Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, jakou autobaterii do benzínové Felicie 1.3, 50kW? Momentálně mám 12V 45Ah 390A, už dosluhuje, vydržela asi necelé 4 roky. Je to průměr, nebo krátký čas na životnost autobaterie? Hledal jsem na internetu jaká originální baterie tam patří, ale nějak se nemohu dopátrat, mám na mysli kolika Ah/A tam patří podle výrobce. Mám opět koupit tu samou, nebo by měla-mohla mít více Ah/A. A jestli o větší kapacitě, neublíží to alternátoru, či něčemu jinému v autě? Případně tápu jakou značku, někde se dočtu že někdo dporučuje takovou, jinde makovou. Tak nevím jestli autobaterii Varta, Exide,Akuma,Bosh, Banner? Děkuji přdem za rady.
Originál tam bývala 44Ah. To že vydržela 4 roky, to není žádná sláva, ale ono jde dost o to, v jakém režimu auto jezdí -pokud se popojíždní jen od Lídlu k poště a Kauflandu, tak se ta baterie obzvlášt v zimě nestíhá pořádně dobít a pak brzo zakuká. Co se týče kapacity - čím větší, tím lepší, určitě neškodí mít kapacitu k dobru, já jsem míval ve Feldě 72 Ah a byl jsem tomu rád. Důležité je aby odpovídala orientace pólových nástavců a aby šla upevnit, kastlík Feldy nemají, takže místa je tam dost. Co se týče značek - já doporučuji Banner, ta je snad nejvíc blbuvzdorná a odolává i značnému podvybití. Tu mám vyzkoušenou počínaje motorkami, přes x osobáků, dodávek, konče ještěrkou (kde dostává asi nejvíc zabrat) a náklaďákem. V Partnerovi jsem ji měl 8 let starou a nebyl s ní nejmenší problém .
projít klidně hypermarkety a koupit baterku raději silnější o neco než jste měl a s vyšším startovacím proudem než jste měl klidně no name, ale nejdůležitější mí baterku novou né starší než 3 měsíce datum výroby je na baterce to je nejdůležitější, lepší koupit novou noname než značkového stojáka co leží třeba rok dva na prodejně
Originál byly tuším 44Ah v takovém bílém obalu...pokud znovu použiješ tuto,nic tím nepokazíš,na benzínožeroucí feldu 1,3 bohatě stačí pokud nemáš nějaký výkonný audiosystém nebo něco podobného
4 roky je průměr,ty lepší vydrží třeba i 8 let,ale nějaké odejdou už třeba po 2 letech-na tu baterii má taky vliv jak se jezdí,pokud se jezdí extrémně krátké trasy tak baterka dostává zvlášť v zimě pořádně na prdel,páč se nestačí pořádně dobíjet...u feldy je slabinou také dobíjení,to bych nechal změřit
Děkuji všem za rady, nevím jestli to bylo tou baterkou nebo nevím, do nedávna vyborně držela, mám na mysli, že jsem na ni nemusel skoro sáhnout, akorát jsem doléval destilku, preventivně jednou za dlouho dobu jsem ji připojil na nabíječku, a nabíječka mi po krátké době hlásila že baterie je nabitá, startovala v zimě v létě bez problémů, akorát teď jako by začala ztrácet dech a odchází. Auto většinou jezdí krátké trasy, jak bych řekl na nákupy. Kolik kilometrů bych musel ujet abych vrátil energii použitou při startování, respektive za jak dlouho (kolik kilometrů jízdy) dokáže auto při jízdě nabít úplně baterii?
doplněno 23.01.14 11:08:Ještě bych doplnil že auto jezdí kromě krátkých tras někdy i delší, třeba 50 km i více.
Záleží jak silný je alternátor a jakou má baterie kapacitu,kolik spotřebičů je v činnosti atd...záleží jak často ty delší trasy jezdíš...50km jízdou by se to mělo dobít na plno
Ještě doplním že sám mám ve feldě 1,3 s klimatizací baterii akuma 45Ah...v době co jsem auto kupoval(cca 8 let)jsem koupil i baterii a od té doby slouží...mám i celkem silné reproduktory a rádio často hraje bez motoru a nikdy jsem neměl problém...je teda pravda že felda s klimou má altík 90A,který určitě dobíjí rychleji než to základní chrastítko 55A...za rok najedu tak 20-25 tis km
U Felicie je asi ta 44 Ah nutnost,větší se prostě do místa usazení špatně vejde.Opevnění je nutné,provozovat akumulátor bez upevnění je nebezpečné,mohla by při nárazu vypadnout.
