Nejste přihlášen/a.
Dobry den,sem držitelem od roku 2010 skupiny A(dříve do 25kw) niní 35kw + poměr do 0.2 kw/kg...Platí tedy,že se automaticky se bere moje skupina do tech 35kw?
Jestlize tvuj ridicak rika "A2", tak muzes ridit 35kW, protoze 35kW patri do A2.
No právě v řidičáku mam jen A1+A mam to do 25kw a vůbec nevím jestli skupinu A2 nahrazuje vmém případě skupina A...
No A(25) tedy to co jste delal mate urcite. Podle tohoto:
clanku k tomu mate i A2.
Nicmene zadny oficialni vyjadreni jsem k tomu nenasel a jelikoz jde o papiry a za jistych okolnosti o velky penize pripade i o kriminal, tak se spolehat na "nejaky"clanek je dost o hubu...
Jedine pozadat o oficialni vyjadreni MD CR.
CO mas presne v ridicaku? Jenom "A"? Nebo "A1 s omezenim na 25kW"? Jestli tam mas "A" a neni u nej uvedeno zadne omezeni, tak podle soucasneho zakona take zadne omezeni na vykon nemas. To, ze od doby, kdy jsi ziskat ridicak vznikla dalsi kategorie, te nezajima, protoze v dobe, kdy jsi A ziskal, zadne takove omezeni nebylo, ale jak rikam, zalezi to na tom, co presne na tom ridicaku mas uvedeno. Kdyz tak sem posli fotku z mobilu.
Vyse uvedeny "pravni" rozbor je od pravniho laika, takze ho take tak ber. Jestli chces oficialni vyjadreni, tak se zeptej na Ministerstvu dopravy.
Nic jako "A1 s omezenim na 25kW"neexistuje a nikdy neexistovalo. Skupina A(25) (tez Ao ci A(18)) se vyznacovala na prvni radek skupiny A.
Tazateli nejde o to, co je uvedeno v RP, ale o to, zda spolu s novelou "automaticky"ziskal (vedle sve skupiny A(25) i novou skupinu A2...
spolu s novelou "automaticky"ziskal (vedle sve skupiny A(25) i novou skupinu A2..§81, odst. 1, pism.b: "Řidičské oprávnění udělené pro skupinu A opravňuje také k řízení vozidel zařazených do skupin A1 a A2" .
§133, odst.2, pis/...:"Řidičská oprávnění udělená na základě předpisů platných po 1. červenci 1964 platí po nabytí účinnosti zákona v tomto rozsahu: řidičské oprávnění skupiny A opravňuje k řízení motorových vozidel zařazených do řidičských oprávnění skupin A, AM a podskupiny A1"
§133, odst.3: "Omezení řidičského oprávnění zapsané v řidičském průkazu na základě předpisů platných před nabytím účinnosti zákona zůstávají v platnosti i po nabytí účinnosti zákona."
V te novele se v Prechodnych ustanovenich, pise: "Řidičská oprávnění jednotlivých skupin a podskupin udělená přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona zůstávají zachována v rozsahu, jaký měla podle zákona č. 361/2000 Sb., ve znění účinném do dne nabytí účinnosti tohoto zákona; tato řidičská oprávnění opravňují ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona rovněž k řízení motorových vozidel, která jsou do skupin vozidel se shodným označením nově zařazena tímto zákonem, pokud tomu nebrání omezení nebo podmínění řidičského oprávnění."
Abych to shrnul: tvoje omezeni na 25kW trva.
No ale ten Vami prvne citovany paragraf (§ 81 (1)b)) tvrdi neco jineho. Tedy podle nej tazatel skupinu A2 ziskal (vedle "sve" A(18))
Tak to urcite ne. Ve stejnem § (133)a odstavci se mimojine pise:
b) řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízení motorových vozidel zařazených do řidičských oprávnění skupin B, AM a podskupiny B1 a podskupiny A1 s omezením do 50 cm3
coz se tyka te casto diskutovane skupiny A1 s harmonizacnim kodem 150. Tu maji lide, kteri delali ridicak pred omezenim AM na 45km/h (do 1.7.2006).
Navic z §81 obsahuje:
d) B opravňuje také k řízení vozidel zařazených do skupiny A1 s automatickou převodovkou a vozidel zařazených do skupiny B1
Tedy skutr s automatem k Bcku, coz se vztahuje ke kazdemu bez vyjimky...
