Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řešení křižovatky 3. - Liberec

Od: lenako* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, rád bych se zeptal, jak by měl být správně řešena následující situace (náčrtek je v přílohách). Je to z Liberce (křižovatka Švermova, Žitavská, Jungmannova; pod Viaduktem). V náčrtku jsem já - zeleně - odbočující z vedlejší silnice doleva na hlavní A druhý řidič - červeně - taktéž odbočující z vedlejší silnice doprava na hlavní. Červený řidič ihned po vjetí na hlavní silnici vjel do levého pruhu (bez znamení o změně směru jízdy), ve kterém jsem se v tu chvíli nacházel já a kdybych nezabrzdil, srazili bysme se. Jak se má správně tato situace řešit? Mám mu dát přednost já, protože on přijíždí zprava NEBO se červený řidič má nejprve zařadit pro pravého pruhu, zkotrolovat situaci a pak se znamení o změně směru jízdy změnit pruh, je-li volný? Děkuji za odpověď.

Tentokrát už snad obrázky půjou, omlouvám se, moc se s IT nekemarádím, proto mě nekamenujte.

Řešení křižovatky 3. - Liberec

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavkazji*
hodnocení

1x

Ta samá křižovatka je v Plzni u nádraží a kolize tam mám neustále tak si dávám pozor.U vás je výhoda dvou pruhů na hlavní.Tudíž vás nesmí ohrozit ani omezit při vjezdu do levého pruhu.Máte přednost,již jste na hlavní.Pokud jede ze směru červené šipky musí se zařadit do pravého pruhu a poté dát signál o změně směru jízdy a dát vám přednost před odbočením do onoho levého pruhu.Pokud by tam byl jeden pruh jako u nás sám si nejsem jist.Jedni to berou tak že mají přednost jako přijíždějící z prava jiní zase že dávají přednost přijíždějícímu autu po hlavní.Podotýkám oba mají zelenou.

Řešení křižovatky 3. - Liberec #2
hujer123*

Tady vidím problém spíše v lomení té zelené šipky. Pokud vozidlo pojede v jejím směru a zařadí se do pruhu až za tramvajovým pásem, je vše jednoznačné. K dopravní značce dej přednost v jízdě už přijíždí notný kus po hlavní silnici.

pavkazji*

Ano,takto to beru i já ,přesto tam vždy přibrzdím ,protože piráti jedou furt pryč .-) !

hodnocení

1x

Předpis musí být stejný pro všechny křižovatky, bez rozlišení velikosti.

Začněme tím, že řidič (Vy) odbočujete vlevo. Komu všemu musíte dát přednost? Již tušíte, že byste nehodu zavinil vy? Máte vy povinnost při odbočení na dvouproudovou cestu použít ten nebo onen pruh?

Vozidlo které odbočuje vpravo dává komu přednost? Má toto vozidlo povinnost při odbočení na dvouproudovou cestu použít ten nebo onen pruh?

Upozorňuji, že se stále jedná o prostor křižovatky. Nelze zde pravidlo použítí jízdy v pruzích.

hujer123*
hodnocení

0x

Haleluja!

Podle mě záleží, kde jste se na té hlavní nacházel. Pokud už jste byl zařazen v pruhu, předpokládám, že to místo určuje červená šipka, měl vám dát přednost. Už z toho důvodu, že nemohl vědět, jestli přijíždíte z vedlejší nebo z hlavní.

hodnocení

0x

Tu křižovatku znám, zrovna včera jsem tam jel! Každopádně ten manévr ve smyslu červené šipky je čuňárna! Vinen by byl zřejmě ten řidič, který toto udělá.

hujer123*

Souhlasím, je to prasárna, ale je to vcelku běžná praxe, že se takhle řidiči řadí do pruhu a nezabrání jim v tom ani plná čára nebo zebra.

hodnocení

0x

teda možná jsem blbej, ale absolutně nedokážu pochopit, proč by si ty "červený" - v Liberci i v Plzni měli myslet, že nedávají přednost? - navíc nejen u plzeňský (kde nám to přispěvatel nakreslil), ale i u liberecký křižovatky vidím trojúhelník o přednosti... - jak se auto, co jede po hlavní, na tu hlavní dostalo, už nikoho nemůže zajímat... (ono to nebude o tom, že by si někdo vyvozoval, že má přednost "malýho oblouku" před autem, co o chvilku předtím najelo na hlavní z druhé strany, ale buď ho špatně zaregistruje (ještě před chvilkou na silnici nebylo), nebo si myslí, že ho stihne předject, nebo prostě vůbec nedává pozor)

hodnocení

0x

Všichni řešíte situaci, kdy nejdou semafory?

Pokud semafory fungují a červená šipka má zelenou, tak má samozřejmě přednost, i když jede do levého pruhu.

pavkazji*

Psal jsem,že oba mají zelenou.:)

Nevím jestli mě registrují jeduli po zelené šipce, ale vždy se na mě dívají tak asi ano ne?!

Toho jsem si nevšiml (to jsou ty zelený šipky).

Když svítí semafor, tak je úplně jedno, jestli je tam značka "dej přednost v jízdě", jezdí se podle semaforů.

Takže ten, který odbočuje doleva, musí dát přednost tomu, kdo přijíždí z protisměru a odbočuje doprava.

Naopak ten, kterému svítí zelená šipka a jede doprava, předpokládá, že má před protijedoucími auty (vlastně před všemi auty) přednost.

nojo, ale pokud je to kulatá zelená (a ne "vpravošipková", což teda asi nebude), tak je to špatně nastavený (to by pak taky platilo, že stejnou situaci budu posuzovat naprosto jinak (jedu po hlavní x vjíždím do křižovatky) jen podle toho, jestli jdou, nebo nejdou semafory (což je absurdní))

doplněno 05.03.14 17:56:

("vpravošipková" je pochopitelně míněná jako "doplňková vpravo", ale nic takovýho na tom semaforu není, a ani bejt nemůže, ovšem to je tak jediná zelená, kterou bych v popisovaný situaci ještě chápal...)

doplněno 05.03.14 18:03:

(P.S. tu absurditu dejme tomu odvolávám - řekněme, že si nikdy nemám myslet, že už jsem na hlavní, ale vždycky (semafor, nesemafor), že jenom vjíždím do křižovatky (a tudíž dávám přednost "červeným"), ale pořád se mi to nějak nelíbí - asi by to chtělo přesně znát definici křižovatky...)

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Tuhle křižovatku taky znám. Stávala tam naše oblíbená zaplivaná čtyřka ,,Na Mejtě,,. Když jedu od nádraží, tzn. z prava(jako směřuje ta červená šipka) tak tam je semafor a tak se řídím podle toho, čím svítí. Na moji zelenou, by ve směru zelených šipek, nemělo normálně nic jet. Když je volno, je tak nějak jedno, do kterého pruhu najedu. Vždy jsem se zařadil, hned do toho nejbližšího pravého. Když nejdou semafory, tak se řídím značkami. Zase dávám přednost těm na hlavní a když je volno v pravém, zase se do něho zařazuji. Tohle tak nějak nabízí logika a vyhláška.Tou poslední větou, jsi si správně odpověděl sám. Řidič osobáku je blb.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]