Nejste přihlášen/a.
Mám staršího renaulta - scénica. Jakmile se teploty dostanou k nule, stačí pár dní nejezdit a už nenastartuju. Autobaterie je dva roky stará. Řeším to tak, že když vím, že druhý den pojedu, připojím na noc k baterii autonabíječku. Moc praktické to samozřejmě není. Teď jsem se doslechla, že existují nějaké dobíječky, které stačí připojit v době nejezdění třeba přes zapalovač (jako třeba navigaci) a ty vyrovnávají úbytek z baterie. Můžete mi někdo poradit? Zda to má smysl pořizovat nebo zůstat u klasického dobíjení přímo autobaterie, případně nějaký odkaz co zakoupit. Odborníkům se omlouvám za neodborný popis
1.Nejlepší bude otestovat baterii jestli neni uz kaput nebo zkontrolovat auto jestli dostatečně nabíji
2.pokad bude ko tak koupit novou
3. Pokad vite že pojede tak predem nabijete ale co když se něco stane a hned nenastartujete?
4. dobíječka přes zapalovač? jak muze baterku nabít sama sebe?
5.existuji solarní radoby dobíječky ale to bych neřešil a řešil bych příčinu
Pokud jezdíte jen občas a jen krátké trasy, nepomůže vám nic, kromě pravidelného nabíjení. Pokud parkujete na ulici, je to problém, tam těžko natáhnete kabel a je nutné akumulátor vyjmout.
V každém případě nechte změřit nabíjecí napětí alternátoru a případně opravit. Pokud je toto v pořádku, zkontrolovat akumulátor, pokud i ten je v pořádku, platí to co jsem napsal nahoře.
bohužel alternátor nestíhá(a to i když je zcela vpořádku) dobíjet spotřebu el.energie auta během krátkých tras-nastartování(největší záběr pro baterii),zapnutí světel,ventilátoru...Popojedete pár km,zastavíte,neohřáte auto znovu za nějaký čas startujete...a je to...Každopádně nechte přeměřit hodnoty akumulátoru stejně výstupy z alternátoru,a to pod plnou zátěží(světla,ventilátor)-podle hodnot(spodní limit u benzínu Scenicu a 14V a 70A až 90A alternátoru někde 13,7- 13,8 V při zátěži) pak případně řešit výměnou
Zkuste se podívat ZDE , používám a nedám na ni v zimě dopustit. Dorovná, co sežere počítač i samovybijení, pokud je baterie OK.
To, co popisuješ je v zimě při krátkých jízdách zcela normální, dobíjení máš nejspíš v pořádku. Pokud od listopadu nevyjedeš nikdy někam dál, je nová baterka do měsíce pojížděním vyždímaná. Já nabíjím 365 dní v roce snad 20 starým zařízením Kondic. Je to něco jako větší nabíječka k mobilu do zásuvky s kabelem zakončeným zástrčkou do autozapalovače. Občas je to k vidění ve spec. prodejnách akumulátorů. Stejnou funkci udržovacího nabíjení má i zde tolik vychvalovaná nabíječka z Lídlu - u ní se však musí nahradit svorky na výstupním kabelu zástrčkou do autozapalovače (to raději nech na odborníkovi). Viděl jsem v provozu a maká to tak super.
Ještě upozorním, co znám kamarádovo Scenika, tak ten má zapalovač zapojený přes klíček, tam při klíčku v poloze "O" nanabiješ přes zapalovač nic, je odpojený. Doporučuji prověřit u tvého auta., dřív než něco koupíš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.