JABRAKA
To si s něčím pleteš,úchyty mají všechny felicie stejné a na nafty se běžně používají kapacity třeba přes 70Ah a jdou tam upevnit v pohodě...ona šířka všech baterií je stejná,jen ty výkonější jsou delší-a místa na bocích tam má felda dost
bohatě stačí 44ah. Jen bych se vyvaroval no name baterií z tesca a podobných řetězců. za rok pak můžeš kupovat další
Pro benzín 1,3 klidně stačí,pro 1,6 bych volil tak 55Ah i když ta 45Ah by to taky měla v pohodě zvládnout...odlišná situace je pro 1,9D...tam bych volil asi největší kapacitu co se tam vleze,často se stává že tenhle motor v chladnu hůře startuje a startér má s tím těžkým VW motorem dost práce(nehledě na to že ty startéry na tenhle motor často ztrácí výkon a potom motor dlouho točí než chytne)...tam mám obavy že v opotřebovanějším stádiu by už to ta základní 45Ah nemusela utáhnout
Ani by mne nenapadlo kupovat baterii co se mi nevejde do úchytů . Vždy se dívám na všechny rozměry
.
To byla odpověď pro "JABRAKA"
Baterie mají standardizovanou šířku,takže do úchytů feldy by se měly vejít všechny...podle kapacity mají jinou délku,ovšem ve feldě je jak k topení tak k podběhu dost místa,myslím si že by to skouslo třeba i 90Ah baterii,i když by to byla dle mého názoru zbytečnost
Jabrako, nevím jakou Felicii máte, ale tazatel řeší 1.3 benzín, u ní je baterie uložená na prolisu pod čelním oknem, takže jak jsem už psal, vejde tam naprosto bez problémů i daleko větší baterie, přičemž je, samozřejmě, řádně uchycena za patky na spodku akumulátoru, takže nejen že to není nebezpečné ale i tvrzení o vypadnutí je tudíž nesmyslné
Také mám aku pod tím oknem,i tu 44 mám co dělat,abych ji na místo nasunul.A hlavně zajistil příchytným plechem.Ale největší problém je s délkou připojovacích kabelů.Ty by se musely pro připojení větší baterie také upravit.
JABRAKA
Jseš si jistý že to jsou origo kabely?...feld mi prošlo rukama plno všech motorizací a různých akumulátorů a nikdy nebyl s instalací problém...
Ta baterie chce na usazení trošku grifu,trošku s ní pomlet z boku do boku,ona zapadne do takových vybrání a pak tam jde ten plíšek krásně přišroubovat
Do dieselů běžně dávám 70Ah baterie a jde tam krásně,jak kabely,tak ten plíšek
Píši zde dovětek,po přečetní vašich rad a také díky tomu že už minulá odešla ze dne na den jsem autobaterii nakonec koupil co tam byla 12V/44Ah. Děkuji všem za vaše snahy poradit . Nebyly zbytečné
.
Jen bych se na okraj zeptal, mám autobaterii co je jak bych řekl "údržbová" to jest dolevá se tam destilka. Mám dotaz: při nabíjení autobaterie nabíječkou musím-měl bych povolovat zátky, nebo nemusím-není třeba a mohu nabíjet zašroubované-nepovolené zátky (takové ty plastové šrouby v autobaterii)?
Myslím, že na 1.6MPI je 44Ah málo.Za posledních 5 let jsem vyměnil 2 (bazarové)baterie 55Ah,vždy 1x za rok dobil a nebyl problém. Minulý rok v létě jsem koupil novou Vartu Blue 44Ah, hned p 1 měsíci jsem ji musel dobít,v zimě 2x. MMám za to,že problém je právě přes zimu, kdy v mrazech potřebuje tato motorizace vyší start. napětí. V létě naskočí na první škrtnutí, v zimě po cca 3 vteřinách a jen tak tak. Koncem listopadu jsem absolvoval cestu na Slovensko,celkově jsem během týdne ujel 1300kč,takže by se baterka měla dobít,Na začátku prosince spadly přes noc teploty k nule a startování stejná bída.Auto klima nemá.
No, ono to tak málo zase není - aktuálně jezdím 1.6 MPI Octávkou a ta má - standardně rovněž 44Ah akumulátor. To auto už má 4roky, cca měsíc nebylo používáno, než jsem jej dostal a aku byl tak vybitý, že nedokázal ani odemknout auto. Tak jsem jej na pár minut dal na rychlonabíječku se startboostem, po nakopnutí motoru jsem musel jet. Počítal jsem s tím, že aku budu muset vyměnit, ale jelikož auto denně jezdí dost dlouhé trasy tak nejen že nebylo třeba aku dál nabíjet, ale ani není problém ani v mrazech auto nahodit - chytá na drc. Klimu auto má - ale nechápu, jak to souvisí s aku.
Ovšem to nic nemění na tom, že preferuji co největší aku - zejména u aut, které jezdí méně.
Jen upřesnění - při startu v zimě nejde o ,,vyšší napětí´´ - to je dáno, ale jde o startovací proud, protože mrazem ztuhlý motor má vyšší odpory při protáčení. Jenže benziňák a ještě k tomu nevelká 1.6 je poměrně v pohodě.
Taky jsem razil myšlenku čím víc, tím líp, ale když jsem dojel do servisu před technickou, tvrdil mi servismuž, že je to holý nesmysl, a že jsem sám proti sobě. Zdůvodňoval to tím, že altenátor je dimenzovaný na 44(45) a když použiju silnější baterii, trvá déle, než se nabije. => takže při kratších jízdách se nestačí dobít, kdežto slabší(správná) se spokojně dobije.
