Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám babettu 210 a prokluzuje mi spojka co řadí dvojku..mám lehké čelisti ..když šmirglem zdrsním buben tak to 2x zařadí a pak zase klouže a nezařadí... pučil sem si od kamaráda těžkou spojku a ta na tom je líp .. zařadí ale za strašně dlouhou dobu .. kamarádovi ale řadí normálně...čelisti mají dobré dosedací plochy, vše vždy důkladně odmaštěno .. gufero i o-kroužek vyměněn(nikde žádný olej), mám doma více unašečů (i nové)tak se zkoušel všechny ... a měl sem i náhradní buben(už dříve použitý) .. zkoušel sem různě prohazovat a nic .. nemáte nějaký nápad co s tím? hledám trvalé řašení .. ne šmirglovat každej druhej den nebo lít tam kalafunu ..když sem si babettu koupil tak ale řadila bez problému s lehkýma čelistma..může se buben nějak opotřebovat?že by byli oba špatné? ... budu vděčný za každý nápad.. sem zoufalý už fakt nevim co s tim .. díky za odpověďi
Zdravím Babetáře zrovna minulý měsíc jsem řešil stejný problém a řeším nic mně už také nenpadá než koupit komplet nové spojky .Mně sice babeta fungovala až do doby kdy přestala startovat atd vše jsem vyčistil prohlédl dal dohromady po té co jsem nastartoval jsem zjistil že nejede tzn.že je chyba v motoru na předlohové hřídely s kolečkama tak jsem rozpůlil motor a závada jasná předlohová hřídel vysypaná udělal jsem tedy go motoru novou hřídel ,ložiska,pouzdra,gufera,olej a vše poskládal zpět vše pečlivě očistil odmastil,a stejně když má řadit dvojku klouže tak už jen asi jediná možnost všechny pakny nové,pérka,unašeč a buben taktéž mne nebaví se opětovně vtom hrabat a výsledek je nula
Ono je to těžké většina lidí tvrdí že když už jsou ty čelisti jednou mastné tak je to pořád v nich že pomůže jen nové zkuste si přečíst různé články na jiných stránkách sám jsem to pročítal ty drážky do bubnu mne taky napadli ale zda nebudou rychleji ubývat ty čelisti
doplněno 06.03.14 18:30:
Babattu mám 25 let. Dvakrát za rok můsím dát kalafunu,když už neřadí. Když už je větší mezera mezi čelistmi a bubínkem tak pomůže utrhnout staré obložení a nalepím nové a zase pár roků jezdím. Používam ji denně od jara do prvního sněhu,dříve i v zimě.
dnes jsem potřel buben kalafunou.. nejdřív to kvaltovalo prudce .. a ted už se to dá .. zajíma mě jak dlouho to vydrží...
doplněno 07.03.14 19:02:jakou? ja sem vzal nějakou co sem měl doma .. takova mala zelena krabička .. asi je to jedno ..
díky za nápady.. ale když sem koupil nové .. buben sem dokonale odmastil .. tak by to mělo řadit .. četl sem spustu článků .. máte pravdu taky sem četl že se to obložení jakoby nasákne olejem..ale když sem koupil nové tak by to mělo řadit.. to sem nevěděl že kalafuna tam vydrží tak dlouho .. zkusím ji .. ale stejně ..jakto že předtím řadila normálně a čím dál víc se ta řadící doba prodlužovala .. a teď nic ..(na těch starých čelistech byla vymačkaná drážka od unašeče tak sem to přisuzoval velké vůli) myslel sem že když koupím nové čelisti a nové unašeče tak to bude vyřešené..a vono prd .. zajímá mě kde je chyba..
Zdar všem kolegům zoufalcům,
jsem na tom stejně, mohu jen přidat zkušenost, že ani nové pakny nepomohly. Mám přesně stejný problém, jako je zde popisován, babetta řadila, řadila, a najednou neřadí. Nepomáhá kolem dokola prováděné odmašťování (lihem, benzín je mastný ), ani jemné očištění paken smirkem a omytí v lihu.
Tak jsem se rozhodl zainvestovat nové pakny, buben jsem vzal na soustruh, zarovnal jsem nerovnosti, aby nové pakny sedaly pěkně celou plochou, no A NIC ! Rozdíl - nula. Babetta obvykle nakonec zařadí, ale jen, pokud při rozjezdu na okamžik prudce uberu plyn. Zkusil jsem aplikovat na buben trochu kalafuny rozpuštěné v lihu, situace se zlepšila, několikrát to zařadilo dost ostře, no a pak už zase stabilní stav - neřadí . Jediné, co se změnilo je, že zařadí, pokud rozjezd není na plný plyn, ale hodně pozvolný.
Rozhodil jsem motor, kontroloval jsem volnoběžku, jestli se nezasekává, nebo jestli tam není něco špatně, ale v převodovce jsou všeho všudy 4 kolečka a všechna vypadají v pořádku.
