Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, všem dobrým lidem. Již dlouho čtu a hledám na internetu návody a rady k tomuto tématu, bohužel spousta článků a diskusí je několik let stará, proto se chci zeptat na aktuální stav, zda-li ho někdo zná Jestli tomu tedy dobře rozumím, abych si mohl postavit vlastní karavan, tak:
1) musím mít koupenou nápravu s listem dokazujícím její původ (stejně tak kloub na konci oje)
2) za rám podvozku musí ručit svářeč s platným sv. průkazem
3) světla samozřejmě musí být také s papírem původu a jejich umístění a připojení musí schválit zase nějaký elektrikář? Stejně tak i veškerou elektroniku uvnitř? (osvětlení) (stejným způsobem plyn)
4) karavan musím nechat úředně zvážit
5) úřadu dodám všechny tyto papíry + doklady o koupi materiálu + nákres s rozměry (stačí vyrobený mnou - amatérsky?)
6) na úřadě mi přidělí výrobní číslo které mi musí nechat vyrazit někde v servise na rám
7) STK
8) tradá jezdit
Prosím o doplnění postupu a vyvrácení omylů Nápadů na karavan by bylo mnoho, jen mám strach z procesu schvalování a aby mě také nestál 20 000 za všechny ty potvrzení, vážení, poplatky atd. Všem za duchaplné reakce děkuji, vážím si všech připomínek.
1. Nemusis, je to ovsem mnohem jednodussi a hlavne levnejsi proces.
Plati, ze vozidlo, aby mohlo na silnici, musi byt cele schvaleno. To je jasne. Pro schvaleni celeho vozidla musi byt schvaleny (homologovany) vsechny systemy, konstrukcni casti a samostatne technicke celky, z kterych se vozidlo sklada. Tedy napr. prave naprava, zavesne zarizeni, ale i svetla, brzdy a pod. Zkratka vse, co chvalovacimu procesu podleha.
Jde tedy o to, ze pokud poskladas prives pouze z uz homologovanych veci a muzes homologaci dolozit, technik typu K na STK Te tyto zapise do technickeho protokolu a je to. Ty uz pak nechas v poverene zkusebne zkontrolovat pouze prives jako celek.
Pokud ovsem nektery z technickych celku homologaci nema, technik typu K tento do protokolu nezapise a Ty si musis nechat zkontrolovat tento technicky celek podle platnych predpisu v poverene zkusebne. Coz samozrejme stoji nemale penize a navic je otazka, zda kontrolou projdes.
2. Kdo danou vec svaroval se bezne nezjistuje, ram ale musi byt uz na prvni pohled solidne vyrobeny. Technici ve zkusebnach nejsou zadni hejhulove, kteri nepoznaji patlalskou praci. Pokud se jim nebude neco zdat, je mozne, ze o prokazani puvodu svarovani pozadaji, respektive odmitnou vuz schvalit.
Tedy veskere svarovani by mel provadet skutecne pouze zkuseny clovek s prukazem. Je to konec koncu i kvuli Tvoji bezpecnosti.
3. To same elektrika. Nikoho nezajima, kdo ji natahal, ale vse musi fungovat tak jak ma (tedy dle predpisu) a kdyz nekde uvidi technik svazek dratu, ktery vypada, jak kdyby ho prave vytahli krave z huby, tak se taky muze sprajcovat. Homologace svetel viz vyse.
4. Soucasti predkladane dokumentace jsou samozrejme i dolozitelne hmotnosti vozidla.
5. Urad bude chtit rozhodne zadost o povoleni stavby a zadost o schvaleni stavby, uzivatelsky manual, technicky popis, soucasti nehoz je i vykresova dokumentace (ano, staci i Tebou nakreslena, musi ale za neco stat), technicke protokoly z STK a poverene zkusebny, kompletni seznam udaju, ktere se zapisuji do TP (vetsina z nich by mela byt prave v protokolech), dale pak udeleni vyjimky od ministerstva dopravy, pokud si o nejakou zadal (samozrejme na vec, na kterou lze vyjimku udelit) a je dobre mit k ruce i kupni doklady od vsech homologovanych veci, ktere jsou namontovany. Rozhodne nemusis mit doklad od kazdeho metru zelezne trubky, ktery si pouzil.
