Nejste přihlášen/a.
Zdravím,chtěl bych se zeptat jak je to s eko daní a přepisem.Před 3 lety jsem koupil Škodu Favorit a přepis byl řešen tak,že se auto přepsalo na člověka s průkazem ZTP a pak na mě za 900(nejsem si jistý).Kdybych ho chtěl dále prodat,musím platit daň znovu? Děkuji předem za odpověď.
Kuwa kdy už pochopíte že poplatek na likvidaci a sběr autovraků ("ekovýpalné") platí nový majitel nikoliv starý,prodejce!
doplněno 21.03.14 18:53:Pokud to tak vidite,já to vidím jinak -chci to auto tak si i ekovýpalné zaplatím.A pkd to chci a nemám na to,tak i to lze udělat jinak (osobně na toto mám v záloze ZTP až se onen vůz vyskytne-bez přepisu na sebe!)
Samozřejmě, že to platí kupující. Ale pokud chci prodat auto, u kterého bude muset kupující zaplatit 10t Kč, musím podle toho upravit cenu, jinak dosti zásadně ovlivním jeho (ne)prodejnost.. u těchto aut, kdy cena auta je podobná výši "ekovýpalného", je zvolení správné prodejní ceny zásadní.. takže je to přece logicky i problém prodávajícího, pokud chce auto prodat.. kromě toho potřebuji do inzerátu tuto informaci o "vyřešení či nevyřešení" ekopoplatku zahrnout..
U auta tohoto r.v. v peknem stavu se lze testaci (cca 3tis.-i mene) vyhnout ekodani. Navic pokud je to opravdu GLS se vsim, co na ni ma byt, tak by se zajemce mohl najit celkem rychle...
Vy ekodan platit nebudete (ze zakona ji plati zadatel o registraci-tedy kupujici), kupujici ji zaplatit musi (pokud na sebe chce vozidlo "doregistrovat")
Ekodaň se již platit nebude, platí se jen při prvním přepisu. V tomto případě platba odpadla, pokud byl první přepis proveden na ZTP.
Myslíte tento Vámi odkazovaný paragraf?
§ 37e Poplatky na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků
(1) Žadatel o registraci použitého vozidla kategorie M1 a N1 do registru silničních vozidel podle jiného právního předpisu31f) je povinen zaplatit poplatek na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků. Poplatek se platí při první registraci použitého vozidla kategorie M1 a N1 v České republice. Pokud je již vozidlo v České republice registrováno, platí se poplatek při první přeregistraci vozidla.
(2) Od poplatku jsou osvobozeni žadatelé těžce tělesně postižení, kteří jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP-P, dále žadatelé, u nichž k přeregistraci podle odstavce 1 dochází v důsledku nabytí a vypořádání dědictví nebo v důsledku zániku společného jmění manželů
doplněno 12.03.14 12:27:Máte pravdu, odst 3.
(3) Poplatek se platí též při přeregistraci použitého vozidla následující po registraci nebo přeregistraci, při kterých byl žadatel od poplatku osvobozen podle odstavce 2.
doplněno 12.03.14 12:29:Omluva tazateli za mystifikaci. Myslel jsem, že vím, ale teď vím, že jsem nevěděl. Teď už díky k2 ano.
Myslel jsem, že vím, ale teď vím, že jsem nevěděl.Jako malou naplast muzu nabidnout ujisteni, ze jsi vedel. Ten §3 by do zakona pridany teprve asi pred 1/2 rokem prave proto, aby lidi neprihlasovali napoprve auta pres ZTP a vyhybali se tak tomu vypalnemu.
K dotazu puvodniho autora: eko dan platit nebudete, ale bude ji platit kupujici.
Já mám související dotaz. Loni v dubnu jsme koupili Škodu 120 GLS z roku 1979, která už měla několik majitelů.
Nejdříve pán, který to v roce 79 koupil. Pak to po něm v roce 1999 někdo zdědil. V roce 2001 je další majitel a v roce 10.4.2013 potom majitelka, která to nejspíš právě také zdědila. Ta to (ve stejný den, kdy byla uvedena jako držitel vozidla) odhlásila na člověka, od kterého jsme to na konci dubna koupili. K tomu převodu mezi majitelkou a člověkem, který vůz vlastnil od roku 2001, je ve VTP poznámka "převod osvobozen od EKO poplatku - dědictví".
Na člověka, od kterého jsme to koupili na konci dubna, bylo tedy vozidlo pouze odhlášeno. Registraci neprovedl, protože vůz nabídl k prodeji. My jsme tedy při přihlášení na sebe EKO popplatek platit nemuseli. Jenže se pak na podzim změnila legislativa. A my chceme nyní vůz prodat.
Jelikož první přihlášení následující po přeregistraci v rámci dědictví už proběhlo v tom dubnu 2013 (přihlášení na nás), domnívám se, že by kupující nemusel EKO platit. Ale nejsem si tím zcela jistý. Poradíte, kde hledat odpověď?
Přikládám také fotku VTP s úředními záznamy.
Pokud nebyl poplatek uhrazen, musí ho uhradit ten, kdo bude na sebe vozidlo dohlašovat dnes.
Viz novela zákona o odpadech.
Díky za odpověď - takže nám se to vyhnulo, ale další kupující už to zaplatí, to je bezva..
nicméně my to vlastně taky pocítíme, jelikož to auto jsme koupili za 35, opravili ho za 10, čili je v něm 45, ale to za něj teď nikdo nedá.. díky nutnosti zaplatit 10k při další registraci budem rádi za prodejní cenu kolem 30ti.. fakt dokonalé..
Ahoj. Omlouvám se, ale moc mi nejde se hrabat v historii. Za týden v sobotu budeme konečně přepisovat Nissana z r. 2001. Bude to jako dědictví po bráchovi. Půjde to hned na mě do jiného okresu téhož Kraje, nebo to budou chtít Magistráti nahlásit nejdřív na syna( dědil ze závěti)? Taky nemůžu najít tu tabulku s těma EKO poplatkama. Budou při přepisu chtít malý OTP? Jak to teda asi bude? Dík.
doplněno 22.03.14 09:59:Já bych poprosil o tu s těmi letopočty, prosím. Nemám po ruce TP.
doplněno 24.03.14 18:18:Prosím, ten Nissan z r. 2001, tedy bude s ECO 0 Kč, nebo 1500 Kč? + zbytek dotazu.
Ahoj. Mám informaci, že auta do roku 2006 a v loňském roce 2013 byla daň 0. Na letošek má být nějaká změna. Jen mi není jasné, že když je konec Března, že nejsou stanovený ty sumy na rok 2014. Možná to byl jen nějaký návrh?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.