Je to přehlídka ztraceného času, asi ji brzo hodím ze skály, absolutně mě nenapadá, kde je zakopán pes (v tomto případě spíš hyena.. )
Já kousek kalafuny dám na papír zabalím a kladívkem roztluču na prášek,pak tam fouknu malé množství mezi bubínek a pakny.Ze začátku to řadí tak zprudka,a potom už je to pohoda. Dvakrát za sezonu to musím udělat,je to otrava,ale slouží mi už takto 25 roků.
Tak jsem po dlouhém bádání přece jen něco vypátral.
V mém případě byl problém zjevně v malém úniku oleje z převodovky do řadicího bubnu dvojky okolo toho těsnícího Okroužku ( motoservis-jakuba.cz/..., mám na mysli položku 21). Podle vyobrazení mají být na hřídeli dvě tenké podložky 30, pak tenhle Okoužek, a následuje 22 vymezovací kroužek.
Tak v téhle sestavě mi to prostě nechodí. To, že ten olej uniká, nebylo téměř vidět, rozhodně to nebylo nijak viditelně mastný.
Protože jsem byl už úplně zoufalej, zkoušel jsem kdeco, a zjistil jsem, že když dám ten Okroužek jako první, a potom teprve ty dvě podložky a vymezovací podložku , TAK TO ŘADÍ !
Zatím s tím takhle jezdím asi měsíc, ale to je pořád o dost déle, než to bylo předtím. Je mi jasný, že takhle může časem dojít k nějakému odírání toho Okroužku z té "suché"strany, protože se to tam nebude správně mazat, ale kdyby jediná cena za to měla být, že třeba jednou ročně vyměním ten Okroužek, tak by mi to vyhovovalo..
Pátral jse okolo toho dál, a zjistil jsem, že ne všude je to vyobrazený v katalogu stejně, třeba tady hellsbabetts.cz/...
ty dvě tenký podložky vůbec namalovaný nejsou..
Zatím je to vyzkoušeno na dvou Babetách, obě jezdí a řáadí ! Hurá !
Zdar mám stejný problém řazení dvojky a nešlo by tam dát manžetu,(gufero) místo těch píč... co tam sou ještě jsem to nezkoušel.
Pořadí kroužků jsem změnil jak píše kolega a výsledek je ten že to řadí když se ubere plyn není to 100% gutt ale jde to v týdnu mě příjde nový buben už tet jsem zvědav.
Ještě mě napadlo - nezkoušel jste někdo měnit ložisko, ve kterém je uložený buben? Jestli to třeba nezpůsobuje nějaká vůle?
Tak si sám odpovím. Rozpůlil jsem motor, a dal nová ložiska, gufera, všechno. Volnoběžka OK. Bubny jsem zkoušel dva. Lehký i těžký pakny. Vše milionkrát odmaštěný, povrch obložení vždy odmaštěný a lehce ošmirglovaný. A VŠECHNO K PRDU ! Jediný, co trochu pomáhá, ale jen na chvíli, je kalafuna.
Fascinující byla ale situace, kdy jsem to jel vyzkoušet poté, co jsem tam tu kalafunu dal. Jel jsem to projet, paráda, víc jak 10km rozjezdů a zkoušení, naprosto bez problémů. Babettu jsem zaparkoval na dvoře, asi za hodinu přišel, že ještě pojedu, a SAKRA, UŽ TO ZAS NEŘADILO ! Hodím tu mrchu ze skály. Toho času, co jsem s tím ztratil...
Tak ještě doplněk pro případné zoufalce, kterým Babetta 210 stále neřadí dvojku
Jako obvykle, když něco dlouho nejde rozběhnout, v mém případě se jednalo o vícenásobnou chybu. Za prvé malinko propouštěl NOVÝ těsnící Okroužek 15x2 uvnitř bubnu (na radu odborníků jsem následně osadil Okroužek do pohybu, který má skutečný rozměr cca 14,6x2,3 (ale označení je 15x2) - v prodejně Okroužků stačí říct, že chcete kroužek na pohyb, měli by vědět. Na prodejny ND na motorky bych nespoléhal, tam to asi vědět nebudou, a budou mít klasický 15x2). Ten únik nebyl téměř znatelný. Po tomto zásahu se to zlepšilo, ale ani tak spojka nebyla úplně ok. Jako druhá věc se ukázal problém s bubnem. Když už jsem nevěděl, co dál, koupil jsem nový, A PROBLÉM ZCELA ZMIZEL. Bubny, které jsem předtím zkoušel jako náhradní, nebyly nové. Když jsem porovnával nový a starý, byl na první pohled patrný rozdíl, dokonce i podle hmotnosti. Nyní již několik měsíců Babetta řadí bez problémů, a to i se starými paknami !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.