Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dobíjení autobaterie - Renault scénic

Od: salen* odpovědí: 10 změna:

Mám staršího renaulta - scénica. Jakmile se teploty dostanou k nule, stačí pár dní nejezdit a už nenastartuju. Autobaterie je dva roky stará. Řeším to tak, že když vím, že druhý den pojedu, připojím na noc k baterii autonabíječku. Moc praktické to samozřejmě není. Teď jsem se doslechla, že existují nějaké dobíječky, které stačí připojit v době nejezdění třeba přes zapalovač (jako třeba navigaci) a ty vyrovnávají úbytek z baterie. Můžete mi někdo poradit? Zda to má smysl pořizovat nebo zůstat u klasického dobíjení přímo autobaterie, případně nějaký odkaz co zakoupit. Odborníkům se omlouvám za neodborný popis :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zepe*
hodnocení

0x

1.Nejlepší bude otestovat baterii jestli neni uz kaput nebo zkontrolovat auto jestli dostatečně nabíji

2.pokad bude ko tak koupit novou

3. Pokad vite že pojede tak predem nabijete ale co když se něco stane a hned nenastartujete?

4. dobíječka přes zapalovač? jak muze baterku nabít sama sebe? :)

5.existuji solarní radoby dobíječky ale to bych neřešil a řešil bych příčinu

Dělávaly se dobíječky přes zapalovačovou zásuvku. Ovšem síťové. Člověk píchnul v garáži do zásuvky krabičku velikost (i vnitřností) síťové "nabíječky" k mobilu a z ní vedoucí kabel měl koncovku do "zapalovače". Dobíjelo to pár desítek miliampér.

hujer123*
hodnocení

0x

Pokud jezdíte jen občas a jen krátké trasy, nepomůže vám nic, kromě pravidelného nabíjení. Pokud parkujete na ulici, je to problém, tam těžko natáhnete kabel a je nutné akumulátor vyjmout.

V každém případě nechte změřit nabíjecí napětí alternátoru a případně opravit. Pokud je toto v pořádku, zkontrolovat akumulátor, pokud i ten je v pořádku, platí to co jsem napsal nahoře.

erikch*

bohužel alternátor nestíhá(a to i když je zcela vpořádku) dobíjet spotřebu el.energie auta během krátkých tras-nastartování(největší záběr pro baterii),zapnutí světel,ventilátoru...Popojedete pár km,zastavíte,neohřáte auto znovu za nějaký čas startujete...a je to...Každopádně nechte přeměřit hodnoty akumulátoru stejně výstupy z alternátoru,a to pod plnou zátěží(světla,ventilátor)-podle hodnot(spodní limit u benzínu Scenicu a 14V a 70A až 90A alternátoru někde 13,7- 13,8 V při zátěži) pak případně řešit výměnou

tomas11*
hodnocení

0x

Svěřte to šikovnému autoelektrikáři,pokud je vše OK tak múže být i větší zima a po 14 dnech musíte v pohodě nastartovat.

Přeji úspěch.

fribble*
hodnocení

0x

Zkuste se podívat ZDE , používám a nedám na ni v zimě dopustit. Dorovná, co sežere počítač i samovybijení, pokud je baterie OK.

osel59

Můj Kondic je starší provedení nabíječe DBA 03. Je to super věc, hodnotím na 100%. Nabíjíme doma trvale. Mé baterce je 9 let, manželka má dokonce 12 let starou a lidi - ono to ráno točí.

martinhajek*
hodnocení

0x
Bez měření není vědění ;)
Je potřeba si ujasnit zda je to alternátorem (málo dobíjí), akumulátorem (samovolné vybijení), zvýšeným klidovým odběrem, nebo krátkými jízdami, kdy se aku nestíhá dobíjet. Stačí k tomu ta ošklivá hranatá věc - multimetr a případně hezký (nedůležité) a šikovný (důležité) kamarád, nebo sexy (nepotřebné) pracovník autoservisu neb autoelektrikář.
Co se týče dobíječek, na škole jsme se spolužáky sestrojili ruční dobíječku autoakumulátorů.
Náročný ten půlkilový aparát vypadal jako ty svítilny s klikou (jen byl výrazně větší a měl kosmicky hranatý dizajn), a vedla z toho dvojlinka zakončená krokosvorkami. Převinutý motorek použitý jako dynamo dával (když se s tím dost rychle točilo) do 12V autobaterie 2 - 3A. Do 6V motocyklové dvojnásobek.

osel59
hodnocení

0x

To, co popisuješ je v zimě při krátkých jízdách zcela normální, dobíjení máš nejspíš v pořádku. Pokud od listopadu nevyjedeš nikdy někam dál, je nová baterka do měsíce pojížděním vyždímaná. Já nabíjím 365 dní v roce snad 20 starým zařízením Kondic. Je to něco jako větší nabíječka k mobilu do zásuvky s kabelem zakončeným zástrčkou do autozapalovače. Občas je to k vidění ve spec. prodejnách akumulátorů. Stejnou funkci udržovacího nabíjení má i zde tolik vychvalovaná nabíječka z Lídlu - u ní se však musí nahradit svorky na výstupním kabelu zástrčkou do autozapalovače (to raději nech na odborníkovi). Viděl jsem v provozu a maká to tak super.

Ještě upozorním, co znám kamarádovo Scenika, tak ten má zapalovač zapojený přes klíček, tam při klíčku v poloze "O" nanabiješ přes zapalovač nic, je odpojený. Doporučuji prověřit u tvého auta., dřív než něco koupíš.

hujer123*

to je všechno pěkné, ale co když parkuje někde na ulici?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma dobíjení autobaterie

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]