Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám felicii 1.3, 50kW a už delší dobu mě trápí jedna věc. Auto normálně topí. A během snad dvou minut už fouká teplý vzduch, ale ukazatel teploty stále kolísá. Například někdy dvě minuty po startu vyleze na 90stupňu a pak zase klesne na 70 a pak stoupá..vyleze na cca 80 a pak zase spadne, vyleze na 90 a spadne na 80 apod.
Měnil jsem čidlo, termostat a také náplň.
Čím by to mohlo být? Opět vadné čídlo? Další věc je, že mi mizí olej a možná voda. Zatím jsem to nepotvrdil, ale mám podezření na prasklé těsnění pod hlavou. Mohlo by to mít vliv?
pokud takhle lítá teplota a mizí voda může to bejt těsnění pod hlavou
co topení topí auto nebo jednou ano pak ne? co olej není v něm voda? co hadice netlakujou?
je to mpi či bmm? ten olej a voda nikde netečou?
Je to MPI.
S tou vodou si právě nejsem jistý, protože je možné třeba, že jsem to tam mohl nějak špatně nalít a pak už jsem to nějak nekontroloval...ale topení topí furt dobře. Hadice...No když jsem dneska šahal na hadici co vede do chladiče tak byla taková tvrdší, ale nevím jestli to je v normě. Olej ani voda nikde netečou.
Každopádně na víčku je každý den emulze. Když to utřu večer tak po dalších 50 km už tam zase vzniká, ale to prý může být díky LPG. Voda v oleji právě není. Když vytáhnu měrku tak olej je normálně jen černý a pod víkem ventilů taky čisto. Včera jsem vyndal čídlo teploty a dolíval právě chladící kapalinu a to samotné čidlo bylo docela špinavé a mastné. Byla na něm taková hnědočerná špína.
Když jsem to auto před půl rokem koupil tak mu právě nefungovalo čidlo na ukázání kapaliny a ani termostat. Tak jsem to hned opravil. Takže je možné, že to těsnění už bylo v háji a až teď se to mohlo projevit? Díky mrazům apod.?
ten šlem na víčku je normální jev skusil bych se zaměřit znova na ten termostat typnu si že pořádně netěsní
ta hnědočerná špína může bejt to že do toho třeba někdo nalil utěsnovač na chladiče
jinak nelil si tam jinou barvu nemrznoucí směsi než si měl původně třeba měl si červenou a dal modrou nebo obráceně?
Nalil jsme tam modrou tak jako jsem vylil.
Jako netěsní vnitřně nebo kolem motoru? Na 100% je těsný. Kontoloval jsem ho a je kolem něho sucho.
Kolik si asi tak může vzít mechanik za výměnu těsnění, řetězu a práci?
Mám známého, který má svého mechanika - takový ten co to dělá pro známe apod... a ten je prý v pohodě. A asi bych mu s tím i pomáhal. Zkušenosti s opravama mám, ale na tohle si netroufnu sám, kvůli dotahovacím momentům apod.
vnitřně na tom odkazu co sem ti poslal je fotka vyndanýho rozskočenýho termostatu kterej propouštěl
já bych to těsnění řešil až jako poslední možnost koukl bych na termostat popřípadě zkusil i jinej
tu práci typuju 1500-2000 záleží kam to dáš
No to bych možná vyřešil to kolísání... Teď jsem dolil jak vodu tak olej a pravidelně kontroluji. Tak uvidím. Ale jsem takový na vážkách no.. 2000 není pro zase tak moc. Samozřejmě plus díly. No uvidím na konci týdne Každopádně ještě se mi zdá, že mi začaly klepat ventily. Po tom co mi zmizel ten olej až hlubokou pod rysku. Je možné, že může mít něco společného úbytek oleje s rozštelováním ventilů?
Jestli se bude dělat těsnění pod hlavou, tak bych vyměnil i gufera ventilů (velmi vhodné zvláště při demontované hlavě).
Olej je žrán přes pístní kroužky či gufera ventilů.
doplněno 05.02.14 21:00:Ventily se seřizují na řádně odstátém motoru (já třeba naposled seřizoval ráno), kdy ještě venku bylo 15°C.
doplněno 05.02.14 21:06:Na Feldě jsou ocelové tyčky jen na výfukových ventilech s vůlí 0,20 a sací mají tyčky s hliníku s vůlí 0,25mm. Pokud se motor seřizuje správně prochladlí (tedy všechny součástky mají na 100% stejnou teplotu), seřizuje se ne na střih, ale každý ventil extra, kdy je jistota, že vačka je ne o 90° před plným otevřením (tak tomu je u seřizování ventilů na střih jiného válce), ale je vačka otočena na opačný konec tedy 180° (tak tomu je u metody mnou zvané každý ventil extra), opakuje se kontrola seřízení a motor se průběžně protáčí (buď ráčnou, nebo zařadit 5 rychlost a točit si jedním předním kolem holýma rukama - tak to dělám já, nebo točit motorem startérem bez zapalování, aby nenaskočil a nestříklo se palivo do katu - stačí z motorového prostoru spojit na startéru ten malý fastonový kontakt mezi přívodními silovými maticemi + od baterky s maticí + od baterky (k tomu stačí fastonový kontakt 6,3 a 10cm drátku 2,5mm lanko), tak se ventily rozhárat nemohou...
