Nejste přihlášen/a.
Jak pootočit motor aby správně fungoval rozdělovač u š 120?
má to nějak být snad před zdvihem prvního válce nebo už ve zdvihu či snad skoro nahoře?
měnil jsem motor a měl jsem u něj komplet odmontovaný rozdělovač i s držákem a teď se mi nedaří to správně nastavit a proto potřebuji vědět jak ho nastavit, předstih a odtrh umím ale nevím kde přesně musí být ten první píst a zároveň palec rozdělovače...
Ještě jedna rada:
Píst prvého válce do horní úvrati při kompresním zdvihu-nemusí býr úplně přesně.
Jak to udělat: Pootáčejte klikovkou ve směru otáčení , přes řemenici , jde to i potlačením vozodla při zařazeném rychlostním stupni , nejlépe nejvyšším (při vyjmutí všech svíček to jde lehce), utěsněte otvor pro svíčku prvého válce npř. prstem ruky. Až ucítíte výtlak vzduchu ještě trochu pootočte (případně hledanou horní úvrať nůžete překontrolovat npř. vhodnou tyčkou otvore pro svíčku tohoto válce ).
V této poloze pístu , nasaďte vyjmutý rozdělovač , pootáčejte při mírném tlaku na rozdělovač hřádelí rozdělovače , až hřídel (rozdělovač ) zapadne do správné polohy , palec rozdělovače je nasměrován na kontakt kabelu prvého válce ve víku rozdělovače . Konstrukčně je zajištěno , aby rozdělovač nezapadl do jiné-nesprávné polohy.
Píst 1. válce musí být v horní úvrati a palec na rozdělovači musí směřovat na zářez v tělese rozdělovače.
No jo ale jak poznám, že je 1. píst v horní úvrati? když na něj nevidím, nebo se to dá poznat nějak podle řemenice? Dále ten palec musí být s tím kontaktem otočen na pravé straně nebo levé.
Takovýto problém jsem ještě neměl a to jsem měl i ten rozdělovač celý venku i s držákem ale pravda je, že jsem neotáčel s motorem.
Našel jsem toto ale nevím zda je to správně:
Řemenicí otáčím dokud zářez na řemenici se nekryje s 0 na stupnici bloku motoru- pak by správně měl být nastaven píst v horní úvrati? Pak dám celý rozdělovač i s držákem do víka tak aby kontakt palce rozdělovače směřoval do prava?
Dále jsem z těchto odkazů našel:
cituji
"Takže,jedinej 100% spolehlivej způsob,jak správně nasadit rozdělovač aby to vůbec nastartovalo je takovejhle: Sundáš víko ventilů,ráčnou s ořechem(30) nastavíš motor tak aby byly ventily na 4tým válci(ten u termostatu) ve střihu(jeden ventil jde nahoru,druhej dolů) - to je okamžik,kdy má pálit první válec(ten u rozdělovače).V týhle poloze motoru začneš nasazovat rozdělovač tak,aby kontakt palce směřoval po nasazení víčka na kontakt do kterýho vede kabel od svíčky prvního válce).Takhle když to uděláš,tak to musí nastartovat."
no nastavím aby byly ventily ve střihu ale který jde nahoru sací nebo výfukový a který jde dolu výfukový nebo sací?
a pak už teda nemusím nastavovat ten předstih? je podle toho návodu v citaci už teda nějak základně nastaven?
Už si s tím hraju dva dny a pořád nic.
Pokud to potrebujes vedet, tak u klasickeho 1-3-4-2 ve chvili, kdy 1 stlacuje, tak 4 vyfukuje. Todiz v horni uvrati se zavira u ctyrky vyfukovy a otvira saci.
Ale proc tak komplikovane. Pokud z nejakeho duvodu nevidis znacky na remenici a bloku motoru, tak:
Sundej viko, koukej na ventily prvniho valce, vyndej svicku z prvniho valce, strc dovnitr nejakou dlouhou tycku, aby si videl jestli jde pist nahoru nebo dolu, pootacej motorem a az pist doleze do horni uvrati, tak jsou dve moznosti. Bud jsou oba ventily nastevrene - v tom pripade toc dal a nebo jsou oba zavrene a to je to co hledas.
Pak nasad rozdelovac a palec ndes musatoc tak, aby byl na kontaktu pro prvni valec.
Tot vse. Pokud sis nepoznacil pred rozebranim natoceni rozdelovace, tak to budes muset sestelovat pri behu motoru. To uz chce pak trochu citu.
Takže znovu měnil jsem motor. Již nainstalovaný motor neměl na sobě ani držák motoru ani rozdělovač. Trochu jsem pokročil konečně se mi podařilo najít na rozdělovači ten zářež no spíš důlek(ale také jsem zjistil jak je tam ten ochranný plastový kryt tak v něm je zářez a když se silnějším zářezem nasadí k jistící pružině víka rozdělovače tak ten zářez přesně lícuje s tím důlkem a také na samotném palci, raménku je zářez). Pak jsem nastavil řemenici se zářezem proti nálitku označujícím 0 stupňů(jestli jsem to správně nastavil a pochopil, že HÚ pro první píst je na řemenici 0 stupňů) a palec rozdělovače jsem nastavil kousek před ten důlek pak jsem dal rozdělovač do víka rozvodů a palec se natočil k zářezu.
Pak jsem nastavil předstih. Ale stejně nastartovat už jde ale jakoby to šlo jen na dva či tři válce. Když přidám plyn tak to ve výfuku jako vybuchuje a když pustím plyn tak to zhasne. Ještě před touto popsanou závadou mi to šlo nastartovat obtížně a když to chytlo tak při plném plynu ten motor špatně šel a jak-mile jsem sundal nohu z plynu tak zhasnul. Možná jsem špatně nastavil tu HÚ a následně předstih?
Jinak jsem vyměnil zapalovací cívku, víko rozdělovače, kabely a kondenzátor. Jako vzor pro nastavení HÚ prvního pístu mi slouží starý motor kde je sundaná hlava a vidím kde je píst nahoře a zářez na řemenici.
Takže pokud tento výše popsaný postup jsem provedl správně, v čem může ještě být zakopaný pes?
Tak děkuji všem za rady. Mám hotovo nastaveno jinak jak jsem naposled popisoval ty závady bylo to tím, že nebyly při výměně motoru a nasazení hlavy seřízeny ventily, protože jsem neměl měrky které jsem si až dnes teprve půjčil v práci tak jsem nemohl ty ventily seřídit. No měrky mám dokonce celou sadu ale bohužel mi chybí právě 0,15 a 0,20 ty jsem kdysi půjčil známému a on mi je ztratil, sliboval, že mi je koupí a kde nic tu nic a přitom je to už přes půl roku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.