Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Místa pro invalidy

Od: houmr* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den.Mám tento dotaz.Na místě vyhrazeného pro stání invalidú označeného SPZ stojí velmy zřidka auto taxislužby a SPZ se schoduje.zajímá mne zda to není protizákoné mít pro taxik staní pro invalidy a využívat ho jen několik dní v měsíci a navíc mu svítí znak na střeše jakoby stál na místě pro taxýky.Dekuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

3x

Ahoj. A to nemůže být hůře pohyblivý taxikář s povoleným stáním na svém označeném stání? Má to proto, že potřebuje více místa pro manipulaci s kriplseslí. Řešte věci, co si zaslouží pozornost a ty , co jste schopni ovlivnit. Trošku logiky.

12.03.14 22:26

:d :-D :d

houmr*
hodnocení

Nic mu není a v našem state je logických věcí pomálu

miklous*
hodnocení

2x
Zdravím. Pokud se SPZ shoduje, pak se zřejmě jedná o invalidního majitele taxíku. Parkovací místo získal legálním způsobem a jak často ho využívá je čistě jeho věc. Já osobně lidem, kteří mají zdravotní omezení a vydělávají si fandím. Proč Vám to vadí? M
doplněno 09.03.14 19:06: Humbucker: byl jste rychlejší... ;)
doplněno 10.03.14 07:32: Pro Tomasek: Jistě víte, že na to, abyste vyhrazené místo pro invalidy získal, musíte být držitelem průkazky ZTP/P a tu koupit nelze. Dotyčný člověk má rodinu a v té mohou auto využívat i zdraví. Přesto vyhrazené místo (s SPZ) je prostě jejich a tečka.
Abyste mohl využívat parkovací místa pro invalidy, která nejsou přímo na SPZ nestačí mít za okénkem znak vozíčkáře, ale musíte v tu chvíli skutečně přepravovat osobu, která je postižená...
Máte pravdu, že se najdou vyčůránci, kteří i toto dokáží zneužít. Zneužít jde všechno. Necháme snad kvůli tomu šlapat postižené k vzdálenému parkovacímu místu? Aby nějaký závistivec, který je líný udělat pár kroků pěšky byl spokojený? (tím nemyslím Vás) M
tomasek*

Souhlasím s Vámi. Vadí mi, že virus to postavil tak, že jsem nějaký závistivý jedinec. Skutečně mi vadí jen ti, u kterých je na první pohled zřejmé, že nejen tu značku za oknem, ale i ten ZTP průkaz mají koupený. A nejde jen o vyhrazené místo (s SPZ) - dělám v centru Prahy a tam jsou místa vyhrazená přímo pro invalidy ("obecně", ne dle SPZ). A není neobvyklé, že tam zastaví týpek typu Janouška, Rittiga a spol., mají za oknem značku invalidy, ale chodí jako jura. Žádného invalidu nedoprovází. Je to hnus a ostrý kontrast s tím, jak v dnešní době stát skutečným invalidům hází klacky pod nohy, prokazatelně invalidní spoluobčany se snaží prohlásit za zdravé (aby jim nemusel platit různé příspěvky) apod...

Pokud je určitý člověk skutečně invalidní, nebo má invalidního člena rodiny a doprovází ho, je mi jedno, jestli jede ve 120ce nebo ve Ferrari... Tak jako tak je to OK.

hodnocení

2x

Já tazatele chápu. Pokud jde o invalidního taxikáře, je to v pořádku. Exiatuje ale spousta vy.ůránků, kteří si dokáží zařídit parkovací místo i když na něj nemají nárok. U nás v domě bydlela sterá nemocná paní a její dcera (bydlící o pár domů vedle) měla před domem vyhrazené parkovací invalidní místo, aby mohla svojí nemohoucí matku vozit k lékaři. Až potud v pořádku. Jenže stará paní zemřela a její zcela zdravá dcera to zřejmě "zapomněla" oznámit na příslušném místě a zatím co ostatní za parkování v modré zóně platili, ona si vesele zadarmo parkovala ještě několik let na vyhrazeném místě. Za oknem auta samozřejmě nechyběla invalidní cedule. Teprve když po letech kopali v ulici plyn, značku odstranili a už jí tam nevrátili. Od té doby ona paní parkuje jako všichni ostatní za poplatek v modré zóně.

