Nejste přihlášen/a.
zdravím chci se zeptat... mám nabourané auto na návrh pojištovny byl aby šlo do dražby tam bylo vydraženo ale kupujicí si diktuje podmínku dát spz do depozita a udělat odhlášku na noveho majitele a já se ptám proč? budu mít s tím autem ještě něco společného? co když kupující auto částěčně rozebere pak někde nechá ležet a já z toho budu mít problémy že je to moje auto neumím v tom chodit poradte prosím! potřebuju auto prodat se vším všudy i se značkama a at si s ním dělá co chce...
Zdravím,
řekl bych, že se nemáte čeho bát i když budete postupovat podle přání kupujícícho.
Pokud uděláte odhlášku na nového majitele, přestáváte být majitelem v evidenci a a jakékoli další operace už jsou věcí nového majitele (člověk, na kterého jste auto odhlásil). Takže zde vím problém nehrozí.
Co se týká vložení registrační značky do depozitu - ani tam vám problém nehrozí. Auto se značkami v depozitu lze normálně prodat a koupit.
Řekl bych, že nový majitel svími požadavky sleduje pouze 2 věci:
1) pokud dáte značky do depozitu vy, on nebude muset uzavírat na auto pojistku (auto se značkami v depozitu nemusí mít uzavřené povinné ručení)
2) pokud provedete pouze odhlášku na nového majitele, on s autem nemusí ihned na evidenční kontrolu, ale může na ní jít až bude auto přihlašovat na sebe (nebo někoho jiného - to už není podstatné)
Můj odhad plánů nového majitele je takový - koupí od vás auto s RZ v depozitu a odhlášené na něj, auto si v klidu bez časového omezení opraví a pak s ním teprve pojede (přesněji auto nechá odvézt na vleku či na odtahovce) na evidenční prohlídku a zároveň u toho udělá zrovna STK a přihlásí auto na sebe (nebo ho mezitím někomu prodá a pak se auto přihlásí hned na něj).
V každém případě vy jste vždycky už ze hry.
Pkd prodáte tak již nemůžete dát RZ do depozitu!Prodej jste přestal být majitelem a jediné co pak můžete a měl byste udělat -zapsat změnu do TP,provést odhláškuna kupujícího,toť vše.Jinak vyčerpávající info dal Ronyx!
Jeho postup je správný - vy po prodeji nejdřív dáte RZ do depozita a až potom odhlásíte na nového majitele. Pak hned oznámíte pojišťovně změnu majitele (=ukončíte pojistku). Tím pro vás všechno končí, auto je jeho. On si to v klidu opraví, udělá evidenčku/ TK, pojistí a přihlásí do provozu.
Pokud to nejdřív odhlásíte, tak on to do depozita nedá - to by mohl až po přihlášení, tj. po ev. kontrole = prakticky až po opravě vozidla. Nemohl by to dát do depozita a v klidu opravovat - vozidlo, které není v depozitu se automaticky bere jako provozované. Buď by musel platit pojistku i po dobu opravy, nebo by v budoucnu ČKP musel prokazovat že neprovozoval...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.