Nejste přihlášen/a.
Zdravím, koupil jsem v listopadu 2013 auto od fyzické osoby na fyzickou osobu (já), řádná kupní smlouva, peníze jsem zaplatil v hotovosti, doklady ok (majitel byl uveden ten od koho jsem to kupoval), vozidlo jsem si na sebe přihlásil, dal nové značky, vše ok. Pak mi někdo doporučil se podívat na cebii na vin, kde mi ale vyskočilo, že tam má zájem ge money auto. Tak jsem šel na ge money auto, ti se se mnou ale bavit nechtěli, řekli mi jen, že to teď z registrů nesmažou, ale že se nemusím bát; naznačili mi ale, že si vozidlo "někdo" v minulosti koupil na úvěr. A teď mi přišlo předvolání na policii k podání vysvětlení k nákupu vozidla. Původní majitel mi to sice zvedne, ale na rovinu říká, že mi peníze nevrátí, že on to prý taky řádně koupil a tím to pro něj končí. Je mi jasné že mám dvě možnosti - odstoupit od kupní smlouvy a podat trestní oznámení na předchozího majitele - tady se ale peněz nemusím domoci a když by ano, tak vzhledem k našemu soudnictví to bude bůhví kdy. A teď ta druhá možnost - že si ho prostě nechám a budu trvat na tom, že jsem řádný majitel auta. Vygooglil jsem si dva případy - jeden z tohoto fora z roku 2008 - zde ale není uvedeno jak to dopadlo a druhý z černých ovcí z české televize, kde pán dopadl stejně jako já, trval na tom že je majitel a ge prohlásilo, že mu vozidlo nemůže vzít, protože je skutečně na základě kupní smlouvy řádný majitel. A teď k dotazu: máte s tímto někdo nějakou další zkušenost? Abych věděl co všechno můžu čekat, když budu trvat na tom, že jsem řádný majitel. Díky za jakoukoliv informaci
Jste zřejmě třetí v pořadí po úvěru. Dlužník má ve Všeob. podmínkách uvedeno (čl. 4), že nelze vozidlo zcizit. Pak se podivuji, že měl k dispozici TP, ten se odevzdává, deponuje. Že by GE neuvedlo úvěr na registr? Chybná byla i kupní smlouva, kde toto zatížení vozidla zřejmě dlužník neuvedl. Takže je zde i podvod. Dnes za nového OZ je situace jiná (ale ještě nesjou soudní rozhodnutí). Kupec před vámi to též nevěděl? Zde je pořád auto úvěrované (ručí autem) se snad dá zjistit i na webu GE.
doplněno 14.02.14 15:12:GEM chce TP odevzdat do 40 dnů, pod pokutou. Takže buď nereagovali, to bych se divil, nebo je úvěr splacen. No uvidíte, co na policii.
doplněno 17.02.14 09:34:Duplikát TP, proč asi? Dnes je třeba ověřovat co se dá. TP je hluboko schovaný, jak se za normálních okolností může z bytu ztratit? Oni vědí proč.
Tp je naprosto v pořádku, co dalo nebo nedalo GE na registr nevím, protože se se mnou o tom odmítli bavit. Kupec přede mnou tvrdí že to nevěděl, ale může také kecat, nikdo mi neřekl která konkrétní osoba to vozidlo zatížila. Nového OZ se toto netýká, to je pravda. Jak ale říkám, zajímalo by mne, jakým způsobem reálně takovéto případy dopadají, resp. nějaká konkrétní reálná zkušenost. Ty teoretické možnosti jak to může dopadnout jsou mi známy.. A k tomu webu GE - já to samozřejmě nevěděl a není v mých silách zjišťovat na všech možných úvěrových firmách ( a ani všechny neznám, např. ge money auto jsem neznal - věděl jsem pouze, že existuje ge money bank) jestli je konkrétně u nich vozidlo něčím zatíženo nebo ne..
Velký TP je originál? V podmínkách GE je uvedeno, že: "Technický průkaz je po dobu trvání úvěrové smlouvy uložen u GE Money Auto, s.r.o."( gemoneyauto.cz/... )
Nevím jak to řeší GE, když jde auto třeba na STK, ale zřejmě bude muset majiteli TP pro tento účel na určitý čas vydat. A pokud ho majitel po přepisu nabo po STK neodevzdá zpátky, může zkusit auto prodat. Vzhledem k tomu, že Vám přišlo předvolání na Policii teď, mohl ten "úvěrový"majitel být ten předchozí.
Jak dlouho byl ten předchozí majitel/majitelé zapsán/zapsáni v TP?
doplněno 17.02.14 21:22:Jestli je TP duplikát, tak originál zřejmě bude u GE. A podle toho, kdy a kdo si nechal udělat duplikát poznáte, kvůli komu půjdete na tu policii. Je jasný, že Vy za to nemůžete. Pokud to celé není jen nějaký omyl vzniklý nedopatřením, pak prodejce prodal něco, co nesměl. A pokud úvěr nesplácí, auto by mělo připadnout bance. Nebylo by řešení auto někomu známému "na oko"prodat za nějakou symbolickou cenu? Pak by to bylo podle nového OZ a ...(zbytek si doplňte, nechci nikoho navádět).
