Nejste přihlášen/a.
Ahoj, možná můj dotaz bude znít divně ale ještě nemám řidičák, tak by mě zajímalo jak je to s ovládáním pák uvnitř autat. Myslím tím stěrače, přepínání světel apod. Je to v každém autě na stejném místě nebo to může být jinak? Např. v našem autě mám stěrače na právé páce za volantem a přepínání na levé.
Může se stát, že některé auto to má přesně naopak? Trochu mě totiž zaskočilo, když jsem zjistil, že naše auto si přepíná z potkávacích světel na dálková otočením kolečka na páce a v dědovém autě musím celou tu páku přitlačit k řidičovi.
Děkuji za objasnění ![]()
No není to tak jisté. Před časem tu byla otázka od nějaké slečny, proč auto jejích rodičů zahýbá na druhou stranu, než točí volantem. (Hledat to nebudu). ![]()
Hejkal - Vysokozdvižný vozík má sice řízení trochu nezvyklé, ale i on jede doprava, když otočím volant doprava. Že je to proto, že mi uhýbá zadek doleva je jiná věc.
Stěrače na pravé páčce a blinkry na levé je nejspíš pravidlo všech výrobců, nebo já jsem alespoň nejel v autě, které by to mělo jinak. Ovšem konkrétní způsob ovládání stěračů, spínání světel, přepínání dálk. světel, zapínání mlhovek, atd, to mají výrobci většinou odlišně, je to stejné jen v rámci koncernů.
Ale osobně mi to problém nedělá, když přesednu ze škodovky do forda a pak třeba do renaulta, zvyknu si poměrně rychle.
Mnohem horší pro mě je přesednout z šestikvalta do pětikvaltu...to kolikrát počítám zuby v převodovce ![]()
přesednout z šestikvalta do pětikvaltu...to kolikrát počítám zuby v převodovceStale se snazim pochopit, jak je to mozne
Luku, nejdou na Vás mdloby? ![]()
Je to celkem jednoduché, jezdím 60-70 tis ročně, takže si myslím, že řadit a poslouchat auto umím. Ovšem při tomto nájezdu máte některé činnosti při řízení zautomatizované, jednáte podvědomě a tak se stane, že na rovné dlouhé cestě, není kam spěchat, hraje oblíbená hudba a podvědomí najednou pojme dojem, že auto poněkud řve. Nahmatáte rukou polohu pátého stupně a automaticky tam chcete narvat šestku (prostě to tu šestku chce). Když mě zarazí blokace, teprve si uvědomím, že auto šestku nemá, jelikož v něm jezdím jen vyjímečně. Někdy si to uvědomím už v okamžiku, kdy na šaltrpáku sáhnu, jindy jde ruka z nějakého důvodu přes neutrál a pak je problém
Samozřejmě že u šetsikvaltu nemývám potřebu hledat sedmičku ![]()
Pokud to stále nechápete, tak se o to nesnažte, prostě tomu tak je a vím že nejsem sám, kdo s tím někdy zápasí ![]()
Tak ted uz ten popis dava vetsi smysl
Ja si puvodne opravdu predstavoval, ze synchronni krouzky nepohlti z nejakeho duvodu zmenu rychlosti hrideli a zuby se potkaji v nenulove rychlosti.
Jinak ten popis mi pripomina zarazovani zpatecky v autech, kde je jinak normalne jednicka.
Malé rozdíly v ovládání mezi jednotlivými značkami a typu aut samozřejmě jsou. Ale základní umístění ovládacích prvků (blinkry vlevo...) bývá stejné, navíc jsou páčky většinou pokreslené logickými piktogramy.
Ovladani pacek je u kazdeho auta trochu jine.co znacka automobilu, nekdy to bude jine i třeba podle roku vyroby.
Interiery se meni, funkce vylepsuji.nekdo sterace dava na pacce smerem nahoru, jindy to je dolu.
rozdily jsou i u prepinacu svetel.nekdo ma kolecko na pacce, jiny otaci celou packou.
Muj milovaný chudak zlikvidovany trabant mel svetla i sterace na otocna kolecka.
Proste az budes mit ridicak a pokazde kdyz vlezes do jineho auta, musis se seznámit s ovladanim.
Nekdy je bezva i radici paka.ne vsechna auta maji zpatecku na stejnem miste ![]()
"ne vsechna auta maji zpatecku na stejnem miste"
Jedna známá nemohla po úrazu řídit a tak mě požádala, jestli bych nevyzvedl její auto Renault Thália z hlídaného parkoviště. Už jsem v životě řídil kde co, takže jsem v tom neviděl problém. Pak mi bylo neskutečně trapné, když jsem se musel jít zeptat hlídače, jak mám zařadit zpátečku
. Koukal na mě jak na zloděje.
