Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím zda umí někdo poradit. Včera jsem jel autem a z boční cesty mi vyjel cyklista (17ti letý), místo toho abych ho srazil, tak jsem to strhl, aby se mu nic nestalo, ale naboural jsem do sloupu. Auto na odpis. Přijeli policajti, vše se sepsalo, dnes by doplňující výslech, mně i toho kluka, ale vypadá to, e tím to skončilo. Auto mám pojištěné zákonou pojistkou. Je nějaká možnost, že mi to někdo zaplatí? Nebo mi dá někdo alepoň něco na opravu? Za Vaše odpovědi předem děkuji.
Zdravím, havirijní pojištění nemáte? Pokud ano,tak je to ok. Jinak jak je již napsáno, pokud se viník určí ciklista, případné ěkody Vám uhradí on.
* škody
Pokud je viník nehody předlužený a nemá z čeho hradit škodu, je možnost ho zažalovat a s rozsudkem se obrátit na exekutora (na roky). Na druhou stranu - proč rodiče? Bylo mu již 15 je odpovědný za škodu sám. Případně je možné, že viník nehody může mít nějaké pojištění - což asi nemá, že? Pokud policie uzavře šetření a označí viníka, obvykle postačí dopis s výzvou k úhradě škody od advokáta. Na druhou stranu tu škodu musíte vyčíslit, to si nevycucáte z prstu. Jako výše může být vzata fakturu za opravu z autorizovaného servisu. Poku dpůjde o "domácí dílnu", výše opravu může být zpochybněna. Takže nejlépe je se domluvit na odškodnění, než částku násilím vymáhat. Z uvedených důvodů se příště pojistěte i havarijně. Pak by opravu hradila pojišťovna - po odečtení spoluúčasti a dále by vám strhla bonus (pokud by byl). Nezapomeňte, že i ten sloup do kterého jste naboural, někomu patří a vy jste ho zničil. Vlastník sloupu se nejspíše obrátí na vás, pozor na to.
sloup byl z kvalitního betonu a "nezůstala na něm ani barva z auta", napadlo mně že je možnost udělat soudní odhad (zaplatit si sám), potom občanskoprávní spor, kde si musím vzít asi právníka (zaplatit si ho sám), potom si zaplatit opravu auta, které je asi na totálku, a pak čekat jestli někdy někdo mi něco dá. Takže kvůli jeho blbosti jsem v mínusu např. 50 tis. a nikoho to nezajímá. Možná i víc.
Modlete se, aby ten kluk měl pojistku na blbost - pak by škoda šla z ní. Jestli nemá, tak to bude muset zaplatit sám, (nebo rodiče), a pokud nic nemá tak bude problém. Pokud je viník, tak soud vyhrajete, ale škoda naskáče o poplatky, pokud to půjde přes exekutora tak klidně až do likvidační výše a tomu klukovi to zničí život.. Pokud jde o slušného kluka který jen udělal blbost, tak se snažte najít rozumné řešení...
Pokud nemáte havarijku, máte asi dost smůlu, to už bylo napsáno. Ale podle mne je to pořád lepší, než kdybyste ho srazil a (třeba těžce) zranil, sám měl jen odřený lak na voze, ale do konce života pak výčitky, že jste raději měl obětovat auto...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.