tomasek*

Jojo - a nejlepší jsou vyčůránci, kteří mají SUV Volvo, Porsche, BMW apod. - viditelně zdraví (normální chůze, žádné berle, vozíček apod.), ale "označení invalidy" mají, aby si mohli zadarmo zaparkovat kde chtějí (např. v Praze v centru)...

houmr: Znáte toho taxikáře? Je skutečně invalidní nebo ne?

virus*

Takže podle Vás je invalida jen ten,kdo je viditelně postižený? Pokud hodnotíte invalidy podle vzhledu anebo jim závidíte jejich na první pohled skrytý zdravotní problém jen podle značky auta tak jste obyčejný duševní invalida Vy. Zkuste si na sociálce také zažádat o parkovací průkaz. S Vaším postižením jistě nebudete mít problém průkaz postiženého dostat.

doplněno 09.03.14 22:50:

Jen pro upřesnění..platí pro tomáška .

tomasek*

Nezlobte se na mě, ale člověka, který invalida není a který si dané označení koupil, člověk prostě pozná. Neříkám, že každý člověk, který má drahé auto a na první pohled nevypadá jako invalida, je hned vyčůránek, který si značku koupil, ale alespoň v Praze je takových lidí relativně dost... A jestli Vám takoví nevadí, tak Vám asi nevadí další spousta věcí v naší krásné zemi...

doplněno 10.03.14 07:19:

Ještě doplnění - na ono označení invalidy mají nárok lidé se ZTP (nebo ZTP/P). Definice je: Občan s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením, které podstatně omezuje jejich pohybovou nebo orientační schopnost.

Myslím, že takového člověk ve většině případů člověk na první pohled pozná (i když i výjimky mohou být). Trochu něco jiného je to u průvodců, ale to je zase jiná kapitola.

Tomášku, mýlíte se.

Nebo se třeba mýlím já, ve Vašm rozpoznávání.

Cituji Váš text " smyslovým nebo mentálním postižením".. jak to poznáte?

Můj synovec má tento syndrom, pokud se s ním nezačnete bavit, tak nic nepoznáte. Normálně vystoupí z auta a jdeme spolu do města. Viditelně nám nic není!

Věřím, že z Váš čiší spravedlivost, nikoliv závist. Já jsem absolvoval jednání o označení do auta ZTP a vím jak je to složité. Je pravda, že kdo má peníze, může občas vše.

tomasek*

Milane, přečte si prosím ještě mojí reakci na příspěvek Miklouse. Skutečně nejsem nějaký závistivý jedinec, který by hned házel všechny do jednoho pytle. Ale u některých typů lidí to prostě poznáte...

doplněno 10.03.14 09:45:

Ano, jsem tomu rád. Jen jsem chtěl svůj názor "dovysvětlit".

Tomášku, prosím, přečtěte si moji reakci, kde píšu, že z Vás nečiší závist...

doplněno 10.03.14 09:49:

Tomášku, jsem rád, že i vy jste "Ano, jsem tomu rád. "

Všem jen dobro..

hodnocení

1x

No nevím, myslím si, že řešíte věci, do kterých vám nic není, pokud toto místo není vaše. Ale jelikož píšete, že SPZ souhlasí, v čem tedy spatřujete problém? V tom že invalida neždímá stát tak jako jiní spoluobčané, kteří by mohli pracovat a flákají se? Možná by stálo za to učit se spisovnou češtinu a ne pozorovat okolí.

hodnocení

0x

na místě pro invalidy nemá taxík co dělat leda by byl řidič invalida a měl za sklem vozu příslušné označení

jancak
hodnocení

0x

zavolat policajty, dají botičku a pokutový lístek

hodnocení

0x

Houmr,

pochopil jsem Vás dobře?

vyhražené parkoviště pro vozidlo ZTP s číslem auta a to tam stojí, navíc má označení ještě TAXI?

Není to protizákonné, páč je toto místo pro něj vyhražené a domnívám se, že i placené.

buss
hodnocení

0x

Já bych se zeptal na obci.

hujer123*

Taky bych se zeptal na úřadě, možná jsem trochu poznamenaný děním v naší společnost. Je to na nějakém lukrativním místě? Jestli ano, možná si taxíkář takhle vyhradil štafl zadara.

BTW ten taxík má označení, že se jedná o invalidu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]