Vypadá to rozumě, byl by tu nějaký odborník, který by to mohl potvrdit?
To sandokan - tak upřímně řečeno, netušil jsem, že podobný blábol dokáže vypustit z pusy někdo, kdo si říká servisman.Ale k věci - Felicie má 70 A alternátor, což je dostatečný zdroj i pro nabíjení podstatně většího aku. Ale to je vedlejší - podstatná je ta pozoruhodná myšlenka, že se větší aku déle nabíjí. Takže vycházejme ze situace že máme dvě Felicie - jedna má 44Ah aku, druhá 96Ah - což byl můj případ. Obě nastartují a na toto spotřebují třeba -řekněme 5Ah. Takže obě pak potřebují oněch 5Ah dobít do plné kapacity aku. A tak se ptám : Čím tedy více namáhám alternátor, když obě auta dobijí pouze stejnou kapacitu?
Ovšem pro úplnost se sluší dodat, že jakožto modelář jsem využíval vyšší kapacitu aku hlavně k tomu, že jsem nabíjel akumulátory do modelů právě z autobaterie. Takže jsem skutečně baterii dost vybil, ale pokud to stačilo na nastartování motoru,, vždy to altík bez potíží dobil.
Stejně pozoruhodná je ona myšlenka, že krátkými jízdami se větší aku nedobije, na rozdíl od menšího. To je zase tentýž případ, dobíjím jen kapacitu, kterou odeberu ! Ale kratší jízdy jsou problém, pokud nasatruji a ujedu 500m a pak znovu a znovu, tak to nedělá dobře žádné baterce. Ovšem i zde je podle mě větší aku ve výhodě - přesně takový jízdní styl měl tchán - jezdil denně do Lidlu a zpět, takže právě těch cca 500m. Občas i na poštu, což bylo stejně daleko. Za těchto podmínek se žádný aku nestíhá dobíjet jízdou, ale pokud je použitý aku s větší kapacitou, tak má šanci na více startů, než ho skutečně vybije. Pak jsem jej jednou za 14 dní prostě dobil nabíječkou.
Prostě řečeno - pán mele nesmysly...
Tak trochu s Promonem souhlasím.Ovšem je tu řada problémů,které baterie způsobuje.Baterie s větší kapacitou sice po plném nabití vydrží i delší dobu pracovat v režimu krátkých jízd,aniž by byl problém s nastartováním.Ale pokud je baterie dlouhou dobu ve stavu nenabitém,nebo málo nabitém,.pak hrozí zasulfátování článků,tedy i snížení kapacity a snížení životnosti.U té 44Ah baterie při krátkých jízdách a častém startování dojde šťáva,ale baterku hodíme na dobíjení a zase je naplno nabitá.Také tak brzy neklekne.
JABRAKA
Taky nevidím důvod proč by neměl alternátor feldy stíhat dobíjet 70Ah baterku. Když se nabíjí nabíječkou,tak u té svojí mám rychlonabíjení 40A,pak 25,10 a udržovací 5A. Alternátor feldy,i ten nejslabší dává až 55A,samozřejmě že něco sežerou spotřebiče,ale nevidím důvod proč by tý baterce nemělo stačit třeba i 30A k pohodlnému dobíjení,stejně tolik toho těžko bude žrát pokud nebude úplně vybitá
otázka je sice pár let stará, ale vy máte aktuální doplňující...
Nejsem odborník, ale z matematicko-fyzikálního hlediska je toto přesný popis. Pokud tedy máte alternátor na dané Ah, pak je dobré mít doporučenou baterii. Kdo má silnější, ten musí na dobití také jet delší cesty.
Stejně jako s nabíječkou akumulátorů - když máte silnou, nabije se rychleji. Jenže se zase přehřívá, což na druhou stranu nepomáhá výdrži baterii... Více Ah se pak se slabým alternátorem může chovat jako "udržovací dobíjení" v zimě u některých nabíječek. Tj. nedobíjí, jen udržuje před mrazem proti totálnímu vybití...
@promon - na jednu stranu souhlas - zejména u benzínového starého vozu. Na druhou - pokud dobíjím novější vůz, případně naftu s nutností žhavení v zimních měsících... viděl bych servisákovo vyjádření za rozumné.
Chtělo by to názor elektrikáře... třeba časem někdo přijde a doplní. Dle mých zkušeností se např. aku 74Ah na nafťáka s nabíječkou o max. 5A nabíjela nad 15 hodin (nouze...). Zatím co na 44Ah by nabíječka měla stačit cca 9 hodin nabíjení, aby bylo dobito.
Logicky pak z toho plyne, že když jezdí někdo malé kousky a má spotřebu el. pro řídící jednotku, mraky světýlek a žárovek, rádio, nabíječku tabletu,... pak má častěji vybitou aku a nemůsí se mu podařit nastartovat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.