Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřadit vozidlo?

Od: peter33* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer, už jsem tady to téma řešil, ale situace se změnila. Měl jsem auto, ktere jsem ,,blbec" prodal bez kupní smlouvy na náhradní díly a hned na to mi odcizili SPZ z prodaného vozu, které jsem si nechal v garáži. Samozřejmě jsem krádež SPZ nahlásil na policii a mám k tomu i od PČR papír. Na základě tohoto potvrzení od PČR jsem dostal nové SPZ které jsem na rok uložil do depozita. Teď potřebuju poradit. Auto fyzicky nemám, čímž nemůžu potvrdit ekologickou likvidaci, smlouvu o prodeji taky nemám. Chtěl bych se dozvědět jakým legálnm způsobem se mám auta zbavit nadobro? Mám velký TP, malý TP, SPZ v depozitu (pojistka zrušena) a auto je bez STK. Známý mi poraďil ,,nech to v depozitu, nikdo to řešit nebude" což je asi hloupost. Za každou radu děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vozidlo již fyzicky nemáte, takže jen úředně zlikvidovat.

Necháte značky v depozitu, vozidlo odhlásíte, ještě v tomto roce bez problémů, na pana XY, o kterém si najdete info o jménu, bydlišti r.č. a je hotovo. Stát se po 1.7.2015 (jak správně píše nu) postará o vyřazení vozidel v polopřevodu.

milamber*
hodnocení

0x

Možnost tady je. Říká se tomu zánik vozidla. Vozidlo přestalo nevratně plnit svůj původní účel. Je třeba úřadu prokázat, že tato situace nastala a na evidenci vozidel ti vozidlo vyřadí z evidence. Tato možnost je tu proto, že stát nemůže nutit občany zlikvidovat svůj majetek. Vozidlo je možné využít i jiným způsobem, než je jezdit po veřejné komunikaci.Dříve stačilo napsat čestné prohlášení, v němž se psalo, že "vozidlo bude využíváno pro nedopravní účely". Na evidenci ti určitě poradí, oni už budou vědět ;)

peter33*
hodnocení

Ano, už jsem slyšel o tom že si z auta můžu udělat kurník, ale to by byla lež :) jsem dobrák :D tak právě hledám nějakou cestičku, kde se později nebudu muset jakkoli ospravedlnovat. Já myslel, že třeba existuje i možnost čestného prohlášní, že jsem auto opravdu prodal na ND i když nevím komu. Nebo tak něco...

Chlapci, tato možnost tu kdysi byla, ale již toto není možné. To není argument, že prodáváte vozidlo na náhradní díly. Vy nemůžete ve smlouvě kupci zakázat nakládat s jeho věcí. Co když ho kupec od Vás chce koupit, aby ho pak prodal dále?

Vozidlo je nebezpečný odpad a podle toho se s ním musí zacházet. Proto musí být ekolgická likvidace, nebo zde máme plno odstavených aut po ulicích a zahradách.

buss
hodnocení

0x

Máme na to normu, znáte 56/2001? Tam je Vyřazení ..., už mnohokrát zde řešeno.

peter33*
hodnocení

Ano na to jsem už koukal, jen mám pocit, že bez potvrzení o likvidaci si nijak nepomůžu...bohužel na vrakovišti nemám známe a tu možnost, že vozidlo zaniklo, taky přece musím nějakým způsobem prokazat.

nu*
hodnocení

0x

Dobrá ráno, po roce zimního spánku,

auto jste prodal a měl jste do 10 dnů nahlásit změnu majitele, a to klidně ve statutu "dočasně vyřazeno".Udělejte to zítra, nechýte to zapsat do dokladů.

Dnem 1.7.2015 auto ze zákona zanikne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]