Nejste přihlášen/a.
Ahoj, možná můj dotaz bude znít divně ale ještě nemám řidičák, tak by mě zajímalo jak je to s ovládáním pák uvnitř autat. Myslím tím stěrače, přepínání světel apod. Je to v každém autě na stejném místě nebo to může být jinak? Např. v našem autě mám stěrače na právé páce za volantem a přepínání na levé.
Může se stát, že některé auto to má přesně naopak? Trochu mě totiž zaskočilo, když jsem zjistil, že naše auto si přepíná z potkávacích světel na dálková otočením kolečka na páce a v dědovém autě musím celou tu páku přitlačit k řidičovi.
Děkuji za objasnění
No není to tak jisté. Před časem tu byla otázka od nějaké slečny, proč auto jejích rodičů zahýbá na druhou stranu, než točí volantem. (Hledat to nebudu).
Hejkal - Vysokozdvižný vozík má sice řízení trochu nezvyklé, ale i on jede doprava, když otočím volant doprava. Že je to proto, že mi uhýbá zadek doleva je jiná věc.
Stěrače na pravé páčce a blinkry na levé je nejspíš pravidlo všech výrobců, nebo já jsem alespoň nejel v autě, které by to mělo jinak. Ovšem konkrétní způsob ovládání stěračů, spínání světel, přepínání dálk. světel, zapínání mlhovek, atd, to mají výrobci většinou odlišně, je to stejné jen v rámci koncernů.
Ale osobně mi to problém nedělá, když přesednu ze škodovky do forda a pak třeba do renaulta, zvyknu si poměrně rychle.
Mnohem horší pro mě je přesednout z šestikvalta do pětikvaltu...to kolikrát počítám zuby v převodovce
přesednout z šestikvalta do pětikvaltu...to kolikrát počítám zuby v převodovceStale se snazim pochopit, jak je to mozne
Luku, nejdou na Vás mdloby?
Je to celkem jednoduché, jezdím 60-70 tis ročně, takže si myslím, že řadit a poslouchat auto umím. Ovšem při tomto nájezdu máte některé činnosti při řízení zautomatizované, jednáte podvědomě a tak se stane, že na rovné dlouhé cestě, není kam spěchat, hraje oblíbená hudba a podvědomí najednou pojme dojem, že auto poněkud řve. Nahmatáte rukou polohu pátého stupně a automaticky tam chcete narvat šestku (prostě to tu šestku chce). Když mě zarazí blokace, teprve si uvědomím, že auto šestku nemá, jelikož v něm jezdím jen vyjímečně. Někdy si to uvědomím už v okamžiku, kdy na šaltrpáku sáhnu, jindy jde ruka z nějakého důvodu přes neutrál a pak je problém Samozřejmě že u šetsikvaltu nemývám potřebu hledat sedmičku
Pokud to stále nechápete, tak se o to nesnažte, prostě tomu tak je a vím že nejsem sám, kdo s tím někdy zápasí
Tak ted uz ten popis dava vetsi smysl Ja si puvodne opravdu predstavoval, ze synchronni krouzky nepohlti z nejakeho duvodu zmenu rychlosti hrideli a zuby se potkaji v nenulove rychlosti.
Jinak ten popis mi pripomina zarazovani zpatecky v autech, kde je jinak normalne jednicka.
Malé rozdíly v ovládání mezi jednotlivými značkami a typu aut samozřejmě jsou. Ale základní umístění ovládacích prvků (blinkry vlevo...) bývá stejné, navíc jsou páčky většinou pokreslené logickými piktogramy.
Ovladani pacek je u kazdeho auta trochu jine.co znacka automobilu, nekdy to bude jine i třeba podle roku vyroby.
Interiery se meni, funkce vylepsuji.nekdo sterace dava na pacce smerem nahoru, jindy to je dolu.
rozdily jsou i u prepinacu svetel.nekdo ma kolecko na pacce, jiny otaci celou packou.
Muj milovaný chudak zlikvidovany trabant mel svetla i sterace na otocna kolecka.
Proste az budes mit ridicak a pokazde kdyz vlezes do jineho auta, musis se seznámit s ovladanim.
Nekdy je bezva i radici paka.ne vsechna auta maji zpatecku na stejnem miste
"ne vsechna auta maji zpatecku na stejnem miste"
Jedna známá nemohla po úrazu řídit a tak mě požádala, jestli bych nevyzvedl její auto Renault Thália z hlídaného parkoviště. Už jsem v životě řídil kde co, takže jsem v tom neviděl problém. Pak mi bylo neskutečně trapné, když jsem se musel jít zeptat hlídače, jak mám zařadit zpátečku . Koukal na mě jak na zloděje.
