přepisu, kdy našel po vystěhování manželky ze svého bytu TP právě s touto odhláškou na jeho jméno, hned pak šel na evidenci a s úředníkem zde sepsal čestné prohlášení, že tedy tento přepis je neoprávněný nebo něco v tom smyslu. Samozřejmě mezi manžely neexistovala žádná smlouvy o tom, že by mělo být auto přepsáno na něj, manželka to zřejmě udělala záměrně. Teď se dokončuje vypořádání společného jmění manželů a vozidlo zřejmě připadně právě tomu manželovi. Jenže od doby, kdy manželka provedla odhlášku, není placeno pojištění, a to už je cca 2 roky. Myslíte si, že se manžel bude moci ubránit ČKP, když po něm bude chtít zaplatit onen poplatek za dobu, co nebylo pojištěno? Dělá to nějakých 30 tisíc a nějaké drobné, což není málo. Předem díky za reakce!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

malycok,

problémy známých bývají značně zkreslené.

Musíte rozdělit evidenci a právní vlastnictví vozidla. To co je na evidenci nemusí být legální. ČKP vychází i ze záznamu centrálního registru.

Našel jsem jediný dotaz "Myslíte si, že se manžel bude moci ubránit ČKP, když po něm bude chtít zaplatit onen poplatek za dobu, co nebylo pojištěno?
.

doplněno 24.03.14 10:51:

a zbytek textu se nezobrazil, páč se umístil za odkaz..

tak znovu. Pokud manžel bude postupovat správně, tak vyhraje, pokud zvolí špatný postup, prohraje a vše zapaltí.

doplněno 24.03.14 12:10:

Možná že si nerozumíme...

Mám podobný názor jako Vy, tj. po právní stránce k převodu vlastnictví nedošlo, neexistuje k tomu žádná smlouva, jednalo se o svévolný převod, na což bylo i v tomto duchu reagováno manželem a takto je to vedeno ve spisu ne evidenci.

Tím titulem pro převod bude podle mě až ono vypořádání SJM soudem. Ale v tu chvíli, kdy manžel převod dokončí, se ozve ČKP a bude chtít zaplatit.

Já nesdílím Váš názor o právním převodu, páč nevím o něm vůbec nic. Jen tvrdím, že evidence vozidel a právní vlastnictví jsou dvě odlišné věci.

Právní vlastnictví vozidle si musí dohodnout manželé, to nemá s registrem nic společného. OK? pochopil?

malycok
hodnocení

Mám podobný názor jako Vy, tj. po právní stránce k převodu vlastnictví nedošlo, neexistuje k tomu žádná smlouva, jednalo se o svévolný převod, na což bylo i v tomto duchu reagováno manželem a takto je to vedeno ve spisu ne evidenci.

Tím titulem pro převod bude podle mě až ono vypořádání SJM soudem. Ale v tu chvíli, kdy manžel převod dokončí, se ozve ČKP a bude chtít zaplatit.

malycok
hodnocení

Rozumím, jen jsem se snažil více zabývat právě otázkou onoho právního vlastnictví.

buss
hodnocení

0x

Nepíšete, jak to na tom registračním místě dopadlo, tedy správní řízení. Dále nepadlo, jak se k tomu autu dostali, zda to bylo SJM. Při vypořádání může tvrdit, že s převodem nedal žádný souhlas. Jak exmanželka dokáže, že je to jen jeho vlastnictví? Nepíšete, kdo hradil pojistku. Možná po rozvodu ... Pak můžete i vyvolat soudní při. Píšete a nic přesně nevíte. Známému jistě poradí právník.

malycok
hodnocení

Auto bylo zakoupeno za trvání manželství, bylo psáno na manželku. Na registračním místě to leží tak, jak jsem sdělil. Zkrátka manželka odhlásila, manžel reagoval tak, že s tím nesouhlasil, resp. jedná se o svévolný převod, a nikdo další s tím nic nedělal - takto je to dosud.

Navíc auto už stojí třetím rokem na jednom místě, aniž by s ním kdokoliv jezdil.

Při vypořádání tvrdil, že auto nechce, ale soud mu jej přikáže, aby byly podíly manželů na rozdělovaném majetku podobné (manželka měla věci ve vyšší hodnotě, aby to soud trochu srovnal, tak auto (o které neměl nikdo z manželů zájem), přikázal manželovi).

Manželka nic nebude dokazovat, protože se ČKP po převodu obrátí na manžela, nebo se pletu? Až ten se pak bude muset bránit v tom smyslu, že po dobu, kdy bylo auto "v procesu převodu", zde bylo neoprávněně, resp. že bylo pořád majetkem manželky, která jej odhlásila, aniž by k tomu byl důvod.

kdo a kdy platil naposledy pojištění?

doplněno 24.03.14 12:52:

Klidně můžou obeslat oba, manželku že byla poslední kdo platil, a manžela, že je to na něj odhlášeno. Někdo to platit musí, a někoho obešlou.

Když jim tak pomáháte, tak ať to hned prodají, když to nikdo nechce.

malycok
hodnocení

Přihlášeno i placeno bylo manželkou.

malycok
hodnocení

Tím prodejem tomu ale stejně neutečou, stejně po nich ČKP půjde.

Majitelem bude až po rozhodnutí soudu a těch dalších lhůtách a pak šup do světa byť třeba jen za symbolickou korunu ,teda pkd źa to ještě stojí nebo ihned trvale vyřadit z evidence (ekologicky zrušit a vyřadit na registru) a CKP může nárokovat a on se bude muset bránit a jak píše p.Milan - dobře=vyhraje,špatně=bude cálovat!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]