Nevim, proc sem tahas B, kdyz se tu o B nebavime Co muze ridit s "B" mu muze byt srdecne jedno, protoze on ma treba ridicak jen na to A(25kw). Navic se v tech tvych paragrafech nepise nic o tom, ze kdo ma stare A muze ridit i nove A2.
Obe zminuji jen moznost s "B" ridit A1, coz je stejne max.11kW, tedy mene, nez ma on uz ted.
Jestli ziskava i A2 nebo ne, mu muze byt uplne ukradene, protoze ma plne A, jen je tam to omezeni na maximalni vykon 25kW. Tedy muze mit napriklad libovolny pomer vykon/hmotnost.
Jedinou vyhodu A2 pro nej by byl ten maximalni vykon 35kW, ale tam je zase omezeni na max.pomer vykon/hmotnost.
Jak uz jsem psal, je to jen ma laicka interpretace paragrafu zakona. Nejsem pravnik (a uz urcite ne se specializaci na silnicni zakon).
Motam sem B proto, protoze vase tvrzeni "§81 se na nej nevtahuje" je blbost.
Paragraf se na tazatele vztahuje.
"Navic se v tech tvych paragrafech nepise nic o tom, ze kdo ma stare A muze ridit i nove A2." Opravdu? (Mimochodem paragrafy nejsou moje)
§81 (1) b) A opravňuje také k řízení vozidel zařazených do skupin A1 a A2
"Tedy muze mit napriklad libovolny pomer vykon/hmotnost."
To je tez nesmysl.
Tez nejsem pravnik a je to moje laicka interpretace zakona.
Plne A tazatel nema, ma A do 25kW a dle §81 i A2, tedy do 35kW (s jistymi omezenimi)
" Navic se v tech tvych paragrafech nepise nic o tom, ze kdo ma stare A muze ridit i nove A2." Opravdu? (Mimochodem paragrafy nejsou moje)
§81 (1) b) A opravňuje také k řízení vozidel zařazených do skupin A1 a A2
" Libovolny pomer"jsem uz opravil v prispevku nize. Nevsiml jsem si, ze to bylo v zakonu o par paragrafu nize, mimo definici skupiny
§133 jste sem "zatahnul" Vy ve vcerejsim prispevku v 7:23. Ja pouze ocitoval jiny jeho odstavec abych demonstroval, ze §133 se tazatele netyka (coz je videt z te citace-toto platilo pro RP vydane pred 1.7.2006)
Nato jste dnes v 2:03 poprel, ze by se tazatele §81 tykal a opet jste vytahl §133. Tento §(133) jsem tudiz citoval pouze proto, abych vyvratil Vase tvrzeni.
Az dnesnim prispevkem ve 20:18 jste defacto uznal, ze na tazatele se vztahuje §81 a nikoliv 133.
Ctu jeste jednou vsechny tvoje odpovedi (hlavne tyto - dve) a odkazy a myslim, ze jsem pochopil, co myslis.
A2 sice podle novely zakona neziskal, ale na zaklade toho, ze ma A (i kdyz s omezenim), tak ziskal pravo ridit vsechno i v A2 (tedy 35kW, 0,2kW/kg). Pritom stale ma A (omezeni na 25kW, ale bez omezeni na kW/kg).
Jeho situace je tedy nasledovna:
Nebudeme souhlasit...
1.A(18) Opravňuje k řízení motocyklů s postranním vozíkem nebo bez něj. Je-li uděleno osobě starší 18 let, platí pouze pro motocykly s výkonem (motoru) maximálně 25 kW a poměrem výkon/hmotnost nepřevyšujícím 0,16 kW/kg a motocykly jakéhokoliv výkonu s postranním vozíkem o poměru výkon/hmotnost nepřevyšujícím 0,16 kW/kg
zdroj: cs.wikipedia.org/...
2. vypadlo Vam "které nebyly upraveny z motocyklu s více než dvojnásobným výkonem."
Ale vzajemny soulad se jiz blizi!
Oprava: jeste jsem prehledl, ze stare A(25kW) melo omezeni na 0,16kW/kg a A2 ma omezeni na seskrceni vykonu, takze jeho situace vypada nasledovne:
S prominutim musim rict, ze je to neskutecny bordel a clovek by musel mit pravnicke vzdelani, aby se v tom chlivu vyznal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.