Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Používáte uzemění auta?

Od: humbucker* odpovědí: 8 změna:

Ahoj. Pozor, další nosné téma! V jakém si krátkém videu, jsem zahlédl z pod aut, k vozovce, viset takové ty gumové pásky, některé na sobě měly i natištěný blesk. Montovalo se to z nějakého důvodu, snad pro uzemění karoserie. Měli jste to taky a věřili jste tomu?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm*
hodnocení

0x

Toto jsem na autě nikdy neměl.

hanher*
hodnocení

0x

Jojo, používalo se to k odstranění statické elektřiny.

Na svém soukromém autě jsem to nikdy neměl, pouze na jednom služebním.

zabu
hodnocení

0x

Jel jste někdy za takovým autem? A viděl jste, jak ten pásek za jízdy vlaje ve vzduchu? Jako uzemnění je to naprosto na nic. Je to jen k tahání peněz z kapes řidičů.

au1

já myslel že funkce tohoto zařízení byla primárně u stojícího vozidla, aby člověku auto nenakopalo, když vystupuje z auta :D což už se mi stalo asi u 3 aut co jsem měl, hlavně v létě teda... bylo to dost otravný :)

hanher*

Ano, přesně tak.

Ale jak vidíte tak pro někoho, kdo neví o co jde, je to hned tahání peněz z lidí.

Uzemňování stojících aut je někdy i nezbytné - např. u cisterny dopouštějící pohonné hmoty, je to tam ale řešeno jinak.

hodnocení

0x

My jsme to měli na autě Š100 cca v roce 1975 a otec byl náležitě hrdý na to, že to sehnal. Ale to byl asi tak veškerý užitek z té věci.. :)

hodnocení

0x
Ty pásky byly z gumy smíchané s grafitem.
Grafit je v podstatě uhlík, a ten je vodivý.
Nevadilo, že za jízdy vlály ty pásky ve vzduchu, aspoň se neodíraly o zem. Svojí funkci splnily až při zastavení, kdy se dotkly země a svedly do ní statický náboj vzniklý třením vzduchu o části karosérie z různých materiálů.
Doporučovalo se při vystupování napřed chytit a držet karosérie a až potom položit nohu na zem. Ale v čase umělých hmot v našem oblečení se člověk nabil třeba jen sezením v autě a "koplo" ho to stejně.
Podobné antistatické pásky se vyráběly v podobě punčochy spletené z měděných drátků.
Neměl jsem to. Ale jako člověk s elektrotechnickými znalostmi jsem jejich funkci nezpochybňoval.

hodnocení

0x

Viděl jsem na to kdysi nějakou recenzi, ze které vyplývalo, že za sucha je to neúčinné a za mokra zbytečné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]