Tp je duplikát za ztracený. Což ale nic nemění na tom, že je jediný platný. A majitel ho měl asi tři měsíce, prý auto opravoval (je to na něm i vidět, nový výfuk atp.).
Tomu rozumím, ale toto nevidím jako můj problém, to je problém mezi Ge a někým komu na to auto údajně půjčili. Realita je taková, že evidence vozidel původní Tp pohřbila a jediný platný je tento duplikát; jinak by jsem na sebe nemohl vozidlo přihlásit. Btw, i mě se jednou stalo, že jsem TP ztratil (resp. někam zahrabal a pak už nenašel) a musel si nechat udělat duplikát
normálně jděte "podat vysvětlení" nebo k čemu vás to předvolali-předložte kopie (!)-originál má váš právník(nedávat jí z ruky),kupní smlouvy sdělte jak jste k vozidlu přišel(inzerce např.Bazoš,aukro atd.-ted dokud je to čerstvé nechá se to dohledat) a tím to považujete za vyřízené-řádně nabyl,přihlásil(od čeho je registr vozidel) a nazdar...na případnou otázku kde je auto nyní-má ho manželka bla bla bla-nesmíte jej dát z ruky-ve chvíli kdy by se o to pomocníci pokoušeli navštivte opravdu právníka,protože ve chvíli kdy dáte legálně nabyté auto z ruky,už jej a ani peníze neuvidíte...váš problém není "blbost" GE money a kohokoli-pokud na základě nějaké jistiny(zde tohoto auta) někomu půjčili kačky,necht to řeší s ním...Bohužel ale žijeme v čechcách-podle nového OZ lze např.vymáhat dluhy i od druhého z manželů,které vznikly ještě před uzavřením manželství ...to je fakt možný jen u nás...
@erikch: to také udělám.. Jsem zvědavý jak se k tomu policie ČR postaví; řádný občan řadně koupil auto, řádně za něj zaplatil, řádně platí povinné ručení, řádně jej na sebe přihlásil a nakoncec jde na policii "vysvětlit koupi vozidla".. V nejhorším případě zavolám do televize, myslím, že je to bude zajímat
Auto nemusí mít jen vady technické,ale jsou i právní.
doplněno 17.02.14 21:43:Jen mimochodem, u solidního úvěru na auto se ručí autem. Víte, jak se některá auta pro neschopnost splácet úvěr vrací?
V jakém, vyrabovaném stavu? Kolik lidí nesplácí i bankovní úvěry? Ostatně dnes už poskytovatelé musí vzít v úvahu schopnost splácet. Neberu v úvahu ty, co půjčí komukoliv bez jakýchkoli podmínek, a pak to rpsn...
Rozlište dvě roviny, jedna je trestněprávní a druhá občanskoprávní, kam se zařadíte? Policie řeší trestněprávní věci, tudíž někdo jí podal podnět, GEM, vlastník před vámi? Dnes je třeba do kupních smluv dát i vyjádření k právním vadám a auto prověřit, kde se dá (§ 2103...). Smutné, ale je to tak.
@buss: Přesně tak, říkám si že pokud je někdo tak nezodpovědný že půjčí každému bez přemýšlení, tak když pak ty peníze nedostane zpět, tak ať za to platí a nesnaží se ty peníze dohonit na osobě, která s touto půjčkou vůbec nesouvisí..
@buss: upřímě? Já se neřadím nikam. Jsem řádný občan co řádně koupil auto, doufám tedy, že se za mě orgány které si platím postaví ať už dluží kdokoli komukoli jakékoli peníze. Pokud ne, pak přijde na řadu televize a pak se uvidí co dál. Na google jsem našel stejný případ, pán to dal do černých ovcí a GEM zařadilo rychle zpátečku
Na ten OZ se podívám, ale stále si říkám, jestli je úplně nutné toto takto řešit; oficiální orgán ČR říká že majitel jsem já a nějak mi není jasné, proč bych měl "pykat" za to, že nějaký podnikateský subjekt někomu půjčil, nejspíš špatně, peníze
doplněno 18.02.14 08:36:výše je pro @redbul
tak to je podle mne nejhorsi mozny postup, pac by mne stejne dostihli; navic ja nic neudelal Bud to dopadne tak, ze bude z meho pohledu vse ok a uverova spolecnost to bude vymahat po tom jejim partnerovi, nebo mi auto zabavi a pak je na miste podat zalobu na stat
Jj, to sice je můj argument, ale PČR mi zakázala s ním jakkoliv nakládat, než věc prošetří.. Bohužel stavíme barák, trochu nevychází rozpočet a mě by se teď ty peníz docela hodily, tak stále přemýšlím co s tím..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.