Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Budu mít brýle - co je třeba vyřídit

Od: lavra odpovědí: 10 změna:

Ahoj.

V pondělí jdu k očnímu a tuším, že mi předepíše brýle (trochu hůře vidím). Jak se to pak dělá s řidičákem, mám jít na úřad s nějakým potvrzením od lékaře, aby mi ho napsali do ŘP a vydali nový?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

drejdl*
hodnocení

1x

To, že nejspíše budete mít brýle, neznamená, že je budete mít napsané v řidičáku. Na řidiče - amatéra (sk. I podle vyhlášky) se vztahuje požadavek viděníí lepším okem 0.5, t.j. 6/12 na zkušební tabuli. Pokud tento pořadavek splníte i bez brýlového skla, není třeba mít brýle v ŘP. Pokud tento požadavek splníte pouze pomocí brýlí, budete mít brýle v ŘP. Mimochodem, 6/12 lepším okem je požadavek velmi mírný.

Pokud lékař sezná, že splňujete požadavky jen s brýlemi, odešle nález Vašemu praktickému lékaři, který zařídí potřebné. Zajdete si s nálezem na odbor dopravy vašeho příslušného městského úřadu a oni Vám vydají nový ŘP s přislušným číselným kódem, značícím, že máte povinnost mít při jízdě brýle. Doporučuji tam mít pro jistotu i kontaktní čočky.

martinhajek*
hodnocení

1x
Copak brýle, ale když ti lékař v patnácti oznámí že jsi barvoslepý a na řidičák můžeš v klidu zapomenout, to je PRŮSER. Hlavně když je to jen snížený barvocit, červenou od zelené rozeznáš, barvy vodičů v elektroinstalaci rozeznáš, jenže to skoro NIKOHO nezajímá.
Naštěstí si člověk může vybrat svého doktora, takže když si člověk v osmnácti nese čerstvý řidičák s DI, může si z hluboka oddychnout, že přece jen nakonec BUDE patřit mezi ty sebevrahy na silnicích :)

hodnocení

0x

Záleží na co je třeba brýle-zda-li na dálku,či na čtení!.

prochy35*
hodnocení

0x

Brýle musí být napsané vždy v ŘP! pokud se stane nehoda a zjistí že jste třeba neměla brýle na očích tak vás pojišťovna bude krátit na pojistném plnění. Netuším jestli vzniká povinnost nechat si zapsat brýle do ŘP, raději bych se na to optal třeba i lékaře třeba to bude vědět.Jinak z vlastní zkušenosti v dnes bývalém NDR. Policajt při kontrole zjistil že mám nosit brýle a naštěstí jsem je měl ale bylo mi vysvětleno, že pokud by byl problém s nehodou tak bych měl smolíka s pojišťovnou, u nás je to to samé

laso69

*sok* A jak policajt při kontrole zjistí že mám nosit brýle?*frajer* Pokud je nemám nikde napsané a policajta uvidím...*haha*

gumidek*

V řidičáku u skupiny B budeš mít vedle v té kolonce harmonizačních kódů kód pro brýle 01.01

Kde je harmonizační kód máš napsané na řidičáku, stačí si ho pořádně prohlídnout.

laso69

*zed*Já jen nechápu proč by si měl ,, lavro " nechávat zapsat brýle do ř.p. Nařizuje to snad nějaký zákon?*cteni*

prochy35*

V tom případě nechápu proč se ptáte když máte jasno

cyril*

Lidé jsou různí, někteříse ptají a přitom "mají jasno" a zase jiní odpovídají či radí a jasno nemají ani náhodou. Krásný příklad jedné rady:

"Brýle musí být napsané vždy v ŘP!" / " Netuším jestli vzniká povinnost nechat si zapsat brýle do ŘP".

jabraka*
hodnocení

0x

Řidič při dosažení určitého věku musí mít kontrolní lékařskou prohlídku.Pokud lékař zjistí,že jsou pro řízení nutné brýle,mapíše to do hodnocení-.Pak silniční kontrola může sankcionovat nenošení brýlí.Mezi tyto řidiče jsem do nedávna patřil a když jsem nebyl dlouho na lékařské kontrole,třásl jsem se,aby mě policajti nestavěli,protože sankce mohla být až 10 000.-

Dnes mám jiný problém,mám v papírech,že musím nosit brýle,ale jsem po operaci a brýle nenosím.Tak teď musím honem k doktorce,aby mi napsala jinou zprávu.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]