-
Co konkretne musi jednotlive vyrobeny prives splnovat je uvedeno v priloze 6, clanek 4 a 5a vyhlasky 341/2002 Sb.
Co musi navic splnovat obytny prives je otazka navic, pac si umim predstavit, ze obytnak bude obsahovat vybavu, ktera sama o sobe muze podlehat nejakemu schvaleni.
Jenom bych doplnil.
Co se tyce kompromisu pro vas a pro pritelkyni, koupil bych nejaky stary karavan s dokladama a kompletne ho zrekonstruoval k obrazu svemu a kazdy bude vedet prd, jestli je nebo neni original.
Nechat si schvalit vlastni Vas nevyjde na stejne penize jako kopit hotovy ani nahodou.
Velmi děkuji Kamaráda na svařování mám, a kamaráda elektrikáře taky, takže s tímto by nebyl problém. Takže všemu předchází žádost o povolení stavby jestli dobře chápu. Co musí ale obsahovat uživatelský manuál? Jak zapnout vařič a jak rozsvítit světla? Jinak vnitřní výbava bych řekl že bude kromě pár kusů nábytku jen vařič na plyn a čerpadlo na vodu + zásuvka nebo dvě na 12V. Ohledně kupování a předělávání, o tom jsem zamozřejmě zprvu také uvažoval a ještě jsem to nezavrhl. Nevíte náhodou co vše je tedy zapsáno v techničáku? Tipnul bych rozměry celého karavanu, kol, max. rychlost, hmotnost, ale nevím co dál, abych pak neměl problém že něco nesedí..
Co je v TP karavanu, to vazne netusim.
Zadost o povoleni se predklada, az kdyz mate ve skutecnosti postaveno. Rovnou predlozite i dalsi pozadovane dokumenty. Ona je tam i nejaka lhuta, po kterou souhlas se stavbou plati, takze souhlas dopredu, nez zacnu vyrabet je knicemu.
V manualu bych si predstavoval zpusob pripojovani privesu a elektriky, husteni kol, udrzbu a pod. Nevim. Sezente si manual k nejakemu karavanu a uvidite.
Blíží se prázdniny a já znovu otevírám uvažování o mém karavanu. Mám nyní jiné dotazy a nechci kvůli tomu zakládat nový dotaz. Prosím, kdybych měl doklady ke karavanu vlastní vároby udávající hotnost a rozměry, je již jedno kde a jak karavan seženu? Mohu pak tento karavan vydávat jakože k němu tyto papíry patří? Nebo stále platí že musím mít papíry o původu nápravy atd? (vyskytla se mi totiž příležitost koupit právě takové doklady a podvozek s nápravou na kterém by bylo možné karavan postavit, svoji představu o něm jsem již maximálně zjednodušil. Přesto už tak by mě vyšly papíry na 4 000 a podvozek také 4000 + přepis, ale alespoň by již bylo na čem stavět)
Úplnou stavbu nového karavanu jsem již na 90% vzdal, nyní přemýšlím o koupi buď alespoň podvozku nebo vybydleného karavanu ze zahraničí (u nás není prakticky výběr), každopádně do podzimu chci mít na čem pracovat nebo v čem jezdit
Velice děkuji za odpovědi pokud znáte
nevím bohužel jak u karavanů a kde mají vyražené č.rámu-sám jsem bohužel žádný takhle neřešil,ale myslím,že to bude hodně podobné jako třeba "platák"-rám budou mít velmi podobný,a tam je vyražené č.rámu,homolog.štítek na oji...kvůli snadné kontrole...Alfou omegou vašeho úspěchu bude sehnat takové doklady,podle nichž pak postavíte karavan v reálu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.