Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, moc prosím o radu. Minulý týden jsem si chtěla koupit automobil od soukromé osoby, který majitel získal z dědictví. Panu majiteli jsem dala zálohu s tím, že jakmile mi povolí půjčku, že si od něj automobil koupím. Bohužel půjčku mi nikde neschválili, tudíž jsem majiteli volala a koupi chtěla zrušit. On mě ale mezitím udělal technickou kontrolu a zapsal mě do technického průkazu po té zemřelé osobě. Žádná kupní smlouva sepsána nebyla, pouze doklad o převzetí zálohy. Nyní mi dělá problémy a řekl, že již udělal polopřevod, ale bez mého vědomí. Prosím poraďte, jak mám postupovat, nevím si rady, abych pak z toho neměla nějaké problémy, kdybych si někdy chtěla pořídit jiné vozidlo. A nebo abych s tím neměla nějaké běhání po úřadech, navíc mi majitel vůbev nebere telefon. Moc moc Vám děkuji za radu.
doplněno 11.04.09 21:54:Krásný večer,
předem Vám všem moc děkuji za poslané odpovědi. Také jsem se byla informovat na dopravním inspektorátu, kde mi sdělili, že musím napsat dohodu o zrušení kupní smlouvy s uvedením původního majitele (automobil nakonec zdědila sestra zemřelého a ta dala plnou moc k prodeji zmíněnému pánovi), napsat jméno, r.č. a adresu, dále SPZ a VIN automobilu, s tím, že jako důvod uvést nerealizování prodeje. Až to ten zmíněný pán podepíše, je již vše na něm, dojít na inspektorát a dořešit si to sám, já už v tom naštěstí nijak figurovat nebudu. Tak snad už bude všechno v pohodě. No záloha mi vrácena nebyla. Přeji všem krásné Velikonoce a ještě jednou díky
Buďte klidná, milá paní. Ten člověk provedl něco, co nemůže ničím doložit. Můžete samozřejmě jednat s úřady, ale obávám se, že nic nezvládnete. Úřad Vás opije rohlíkem. Pokud někdo po Vás něco bude chtít s touto situací, ať Vám dokáže, že jste majitel. V evidenci je jen evidenční záznam, nadřazen je občanský zákoník.
Nejste majitelkou, a co je v evidenci Vás nemusí trápit.
(vrátil Vám zálohu?)
někdy nemusí být zrušení polopřevodu chápáno jako zápis změny v registru vozidel, ale jako registrace vozidla, tedy za poplatek 800,- Kč...záleží na právním výkladu,pokud za jistých podmínek můžete do 6 měsíců odstupit od kupní smlouvy, měl by mít původní vlastník do této doby možnost zrušit odhlášku za poplatek 50,- Kč, po uplynutí této doby by měl zaplati 800,- Kč jako za registraci podle zákona č.56/2001Sb...
předpokládal že jste složením zálohy vyslovila souhlas s koupí vozidla,smlouva může mít i ústní podobu, pokud jste neměla jistotu že půjčku dostanete a auto koupíte, neměla jste skládat zálohu a slibovat pozdější zaplacení kupní částky, to je pohled kupujícího, měl by na úřadu zrušit odhlášku na Vás, a to buď jako zápis změny v registru vozidel za poplatek 50,- Kč, nebo jako opětovnou registraci na jeho osobu za poplatek 800,- kč, zálohu Vám vrátit a domluvit se s Váma na případném Vašem podílu na úhradě nákladů, které mu tím vzniknou...Myslel to dobře, předpokládám že nenchal udělat i evidenční kontorolu na Vaše jméno,aby jste auto bez problémů na sebe přihlásila...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.