Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvláštní semafor

Od: minda® odpovědí: 20 změna:

včera mě v praze barrandov zaujala zvláštní kombinace semaforů - přijíždím na křižovatku po hlavní, chci jet rovně, a přede mnou svítí klasická červená, ale vedle ní zeleně září přídavná šipka rovně-vlevo... vysvětlíte mi, co to má za význam? mně to dost zmátlo... je to křižovatka Werichova x Śtěpařská, viz foto:

Zvláštní semafor

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vlevo a rovně můžu jet, vpravo ne, protože bych křižoval dráhu tramvaji, která jede souběžně rovně a má "zelenou" (koleje vpravo). Kdyby byly koleje klasicky uprostřed vozovky, nebyl by takový semafor potřeba.

tomasek*

Magdon má pravdu. Hodně let jsem poblíž bydlel - kdyby tam ta tramvaj nebyla, byl by semafor řešený jinak. Ale jelikož tam tramvaj je, je to řešené tak, jak píše Magdon.

hop®
hodnocení

1x

Podobných "neobvyklých" semaforů je v Česku více, většinou před křižovatkami, kde kolejová či jen trolejová vozidla jezdí vpravo od automobilů, nikoli uprostřed komunikace.
Pokud řidič zná význam světelných signálů, může být překvapen, ale neměl by být zaskočen. Červená = stůj, přídavná zelená šipka = za určitých podmínek (přednost třeba chodcům nebo protijedoucím vozidlům) mohu pokračovat.

Nehledal bych v tom žádnou vědu, ale ani nebudu odsuzovat tazatele, že byl touto kombinací trošku překvapen, opravdu jich nepotkáváme mnoho...

doplněno 31.01.14 23:09:

*tazatelku, Mindo, promiňte, omylem jsem Vám "změnil pohlaví" *hi* :)

hodnocení

To je OK, Hope... :)

Mně ten semafor zarazil, protože jsem se s tím setkala poprvé - já jela rovně podle své zelené šipky, ale přímo proti mně stálo na světlech policejní auto, a stáli, i když neblikali, že by chtěli odbočovat - zřejmě jejich semafory měly jiný režim...

hujer123*

Pokud jsi měla tu zelenou šipku rovně a doleva, je logické, že ti policajti naproti museli mít červenou, jinak by mohlo dojít ke kolizi, kdybys nepokračovala rovně, ale doleva. Asi by sis opravdu měla osvěžit, co znamená na semaforu kulaté světlo a co znamená šipka.

erikch*

a ještě pro úplnost-zezdola od Chotkových sadů kolem Hradu je na křižovatce s Brusnicí na semaforu zleva šipka vlevo a rovně a zprava druhá šipka vpravo(trošku diskotékový semafor)...:)

tomasek*

Ono jde taky o to, jaká je tam hlavní a vedlejší silnice... Kdyby to tam bylo jinak, klidně by mohli mít zelenou i ty policajti...

doplněno 01.02.14 15:46:

Ha, to jsem plácnul pěknou blbost *hi*.

niik

tomasku

Domluvte se s pani zakladatelkou dotazu a navštivte autoškolu spolu. Když svítí semafory, tak si na hlavní ani vedlejší nehrajeme.

zapamatuj si takovou zásadu - pokud svítí zelená šipka, máš ten směr, kam svítí volný a nedáváš nikomu přednost... pokud svítí zelená jako vyplněný kruh, pak v případě že odbočuješ, dáváš přednost protijedoucím a tramvajím v obou směrech... to znamená že pokud se na této křižovatce rozsíví zelená pro odbočení doprava, musíš dát přednost tramvaji v obou směrech... kdyby tam byla jen šipka, měla bys před tramvají přednost...

tajemnej*
hodnocení

0x

Muzes jet rovne nebo doleva. Abys mohl doprava, musis pocjat na zelenou pro vsechny smery

semafor
hodnocení

0x

Je to kvuli těm tramvajim.

hodnocení

jo, to jsem si domyslela... jenom nechápu, proč nedali na ten semafor, co svítí červeně, šipku doprava - pak by to bylo jasné...

Nebylo. Ten semafor mi má zabránit zkřížit cestu tramvaji, jedoucí rovně a zároveň umožnit jet rovně autům. Kdyby tam byla zelená šipka, mohl bych odbočit vpravo i při svítící červené v rovném směrua zároveň by musela mít "stůj" i tramvaj. Takže smysl by byl přesně opačný.

doplněno 31.01.14 16:45:

Fungovalo by to, kdyby při celkové zelené svítila doprava šipka červená, jenže nic takového neexistuje.

Na Vinici je to stejné, pár řidičů s tím bojuje, že čekají a přitom rovně a vpravo můžou jet...
hop®

Ano, navíc vlevo moc aut nejezdí, jen dopravní obsluha a já :-D

buss
hodnocení

0x

Co je na tom zvláštního? Křžižovatky a provoz máme různý, jak kde.

majsterjoe*
hodnocení

0x
nezlobte se nikdo na mě, ale to snad ne. doporučuji kondiční jízdu v autoškole a pro jistotu zopakovat si testy, aspoň křižovatky.

gumidek*
hodnocení

0x

Podobný semafor je v Olomouci na ulici Hraniční u OBI (nemocnice).

Šipka zde nesvítí doprava, jak bývá zvykem, ale jen rovně (bavíme se o té přídavné signálce vedle červené).

Zvláštní semafor #2

solenza*
hodnocení

0x

Tyhle šipky rovně a doleva jsem myslím viděl i v Pardubicích.

hodnocení

0x

Pozor na to, že v případě, že svítí červená doplněná šipkou, je stále primární signál "stůj". Pokračovat v naznačeném směru lze je tehdy, když z jiných směrů nic nejede a nepřechází chodci. Znám křižovatky, kde je povoleno na červenou odbočovat vpravo, ale z levého směru mají současně auta zelenou!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]