Zde pár odkazů na tuto problematiku a mojí oblíbenou metodu přesného seřizování.
A nemůže ten olej mizet třeba přes špatně seřízené ventily? Nějak se mi to prostě rozhodilo...minule jsem to seřizoval a bylo to chvilku v pohodě a pak to znova začalo... v pátek ráno zkusím znova a snad už to bude v pohodě. Zdá se mi, že to klepe čím dal více...
U Favorita se říkalo, že správně seřízený klepe asi pár km a pak ho to přejde. Je to vlivem nárůstu teploty u studeného startu, kdy motor roste rozdílně (hliníkový blok, ocelová vačka,hliníková hlava,ocelová zdvihátka,atd...). Proto se seřizuje ta vůle, aby motor nepodpálil ventily v tom mezipřechodném teplotním růstu.
Zrovna teď jsem to také našel
Takže je velký rozdíl mezi seřizováním ve střihu a tím vaším "extra"? V pátek to tedy zkusím a rovnou teda vyměním olej a filtr ať vím na čem jsem ...
Já to nevymyslel, jen jsem si tu techniku oblíbil .
Rozdíl je jen v jistotě, že se vačka o zdvihátko neopírá (to vyboulení na vačce je na spodní straně a na horní je tyčka (tedy zdvihátko a tyčka). Natočení je tedy 180° a je 100% jistota neudělat chybu způsobenou jemným opřením vačky o zdvihátko.
Když jsou ventily ve střihu, tak je vačka na 90° vůči zdvihátku s tyčkou, jenže to je poloha, kdy už může začít jemně zdvihátko nadzdvihávat a to se při vytahaným řetězu a sebelepšímu natočení poznat nedá (když seřizuji vůli ani né milimetr...). Má to jednu výhodu a to, že seřídím dva ventily naráz a tolik neotáčím motorem.
Ale já točím motorem rád a seřizuju třeba i hodinu. Nejlepší je vytáhnout svíčky.
Pokud při točení motorem používáš kolo a 5 rychlost, tak i můžeš skontrolovat, jestli ti motor příliš neskáče na silentech (u Feldy dost často odchází spodní reakční silent u převodovky - opírá převodovku o nápravu a tlumí kmity motoru při akceleraci a deceleraci)
doplněno 05.02.14 21:26:Tedy při cukáním kolem cukáš i motorem...
Tak olej mi asi mizel přes těsnění řetězu. Tak jsem umyl motor a uvidím.
Olej jsem vyměnil. Voda zatím drží a po dolití a se mi jen stává, že po chvilce stoupne teplota na 90 stupnu a pak zase klesne na 70 a pak už to je v pohodě.
Každopádně ventily i po seřízení stále klepou.
Dával jsem sací 0,25 a výfuk 0,20 - tak jak bylo v manuálu
Známý mi poradil dát 0,15 a 0,10...tak nevím.
Tady mám nahráno jak to klepe:
Jsem už v koncích. Teď to totiž klepe ještě více. Většina těch ventilu měla menší vůli než jsem tam nastavoval teď. Takže to vypadá, že by to fakt chtělo ji ubrat.
Tak to klepe hodně...
Asi bych vyjmul všechny tyčky a zkontroloval, zda nejsou do luku prohnuté. Stačí je položit na rovnou desku (třeba sklo nebo rovný stůl) a nechat po naklonění kutálet. Pokud šmajdá, tak je problém na světě.
Taky kolik má motor najeto? Stává se, že když jsou ventily seřízeny blbě a delší dobu motor takto běží, tak vahadlo vršek ventilu rozklepe jako kladívko nýtek a pak není šance správně měřit vůli. (řešením jsou nové ventily)
Na vyjmutí tyček stačí skoro vyšroubovat ten seřizovací červík a pak vahadlo odsunout po tyčce stranou... Tyčky se nesmí zaměnit a musí přijít tam, kde byly (přesně pro daný ventil).
doplněno 08.02.14 21:23:Rady známého berte s rezervou. S takovými vůlemi klidně ventily podpálíte a pak nebudou těsnit nikdy a je to na GO hlavy či nový motor, který cenově vyjde stejně jako oprava.
doplněno 08.02.14 21:30:Možná špatně seřizujete. Měrka musí jít vysunout ztuha. Měrka o 0,05 větší už nesmí jít vrazit mezi vahadlo a ventil.
Tedy já to dělám tak, že vložím měrku, mírně s ní šoupu a utahuji červíka a pak zajišťuji i matici červíka. Počítejte s tím, že čím více se matice červíka dotáhne (ta kontramatka), tak se změní i vůle.
Pak stačí kontramatkujen trošilinku povolit a červíka plochým šroubovákem upravit (tímto postupem se neprojeví vůle na závitech a seřízení je přesné).
Měrku musíte s menšími obtížemi dostat dovnitř, ale měrku další (tedy 0,25 tam dostanu, ale 0,30 už ne) tam nesmíte vrazit ani větším násilím (tedy skoro se musí měrka deformovat a nesmí tam vejít).
Pak protočit motor startérem a znovu všechny ventily projít. Prostě měrky o 0,05 větší tam nesmí jít ani násilím.
Čím více jsou vršky ventilů rozklepány, tak tím hůře se měrky vkládají a vůle seřizuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.