Nejste přihlášen/a.
Ahoj , potřeboval bych poradit , dcera už si přeje od malička k 16-tinám motorku , a už se to blíží, ale nevíme , jakou , určitě 125 ccm , ale nevíme ani typ .. Chtěla by nějakýho chameleona , něco s čím může vyjet do lesa , ale i normálně na silnice, tak kdo se v tom trochu vyzná , pomozte prosím
Nějaké klasické cestovní enduro - Honda XL 125V Varadero například, záleží jaký máte rozpočet , asi bych šel spíše do čtyřtaktu (menší poruchovost, menší nároky na servis i údržbu, nižší spotřeba) Z Praxe vám řeknu že hodně lidí co si koupí s motorku s představou že si vyjedou občas někam mimo silnice tak si vyjedou tak jednou a potom už jen asfalt a ten terén nevyužijí takže bych se nebál ani silničky tady Honda CBR125R (cestovní silnička) , Yamaha YZF-R125 (sportovní silnička) , Honda CBF (naháč) .. výběr je dnes velký, chce to jet zkusit na motorku sednout a projet se .. obloukem bych se vyhnul skůtrům a harlejům (skůtr není motorka a harlej není nic na naučení ovladatelnost není taková a lépší prožitek je na normální motorce) Pokud chcete něco mezi terénem a silnicí - berte enduro - zvažte ale jestli ho využijete ať potom vaše dcera sebou netahá zbytečně motorku těžší o několik desítek kilo Přeji šťastný výběr a ještě více najetých kilometrů..
Moje osobní rada .. U nás v ČR je stav stopětadvácek a celkově tady těch malorážek v naprosto ale naprosto katastrofálním stavu hodně mladých jezdit neumí a ta 125 je na naučení takže pády potom takový ty p*čoviny (s prominutím) jako vydlica svařená jednou elektrodou a to je potom časovaná bomba u té bazarové motorky si dejte pozor na úplně ale úplně všechno .. sledujte detaily , vemte člověka co tomu opravdu dobře rozumí. Já bych se nebál jít v 16ti do té Hondy Varadero ta motorka je naprosto předvýdatelná je krásně čitelná je dobrá, dá se na ní naučit - rozhodně motorka pro někoho kdo chce jednou sednout na něco většího ale musí někde začít ..
doplněno 10.02.14 21:54:a nezapomeňte .. jezdit se dá ve všem ale padat jen v dobrém oblečení a helmě ... hodně lidí to podceňuje a říka "je to jen 125ccm to je malá motorka" lidi SAKRA uvědomte si ten asfalt nepozná jestli ve 100km/h padáte ze stopětadvácky nebo z litra .Takže zainvestovat bunda, kalhoty, rukavice, boty, integrální helma . Jsou to sice jen hadry ale i ty vám můžou zachránit zdravý-život . A představa ona padat nebude .. většinou za pád nemůžete , nějakej nepozornej plechovkář z vedlejšky, listí na silnici, průtrž mračen, písek v zatáčce v těhle chvílich bude hodně rádi že jste si tu bundu pořídily - můžu potrvrdit i já už párkrát spadnul jak v nižších tak vyšších rychlostech a jen díky oblečení jsem vždy vyvázl z naraženým zadkem .. Takže kvalitní oblečení a nejlépe jít do nějaké motoškoly - jeto dobře investováných pár stovek a když nic jinýho tak si aspoň uvědomíte že jste pepík a neumíte jezdit - a to je strašně důležitý uvědomit si
Překvápko bude určitě velké, ale protože se jedná o věc, na kterou se dcera těší, promluvila bych si s ní, jestli již nemá nějakou vybranou /vyzkoušenou/. Přece jenom ona s ní bude jezdit, tak aby jí opravdu padla do ruky a tak. Společný výběr motorky ji myslím udělá velkou radost, a i to těšení, že zítra jdeme do obchodu.
Je to otázkou rozpočtu a také úvahy, zda hodláte koupit nějakou ojetinu, či něco nového.
Na hloupé řeči o Číňanech nedejte. I Japonci si některé modely nechávají dělat v Číně, je odtud asi i PC na kterém píšete či váš telefon a další. Osobně znám činskou firmu která vyrábí v Jižní Americe skútry Piaggio. Ostatně, při nákupech ojetin i od zavedených dovážených značek je třeba být opatrný. Dovozci když začínali, také šrot navozili, neměli ještě dnešní zkušenosti.
Samozřejmě, vždy je důležitý kdo motorky dováží, zda garážista který se po jednom kontejneru levného šrotu vypaří, či firma která je na trhu 10 let a další leta hodlá zůstat.
Rozhodně se ale vyhněte české motorce, po rozkradení motocyklových výrob zde ještě živoří jeden výrobce šrotu slavné značky.
doplněno 11.02.14 13:46:Watta97: Jawa montuje do svých podvozků čínské motory a ty jsou to lepší co na jejich motorkách je. Každému zájemci o Jawu doporučuji navštívit údolí hrůzy kde se jejich motorky vyrábí, aby prozřel. A to jsem býval fanda značky, tedy stále jsem, ne ale toho co vyráběji nyní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.