Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu.Vlastnil jsem starší,ale plně pojízdné vozidlo a chtěl jsem ho nechat zešrotovat a odepsat.To se ale nestalo,protože jsem auto nakonec za symbolickou 1Kč prodal jednomu "známému",který tvrdí že ho bude provozovat a na svoje náklady ho zaregistruje.Sepsal jsem s ním jednoduchou kupní smlouvu,kterou podepsal.Hned druhý den jsem na nového majitele auto odhlásil a následně zrušil povinné ručení.Mám ale strach,že to auto na sebe už nedohlásí a nebude platit povinné ručení atd. Na auto se totiž vztahuje eko daň 10000, sice jsem ho na to upozorňoval,ale jistotu nemám.Proto se chci zeptat jaké možné budoucí problémy mě mohou čekat jestli přihlášení neprovede?A dále jestli je ještě možné nechat auto zešrotovat a jít ho s potvrzením vyřadit z evidence bez eko daně.
No Vy jste si zákonnou povnnost plynoucí z prodeje vozidla splnil.Smlouvu máte,auto je odhlášené na nového majitele,takže sjednat a platit "povinné ručení" má povinnost nový majitel.Pokud ale chce nechat auto sešrotovat a přitom neplatit Ekodaň,je třeba aby jste to provedl Vy.Takže zrušit prodej a nechat vozidlo Ekologicky zlikvidovat a vyřadit trvale s evidence.
A jak se ten prodej dá zrušit,někde jsem tu četl že auto v polopřevodu nejde trvale vyřadit z evidence?
klidně spěte, zákonnou povinnost jste splnil...auto v polopřevodu není přihlášené auto, asi tak...v regitsrtu vozidel se vše děje krok za krokem, auto se na někoho přihlásí a pak ten někdo může provádět, resp, požadovat provedení úkonů..změn..atd, ve vztahu k vozidlu...Zěmny a úkony nemůže požadovat každý...kdyby to tak nebylo, nepřihlašoval by se nikdo a všechna auta by byla v polopřevodu...proč platit správní poplatky, když to jde i bez nich? skuteční vlastnící by se do registru nehlásili, registr jako seznam by byl nepřesný, tedy k ničemu...zbytečný...
drejku, zrušit kupní smlouva se dá přeji tak jednoduše, jako sepsat nová kupní smlouva. Jakpak je to asi, když mu vozidlo vrátíte jako reklamaci?
za 50Kč se zruší odhláška na něho a budete zase vy uveden v techničáku!
Drejku,
Myslím,že další záležitosti jsou na novém majiteli.Auto je jeho majetek,co s ním udělá,tě už nemusí zajímat.V evidenci je on a pojistné má povinnost platit také on.Takže se neznepokojuj.
JABRAKA
Co se stane,když to auto na sebe nikdy nedohlásí a nechá ho třeba stát na dvoře a nedej bůh si ani nezřídí povinné ručení?Koho potom začnou úřady a pojištovna stíhat?Berou vůbec kupní smlouvu vážně?Ani si už nevybavuji jestli po mě někde chtěli tu kupní smlouvu vidět!Je mi jasné,že by to tak mělo být,ale jak znám úřady nehodlám se potom s někým soudit a chci mít jistotu!
drejku, stane se asi:
"nechá ho třeba stát na dvoře"***nic se nestane, tam může vozidlo stát,
" nezřídí povinné ručení?" ******není třeba platit pojistné
"Koho potom začnou úřady a pojištovna stíhat" ****majitele vozidla
"kupní smlouvu vážně" *** musí, páč je to právní dokument
"kupní smlouvu vidět" ***ani můžou
55180641
On má ode mě velký techničák,ve kterém je na jeho jméno auto odhlášeno.Dal jsem mu i malý techničák,ale ten je prostřižený.Jak dlouho může s tím prostřiženým jezdit?Já totiž nevím jestli to auto bude provozovat nebo ne.Jaká je zákonná lhůta na přihlášení vozidla na nového majitele?Pročítal jsem různé diskuze a tam psali že pokud se nedají SPZ do nějakého depozitu tak se na auto musí platit povinné ručení.A také jsem někde četl,že auto v polopřevodu se musí nejprve dohlásit zaplatit ekodaň a teprve potom zlikvidovat a vyřadit z evidence.Ať už si ten nový majitel s tím autem udělá cokoliv-já chci mít pouze jistotu,že mi nepřijde třeba za rok nějaký doporučený dopis že neplatim apod.Dokonce jsem tu někde četl že pokud je auto v polopřevodu tak v evidenci je veden jako vlastník pořád ten původní majitel.
drejku, je to složité právní vysvětlování. To by chtělo on line.
"jak dlouho může s tím prostřiženým jezdit?" teoreticky jen 10 dnů, popřípadě do technické, ale prakticky neomezeně.
""nedají SPZ do nějakého depozitu" je to jedna z podmínek neplacení pojištění,
"...dohlásit zaplatit ekodaň a teprve potom zlikvidovat a vyřadit z evidence..." někdy ano, někdy ne, dle datumu a chytrosti.
"...doporučený dopis že neplatim apod." teoreticky dopis můžete dostat, ale vy nejste vlastním, takže se Vám opravdu nic nehrozí!
co je vedeno v evidenci, není z právního hlediska důležité, když je to v rozporu. Důležitější je občanský zákoník.
ICQ 55180641
Děkuji všem za rady.Nový vlastník už snad prý aspoň platí povinné ručení,ale asi jste měli pravdu že mi to může být jedno.Potvrdili mi to i na dopravním.Pouze pokud by snad nějak dokázal že jsem na něj to auto odhlásil bez jeho vědomí,to by bylo něco jiného.