Každé auto to může mít zcela jinak (zvlášť starší typy). Už jsem zažil:
blinkry - většinou vlevo pod volantem, ale u staré Aerovky na palubce vpravo od volantu .
Stěrače - vlevo pod volantem, vpravo pod volantem, na palubní desce vlevo, na palubní desce vpravo.
Zadní stěrač - vlevo pod volantem, na palubce vpravo.
Světla - vlevo pod volabtem (zapínání i přepínání), vlevo na palubce zapínání a vlevo pod volantem jen přepínání, vlevo na palubce zapínání a přepínání nohou na podlaze vedle spojky.
Varovná světla (blinkry) - na sloupku řízení zhora, na palubce vlevo, uprostřed palubky.
Poloha ovládání se po letech sice více-méně ustálila, ale odchylky jsou.
Nový auta už jsou vcelku dost podobný, ale dříve. Taková štejsna a její obrácený řazení, jednička a dvojka od sebe. A třeba taková vejtřaska a přepínání tlumených a dálkových světel na podlaze levou nohou. A jistě fura jiných věcí, na který si člověk hned nevzpomene.
Řazení Trabant - 1. dolu, 2. nahoru, 3. vytáhnout a dolu, 4. vytáhnout a nehoru. Zpátečka hodně zasrčit a dolu. O té zmíněné aero 30 ani nemluvím, tam procházela řadící tyč pod palubkou tunelem skrz nádrž a způsob řazení byl těžko popsatelný. Ruční brzda byla mezi sedadlem řidiče a prahem řidičových dveří. ![]()
Jenyk - u tý Stejšny a taky u Felicie a Octavie (myslím ty ze 60 let) to bylo obráceně proto, že původně bylo řazení pod volantem a teprve pozdějc se začalo dělat klasicky na podlahu. Jenže převodovka zůstala stejná a uní to tak prostě vycházelo.
doplněno 15.03.14 14:48:Dobré řazení měl Barkas - pořadí rychlostí bylo sice normální, ale řadící páka byla vpravo vzadu, za sedadlem řidiče. Při řazení to bylo na vykloubení ramene ![]()
tý Stejšny a taky u Felicie a Octavie (myslím ty ze 60 let)Nekolik veci:
Snad jsem ten popis nekde nezvoral.
Prepinani tlumenych/dalkovych svetel u nakladaku prepinacem na podlaze bylo a stale je u nekterych nakladnich aut, normalni.
Barkas - za sedadlem nééé, vedle sedadla, těsně před opěradlem... ![]()
@magdon to ano, navíc vzhledem k absenci serva a zatížení přední nápravy moc nešlo řídit jednou rukou, takže še člověk při řazení docela "namával" ![]()
Ale řazení šlo lehce, oproti většině "dvanáctsettrosek", nebo jsem měl "štěstí" na polorozsypané převodovky...
A "koloběžka" ( = volnoběžka) u Baryka počet nutného řazení také snižovala...
Tak co já jsem kdy jel s auty, tak se u některých auto ovládací prvky trochu lišily a nebyly úplně stejné. Tak třeba většina aut má zapínání stěračů pravou páčkou pod volantem, ale třeba u náklaďáků je to často řešeno kroužkem na levé páčce pod volantem, protože pravou páčkou se ovládá často retardér nebo výfuková brzda. Přepínání potkávaček a dálkových také není uplně stejné. Nětšina aut má na levé páčce pod volantem 2 polohy kde v poloze od řidiče jsou zapnuta dálová světla a potkávací se zapnou přesunutím páčky k volantu (k řidiči). Ale třeba některá auta mají výchozí polohu páčky stejnou jak pro potkávací tak i dálková světla. Přepnutí se provádí zatlačením páčky k volantu a tak dojde k přepnutí světel. Páčka se vždy sama vrtátí do stejné polohy. Takto to mám u VW Transporter 4 z r. 1995 a zažil jsem to i u Renault Kangoo. Další možností je přepínat potkávací a dálková světla tlačítkem nohou na podlazem jako to měly třeba ruské Moskviče. A vůbec nejhorší jsou auta s pravostranným řízením, protože tam to skutečně záleží na výroby, ale častou jsou prohozeny páčky za levou a pravou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.