Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké pořídit auto?

Od: sovka* odpovědí: 9 změna:

Ahoj všem,

a prosím o radu. Jelikož se naše rodina za nedlouho rozroste o dalšího člena, potřebujeme koupit nové auto. Přítel nemá moc čas to řešit a já se zase v technických věcech tolik nevyznám. Potřebuju to hlavně na nákupy, vození dětí do školky/školy a na dovolené. Takže ideálně něco s větším kufrem, kam se vleze v pohodě kočár, větší nákup atd. No a dozedu se samozřejmě musí vlézt klasicky dvě sedačky. A ideálně bych potřebovala auto, které nebude moc dlouhé. Na menších místech mám problémy s parkováním :) Preferovanou značku asi nemám, spíš mi jde o to, aby to tolik nežralo a nějakou dobu auto vydrželo. A určitě ne automat. jinak toho najezdím dost, rodiče mám na Valašsku, takže se člověk projede poměrně často a dlouho.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

takeshi*
hodnocení

0x
Fiat marea weekend nebo octavii1 nebo fabii1...

cobrak*
hodnocení

0x

Dobrý den. chyba je ta, že přítel se málo angažuje! Pokud s takovými informacemi pak půjdete k prodejci, tak Vás ošustí o pěkný balík peněz ;) K otázce. Říkáte, že najezdíte hodně a chcete pěkný kufr. Určitě bych koukal po koncermových autech, mají přitelný servis a přijatelnou cenu dílů a pěci jen pořád platí, že Vám Oktávku opraví za pár hodin, kdyžtop třeba Forda za pár dní, protože budou čekat na díly. Být Vámi, šel bych do kombíka, s kterým bych se naučil jezdit, protože rvát kočárek do sedanu či hatchbacku a k tomu nákup je sebevražda. Zkusil bych buď jedničkovou Otkávku, ale klidně dvojkovou v motoru 1.6 benzín, což je teda línější, ale jezdí do málo, s lehkou nohou mimo město i za 5,7l/100km nebo bych vzal Jedničkovou Oktávku v 1.9tdi, ale tam je už je velká šance stočeného tachometru a všeho kolem, je tam turbo a obecně diesly, když nevíte, kdo a jak s nimi jezdil, tak je to velký risk do nich jít. Ta 1.6 ka je podle mě pro maminu s prckem na občasné popojetí do krámu a dojetí za babičkou a dědou na Moravu ideální řešení ;)

sovka*
hodnocení

Já vím, že to chyba je, ale má toho hodně, takže to neřeším. A je fakt, že dost věcí takhle zařizuju. Rozpočet je do půl milionu, takže za tu částku už bych raději nové auto a nebo třeba předváděcí. Jinak s kombíkem jezdit umím, jen na parkování potřebuju víc místa a ve městě je to občas problém, takže se pak nahledám, kde můžu zaparkovat :)

Ok,takže určitě kombík. No ale nevím, jestli jít do škodovky. Co třeba kia a nebo bmw? Jak je to s jejich "životností"?

hodnocení

0x

Vůbec nepíšete, kolik peněz hodláte do auta investovat. Má být nové, nebo ojeté? V obou případech bych bral auto s co nejjednodušší technikou, čím je technika komplikovanější, tím se víc kazí. Nebál bych se ani "neznačkových" aut jako je třeba Dacia - Lodgy, Logan kombi, Dokker - solidně velká auta za dobrou cenu. Typově brát rozhodně kombi nebo MPV, možná větší hatchback. Ze starších aut je praktický třeba Renault Kangoo, Fiat Doblo a podobná auta - hodně prostoru, posuvné dveře, dobrý výhled.

sovka*
hodnocení

Jak už jsem psala, rozpočet tak do půl milionu a radši za tu cenu už nové auto a nebo třeba nějakou předváděčku. Určitě nic z bazarů, kdy nebudu pořádně vědět co tomu je a kolik má auto skutečně najeto. Je to dost velká částka a auto kupujeme minimálně na 6-7 let. Tak jenom doufám, že nejsem moc naivní a že by auto takovou dobu vydržet mohlo :)

asd*

jj, MPV bude do města lepší než klasický kombík.

S tímhl rozpočtem bych vzal VW Caddy. Ojeté bych vzal něco zánovního z Německa...

Parkování ve městě - hodně pomůžou parkovací senzory. A pokud je vzadu i kamera tak to je ideální.

gocars*
hodnocení

0x

Pěkný den, to, že se přítel moc neangažuje je často normální. Někdo rozumí tomu, někdo zase tomu, někoho zajímá to, a někoho zase tamto :)

Taď ale k Vašemu dotazu, již zde v diskuzi padali zajímaé návrhy, ale s žádným se nestotožňuji. Nejdříve bych začal u výběru pohoné jednotky, zda zvolit naftu nebo benzín. Je to jednoduché, nájezd do cca 10 000Km a většinou popojíždění po městě s občasným výletem hraje určitě pro benzín. Kdežto nájezd nad 10tis km a časté delší trasy (nad 30km) hraje pro diesel. Benzín má obrovskou výhodu, že není tak náročný na palivo, údržbu a zimní období. Kdežto výhoda nafty je spotřeba a použitelnost otáček motoru.

K samotnému autu, jelikož budete dost manipulovat s autosedačkou, budete do dost často řídit Vy (ženy mají rády přehled a vyšší posaz v autě), zaměřil bych se na vozy kategorie MPV. Jsou o něco vyšší než klasické kombíky či hatchbacky, navíc mají dostatek prostotu uvnitř vozu (už kvůli lepší manipulaci s autsedačkou) a také kufr mají většinou na průměrem, navíc se nejedná o obrovské vozy, s kterýma se nedá nikde zaparkovat. Zkusil bych se tedy zaměřit na vozy, jako je Ford C-Max, Mazda 5 nebo Opel Zafira.

doplněno 28.01.14 00:21:

Ještě jsem Vám hodil nějakou doplňující odpověď do soukromé pošty...

sovka*
hodnocení

děkuju za tip s tím MPV. Je fakt, že jsem menší,takže abych dobře viděla, musím sedět úplně rovně,abych dobře viděla. A je fakt, že se sedačkou občas bývá taky problém, ji dozadu nacpat. Sestra si nedávnou pořídila kiu ceed, ta se mi nezdá taky špatná,ale nevím,jestli je to dobré auto nebo nee. Mají ji asi půl roku, všechno je ok,ale zatím je to krátké doba.

kee

Co se Kia Ceed týče, projel jsem recenze a ty říkají že (pro mne kupodivu), by mělo jednat o slušné auto do českých podmínek, které zvládne i valašské silnice ;) Jen bych se možná bál trochu toho kufru, který prý zas až tak velký není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]