Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čidlo teploty

Od: petr2121 odpovědí: 11 změna:

Ahoj,mám zahradní traktůrek ze škody 120 a náhle budíček teploty vody vylítl úplně nahoru,z ničeho nic vysoko nad 120°.budíček jsem měl náhradní a udělal to samé...prošel jsem kabel,nikde na zkrat to nešlo,kabel všude zaizolovaný a nepoškozený

Může to dělat čidlo?.vždycky když jsem viděl špatné čidlo kdekoliv tak to neukazovalo ale nikdy jsem neviděl že by budík vylétl do maxima

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

4x

Do maxima to vylétne při zkratu (kabel,čidlo).

Odpoj kabel a pokud ukazatel spadne, tak je to čidlem. Případně místo čidla dej odpor nebo potenciometr (jeden konec na drát a druhý na kostru). Nouzově pro otestování se dá použít i odporový topný kabel ze starých elektrických přímotopů (délkou měníš odpor).

Takto si budík odzkoušíš.

doplněno 01.02.14 22:13:

V čidle je ntc termistor (pár ohmů). Čidlo je z mosazi a vše je zalisováno dovnitř. Po čase se protáčí ten černý plast, který má uprostřed Faston a tak nožička termistoru nemá dobrý nebo žádný dotek (vlivem lisovaní je nožička mezi plastem a mosazným tělěm uvnitř volná a budík ukazuje méně nebo vůbec).

Ukazování maxima je ojedinělá závada, ale bude to ono. Raději bych to nějakým odporem otestoval (třeba jestli není seklý budík že nejprve nic a pak max...).

petr2121
hodnocení

Když kabel odpojím tak budík spadne úplně dolu.

Ono se to chová docela divně,když se to zahřívá tak je budík pořád na nule,pak najednou vylétne úplně na maximum,jakoby se v tom čidle něco teplem vyzkratovalo

bud je v tahu čidlo nebo je špatný ukostření budíku teploty

petr2121
hodnocení

Dík za odpověď,nedala by se použít třeba i nějaká silnější žárovka jako odpor?.nic takového jako odporový drátek nemůžu nikde vyhrabat

gumidek*

Zkusil bych to. 4W 10W 21W 55W (H4) mezi drátek na čidlo a kostru.

petr2121
hodnocení

Při použití žárovky se objeví nějaká hodnota,takže to je čidlem.když je to studený tak to neukazuje nic,a když to dosáhne nějaké teploty tak se to zkratne a hotovo

2 měsíce starý čidlo,z druhovýroby už vážně nic nekoupím

gumid

Píšu to všem. Nekupujte druhovýrobní čínské šmejdy...

Na Origo čidle je po stranách jakoby matice nějaké číslo dílu (na těch ploškách) a seshora na černém plastu izolační trubičky je něco jako do 24V (tak nějak).

odkaz

endyfrog*
hodnocení

0x

V tomto případě většinou bývá špatná kostra ,nebo zoxidované konektory dopručuji prostříkat kontaktolem a řádně ukostřit

petr2121
hodnocení

Jo a ještě jeden dotaz,nevadí že je to čidlo ve vodorovné poloze?.mám tam ten chladící systém trošku jinak řešený a čidlo není ve vertikální poloze ale ve vodorovné poloze.ptám se jen jestli to nemůže mít vliv

To v jaký poloze pracuje, je úplně jedno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]