Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám takovou jednodušší otázečku.Mohl by mi prosím někdo jako úplnému laikovi vysvětlit rozdíl mezi benzínem a dieslem?Hlavně jaké jsou výhody a nevýhody obou?A který z nich je lepší si v dnešní době pořídit?Děkuji
Petr K.
Benzinove palivo umoznuje vyrobu lehcich, jednodussich a tudiz i levnejsich motoru. Hodi se pro mensi motory, kde se plne vyuzije lehkost konstrukce - automobilove a motocyklove motory, obecne vysokootackove pistove spalovaci motory, pripadne spalovaci turbiny. Jejich vykon je dan hlavne otackamy (proto se nehodi pro velke, pomalobezne stroje), zatimco tocivy moment (sila motoru) je nizsi..
Mezi hlavni vyhody pak patri sviznost zmeny otacek - to je prave dano lehkosti konstrukce, pomerne nizka hladina hluku a vysoka merna vyhrevnost (nejvyssi ze vsech bezne pouzivanych paliv).
Mezi hlavni nevyhody pak patri ale prave prakticka pouzitelnost pouze pro male motorove jednotky a nizka celkova ucinnost (cca25 az 30%). Z emisi pak hlavne vysoka produkce oxidu dusiku.
Naftove motory jsou oproti tomu tezsi - to vychazi z nutne robustnejsi konstrukce, pomerne komplikovanejsi a chceme-li dosahnout srovnatelnych mernych vykonovych parametru jako u benzinovych motoru, musi se motory dale komplikovat dalsimi zarizenimi. To vse vede k narustu hmotnosti a samozrejme ceny.
Oproti benzinovym maji ale vyhodu vyssiho tociveho momentu uz od nizkych otacek, ktery umoznuje provoz motoru v mensim a hlavne nizsim otackovem spektru. Jejich vykon je dan tedy hlavne tocivym momentem. Vysoky tocivy moment a tim i vysoka tazna sila predurcuje tyto motory k pouziti v zemedelske technice, lodni doprave a obecne ve velkych stacionarnich jednotkach, kde potrebujeme silu a ne rychlost.
Mezi hlavni vyhody patri dale vyssi spalovaci ucinnost (cca 35 az 45% s tim, ze cim vetsi motor, tim lepsi ucinnost) a mensi merna spotreba paliva. Merna vyhrevnost je o malo nizsi nez u benzinu.
Nevyhody jsou hlucnost a emise hlavne pevnych castic - sazi.
Vpodstate je nesmysl srovnavat oba motory, protoze kazdy je svymi prednostmi urcen pro jiny zpusob pouziti. Pokud se v teto vhodne oblasti pouziji, pak jsou zapory zanedbatelne.
Nicmene pri pouziti v automobilech uz srovnavat lze. A vysledek neni rozhodne jednoznacny. Zalezi na tom, jake auto chcete. Pokud nakladak, tak pri srovnani vyhraje diesel. Pokud sportak, tak vyhraje benzinak.
Zdlouhodobeho hlediska se pro bezneho motoristu jevi pri pravidelnem dennodennim pouzivani lepsi turbodiesel. Vyssi investice se vrati predevsim v nizsi spotrebe paliva. Pokud se navic jedna napriklad o kombi, kde se predpoklada obcas vozeni vetsi zateze, nebo obecne tezsi vuz typu SUV ci tereni vuz, kde se vyzaduje sila, je turbodiesel zrejme spravna volba.
Pro cloveka, ktery si auto poridi pro obcasne jezdeni, o vikendu na chalupu, obcas neco nakoupit, nebo ktery preferuje sportovnejsi jizdu po silnici vyssi rychlosti, ten si zrejme vybere benzinovy agregat.
Rozhodne se jako naprosto nevhodny ukazal v osobnich automobilech atmosfericky naftak. Nevynika nicim, co ridic od osobniho auta ocekava. naopak do traktoru je plne dostacujici.
A zaverem. Tez vzdy zalezi na konkretnim motoru.
Konkretni priklad, co ted muzu srovnat z ceratve osobni zkusenosti. Honda Accord 2.2 turbodiesel - spickovy motor se zatahem od volnobeznych otacek, kde muzete radit uz pri trech tisicich (= nizsi spotreba, nizsi namahani dilu) a auto stale tahne. Oproti tomu Jaguar X-Type 2.2 turbodiesel - jednim slovem hruza. Do trech tisic otacek se bojite, ze nestihnete prejet krizovatku, protoze motor nema sebemensi vuli tahnout. Pokud radite driv jak pri 4500 otackach, tak proste nejedete. To znamena, ze je motor stale vytoceny, hlucny, rychleji se opotrebuje, ma vyssi spotrebu...
Toto samozrejme plati i pro benzinove motory. Zkratka kdyz dva delaji totez, neni to vzdy totez...
K celkem vyčerpávajícímu předchozímu příspěvku bych dodal toto. Vyšší hmotnost naftového motoru , jeho robustnost , nižší otáčky , vetší hlučnost , někdy potíže při startováníhlavně prochladlého motoru , a další vyplývají z toho , že naftový motor pracuje s cca 3x většími tlaky v pracovním prostoru válců než motor benzinový . Naftový motor vzhledem k robustnosti a nižším otáčkám má také vyšší životnost a menší spotřebu paliva. Jeho servis a opravy jsou finančně náročnější
Kdysi jsem jezdil dva roky u záchranky a i když to zdánlivě nemá nic společného s tématem, tak ještě jeden, dost podstatný rozdíl existuje a to je rychlost hoření. Benzínové auto, když vzplane, tak je během okamžiku v plamenech celé. U nafty to jde podstatně pomaleji a tím Vám dává nafta jistou a ne malou, šanci na záchranu. Jednoduše, máte více času se dostat z pásů a z obráceného auta...
pokud budete mít starší typ dieselového motoru, například starší MB-"piano", můžete se vyhnout čerpacím stanicím a tankovat rostlinný olej v Makru, asi za 15 Kč litr...viděl jsem to na vlastní oči...ten kdo pojede za Váma si sice bude myslelt, že za jízdy smažíte a autě řízky, ale jiné nevýhody to snad nemá...
Měl jsem oboje. Když jsem si pořizoval naftu, měl jsem strach co v zimě, jestli nebudu mít problémy se startováním? Ale úplně v pohodě. Mám motor VW 81kw, je načipovaný takže má asi 130ps a nemá chybu. Dnes mám najeto skoro 200tis.km a jede pořád jako ďas. Spotřeba kolem 5,2 l a kromě turba který se mi zadřelo asi při 170tis (protože jezdím prý moc opatrně- ale stálo to asi 4tis) a výměny žhav. svíček loni, nebyla jediná porucha. Jezdím hodně a dnes už bych nic jinýho nechtěl. Velká spokojenost a co mluvím s ostatními co mají tyto motory tak je to stejný.( proto se asi taky nejvíc kradou) Múžu jen doporučit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.