Každé auto to může mít zcela jinak (zvlášť starší typy). Už jsem zažil:
blinkry - většinou vlevo pod volantem, ale u staré Aerovky na palubce vpravo od volantu .
Stěrače - vlevo pod volantem, vpravo pod volantem, na palubní desce vlevo, na palubní desce vpravo.
Zadní stěrač - vlevo pod volantem, na palubce vpravo.
Světla - vlevo pod volabtem (zapínání i přepínání), vlevo na palubce zapínání a vlevo pod volantem jen přepínání, vlevo na palubce zapínání a přepínání nohou na podlaze vedle spojky.
Varovná světla (blinkry) - na sloupku řízení zhora, na palubce vlevo, uprostřed palubky.
Poloha ovládání se po letech sice více-méně ustálila, ale odchylky jsou.
Nový auta už jsou vcelku dost podobný, ale dříve. Taková štejsna a její obrácený řazení, jednička a dvojka od sebe. A třeba taková vejtřaska a přepínání tlumených a dálkových světel na podlaze levou nohou. A jistě fura jiných věcí, na který si člověk hned nevzpomene.
Řazení Trabant - 1. dolu, 2. nahoru, 3. vytáhnout a dolu, 4. vytáhnout a nehoru. Zpátečka hodně zasrčit a dolu. O té zmíněné aero 30 ani nemluvím, tam procházela řadící tyč pod palubkou tunelem skrz nádrž a způsob řazení byl těžko popsatelný. Ruční brzda byla mezi sedadlem řidiče a prahem řidičových dveří.
Jenyk - u tý Stejšny a taky u Felicie a Octavie (myslím ty ze 60 let) to bylo obráceně proto, že původně bylo řazení pod volantem a teprve pozdějc se začalo dělat klasicky na podlahu. Jenže převodovka zůstala stejná a uní to tak prostě vycházelo.
doplněno 15.03.14 14:48:Dobré řazení měl Barkas - pořadí rychlostí bylo sice normální, ale řadící páka byla vpravo vzadu, za sedadlem řidiče. Při řazení to bylo na vykloubení ramene
tý Stejšny a taky u Felicie a Octavie (myslím ty ze 60 let)Nekolik veci:
Snad jsem ten popis nekde nezvoral.
Prepinani tlumenych/dalkovych svetel u nakladaku prepinacem na podlaze bylo a stale je u nekterych nakladnich aut, normalni.
Barkas - za sedadlem nééé, vedle sedadla, těsně před opěradlem...
@magdon to ano, navíc vzhledem k absenci serva a zatížení přední nápravy moc nešlo řídit jednou rukou, takže še člověk při řazení docela "namával"
Ale řazení šlo lehce, oproti většině "dvanáctsettrosek", nebo jsem měl "štěstí" na polorozsypané převodovky...
A "koloběžka" ( = volnoběžka) u Baryka počet nutného řazení také snižovala...
Tak co já jsem kdy jel s auty, tak se u některých auto ovládací prvky trochu lišily a nebyly úplně stejné. Tak třeba většina aut má zapínání stěračů pravou páčkou pod volantem, ale třeba u náklaďáků je to často řešeno kroužkem na levé páčce pod volantem, protože pravou páčkou se ovládá často retardér nebo výfuková brzda. Přepínání potkávaček a dálkových také není uplně stejné. Nětšina aut má na levé páčce pod volantem 2 polohy kde v poloze od řidiče jsou zapnuta dálová světla a potkávací se zapnou přesunutím páčky k volantu (k řidiči). Ale třeba některá auta mají výchozí polohu páčky stejnou jak pro potkávací tak i dálková světla. Přepnutí se provádí zatlačením páčky k volantu a tak dojde k přepnutí světel. Páčka se vždy sama vrtátí do stejné polohy. Takto to mám u VW Transporter 4 z r. 1995 a zažil jsem to i u Renault Kangoo. Další možností je přepínat potkávací a dálková světla tlačítkem nohou na podlazem jako to měly třeba ruské Moskviče. A vůbec nejhorší jsou auta s pravostranným řízením, protože tam to skutečně záleží na výroby, ale častou jsou prohozeny páčky za levou a pravou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.