Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

24V žárovka

Od: ukolfyzika odpovědí: 10 změna:

Když vezmu 24V 20W žárovku z nákladáku a dám ji do osobáku na 12V, co se stane?

Poradíte s tímto domácím ukolem?

a/ nic, ani se nerozsvítí

b/ bude svítit 20W

c/ bude svítit 10W

d/ bude svítit 5W

e/ spálí se

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Bude slabě žhnout. Vlákno bude podžhavené, takže většina příkonu se přemění na teplo, ne na světlo. Její skutečný příkon lze odhadnou hůř, protože odpor vlákna je silně teplotně závislý. Zjednodušeně se dá říc, že v jistém rozmezí žárovka tímto efektem stabilizuje proud. Ten odhaduji při 12 V na cca 0,6 A, takže příkon bude cca 7W, ale svítit to z výše uvedených důvodů bude jako cca žárovka 12V/1W, ale s jiným spektrem.

doplněno 11.02.14 14:41:

Zde je VA charakteristika žárovky 12V/21W z netu. Pokud proud vydělíte dvěma a napětí vynásobíte dvěma, získáte prakticky žárovku 24V/21W. Vidíte, že proud jsem odhadl velmi přesně (Zde tomu odpovídá bod 6V/1250 mA, to bude v našem případě 12V/cca 600 mA ). Takže příkon bude skutečně cca 7W. Jak jsem psal, svítivost a spektrum z výše uvedených důvodů bude nižší, než u odpovídající žárovky 12V/7W.

doplněno 11.02.14 15:31:

Takže co se týče otázky, ani jedna z navrhovaných odpovědí není dobře. Celkově např. "Bude svítit 5 W" je poměrně nesmyslná odpověď. 5W žárovka má 5W příkon. Díky nízké účinnosti "vysvítí" jen zlomek tohoto příkonu. Zbytek vyhřeje. Ten kdo stvořil tuto otázku byl zřejmě poněkud duševně indisponován, nebo se s fyzikou a elektřinou teprve seznamoval. A nebo měl více dobré vůle než znalostí a chtěl to pro žáky zjednodušit a dost to přehnal. Smysluplná otázka by to byla, kdyby se mluvilo o rezistoru a jeho teplotních ztrátách. Potom by platilo, že P=U.U/R, tedy že P je úměrné druhé mocnině napětí. Poloviční napětí pak znamená čtvrtinový P. To by bylo těch 5W. Tuto odpověď asi učitel očekává, i když je v kontextu se zadáním nesmyslná.

24V žárovka

hodnocení

0x

Výkon je součinem napětí a proudu. Máte poloviční napětí, bude svítit polovičním výkonem

doplněno 11.02.14 14:52:

No jo, tak to není dobrá úvaha :)

buss
hodnocení

0x

Božíííčku, jednoduché jak facka, trošinku zapřemýýšlet to chce. Tož si představ, pokud to jde, vezmeš 10 l a naliješ do 5 l nádoby... Ohmův zákon znáš?

doplněno 11.02.14 15:09:

Jde o to přemýšlení a ne o n variant, třeba že se spálí. nic, nebo stejně svítít.

Jo božíčku taky jsi nad tim moc nepřemýšlel a ohmuv zakon taky asi neumíš
Odpor vlakna žarovky je asi 28,8 ( nepočitam s proměnou odporu při ochlazení)
Proud je něco trochu pod pul ampery a x 12 to dá 5 w !

A jen námět k zamyšlení: bude-li žárovka připojená na 12V, vlákno bude mít menší teplotu, bude mít stále stejný odpor? :)

Taky tazatel nedopsal jestli je to ucili počitat..
Nas to v 9 třidě učili ale už si to nepamatuju
praivo*

Nižší teplota = nižší odpor vlákna.

Jde o to na jaké úrovni školství se tazatel nachází. Na devítiletce by myslím prošla odpověď že bude svítit polovičním výkonem protože zadání příkladu se o odporu vlákna nezmiňuje. Pokud by se s ním mělo počítat, muselo by v zadání příkladu být naťuknuto jak se změní odpor vlákna v závislosti na jeho teplotě.
Podle mě hledáte problém tam, kde by ho učitel nehledal.
praivo*

Chtěl jsi doufám říct čtvrtinovým výkonem (poloviční napětí krát poloviční proud - odpor vůbec není třeba počítat)...

Já v tom problém nehledám, já jsem zadání pochopil, jen jsem chtěl odpovědět na "námět k zamyšlení" od @minstrel.

Souhlasím, jinak to být ani nemůže :) Zároveň se omlouvám za můj první příspěvek, který byl unáhlený.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]