Když je auto v polopřevodu, jako nový majitel je veden ten, na koho je auto odhlášeno...a v registru je poznámka "v převodu"...měl by ho na sebe zaregistrovast do 10 dnů,nechápu proč se vzrušujete, splnil jste si zákonnou povinost a tím to pro Vás končí, nemůžete udělat nic víc, nemáte páky jak nového vlastníka donutit,aby se přihlásil...Eko daň ho nemine, pokud auto neplní minimlně normu euro 3, včetně správního platku 800,- Kč...Udělal jste vše co jste udělat měl, zapomeňte na to..
Rad bych znal vas nazor. IMHO je nesmyslne platit dan a registracni poplatek, kdyz vozidlo neexistuje. Jak muzete zaregistrovat nekoho jako majitele neexistujici veci?
Co hrozi v pripade, ze necham auto v poloprevodu zlikvidovat a toto pouze uradu oznamim. Dale se tim nebudu zabyvat. Podle mne spravne reseni, vozidlo zaniklo, neni co registrovat.
Jardo, jestliže jste přesvědčen, že je "spravne reseni, vozidlo zaniklo, neni co registrovat" tak není co řešit. Jděte a udělejte to!
To neni ted muj problem, ale muze se stat - treba koupim auto a zjistim, ze se nevyplati opravovat, prehodim treba nejake dily a necham dle zakona ekozlikvidovat. Potud dle meho nazoru vse OK, dle zakona. Proc bych mel ale platit tu registracni dan, kdyz neni co registrovat? (kdyz pominu, proc bych ji mel vubec platit, ale to uz je tim, kde zijem... Nakonec vime, jak ten nesmysl vzniknul - chtelo se zabranit dovozu ojetin, EU se to nelibilo, takze kdyz dan, tak pro vsechny ) Ze nemusim platit pojisteni, je snad jasne. A proc by me mel jinak vadit nesoulad v nejakem registru? To mam jen tak vyhodit 10 litru?
A co treba takove pripady, ze je vozidlo v prevodu ukradeno, nebo nelze udelat EK, nebo se totalne zbori... To zakon jaksi nedomyslel.
Bohužel mícháte věci dohromady. Museli bycom rozebrat jednu věc podruhé. Máte tento názor, já ho respektuji, bohužel to tak ale není. Ale máte právo si to myslet, popřípadě i tvrdit to.
Prosím o radu skrz odhlášku auta. Koupil jsem v roce 2008 vozidlo a kvůli technické závadě jsem jej nepihlásil a již v odhlášce na mě jsem jej prodal nynějšímu majiteli. Dal jsem mu plnou moc(bylo mi řečeno,že je to možné),aby jej na sebe mohl přihlásit. Bohužel to do teď neudělal. A já z toho nechci mít problém. Co mohu teď udělat?mohu zrušit odhlášku na mě a změnit ji dle dohody s ním na něj? Děkuji za všechny odpovědi prosím na mail Mi6@seznam.cz
A jaké riziko mi hrozí?Např. pokud by vozidlo odstavil na pozemní komunikaci a úřad mě pak vyzve k odstranění vraku...(Auto je stále nepojízdné). A jak je to s pojistkou já ji zrušil a ve smlouvě je uvedeno,že ji následující den ruším a on je odpovědný si zřídit nové.Děkuji za odpověď.
zkuste se ozvat na ICQ 55180641
nehrozí Vám nic. Máte kupní smlouvu s posledním majitelem?
Když Vás vyzve někdo k něčemu, předložte mu kupní smlouvu, aby věděl, že nejste majitel!
úřadu může oznamovat a žádat cokoliv ve vztahu k vozidlu jen ten, kdo je zapsán v registru vozidel jako vlastník vozidla. Aby byl někdo zapsán jako vlastník, musí vyplnit žádost a splnit zákonem stanovené podmínky m, včetně zaplacení správního poplatku.Registruje-zapisuje se nový vlastník vozidla, ne vozidlo...to bylo registrováno, když mu poprvé byla přidělena registrační značka...
Když necháte auto v polopřevodu, nestane se nic...bude zapsáno v registru věčně s poznámkou "v převodu"...
pokud jsem koupil auto a původním majitelem bylo odhlášeno na moje jméno, co mi hrozí když ho nepřihlásím na sebe, chtějí po mě na eko poplatek 5000, ale mám strach že na tom aute něco rozsype hned týden po tom co to udělám, auto jsem dostal pouze za přepis a mám ho spiše na doježdění, jinak všechny doklady mám.Velký TP, malý techničák neprostřižený, kupní smlouvu i povinné ručení. četl jsem tady, že bych to měl do 10 dnů přihlásit, ale zatím měsíc jezdím normálně 3x mě zastavila policie, problém s tim nebyl. Je mi však jasné, že to není úplně normální jezdit s odhlášeným autem. Napadá vás někoho, jaké přípádné problémy by mohly vzniknout? předem díky za odpověď
zdroj: autoweb:
Dotaz:Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaká je pokuta za to, že prodám auto a do 10 dnů ho na evidenci nepřepíši a neudělá to ani nový majitel a já to zjistím třeba za až rok. Děkuji
Jindra, 30. březen 2009, 20:58Až 50 000 Kč pokuta.
Chorche10.Na váš dotaz odpověděl nespokojený úředník.Auto na Vás bude v krajním případě v odhlášce věčně.Problém vznikne při vážné dopravní nehodě a ještě větší bude-li zaviněna vaším vozidlem a policie si ověří data v registru vozidel.Doufám,že povinné ručení máte uzavřené na své jméno,protože jinak pojišťovna odmítne plnění škody.A dáse toho najít víc.Dejte vozidlo do šrotu a kupte si novější bez Ekodaně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.