Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Mám dotaz na přední mlhovky.Chcu je zapojit bez relátka přímo na baterku a vypinač.Když opomenu co je v zákoně.Bude mně stačit jen vypinač pojistka 15A a kabeláž nebo ještě něco.Zdá se mně to nejednoduší.
Nejjednodušší to sice je, ale musíte mít vypínač dostatečně proudově dimenzovaný. A když to připojíte na vývod pro obrysovky, tak si špatného zapojení možná nevšimnou na STK...
Kdyby to zapojil na vývod obrysovek, tak jim spálí těma mlhovkama pojistku (v lepším případě). Chce to relátko a to zapojit na ten spínač mlhovek přes obrysovky. Spínací kontakt relátka pak zapojit jako viz obrázky níže spínač klasický). Pak projde přes STK a bude to mít správně. Další problém by mohl nastat jen s provedením (tenké vodiče, špatně umístěné pojistky,atd...)
Správně? Při přepnutí tlumených na dálková obrysovky zůstanou svítit, ale mlhovky musí zhasnout, pokud se tedy nepletu...
Máš pravdu. Tak to bylo dříve. Nyní se u aut dá svítit mlhovkou i dálkovým současně. Zapneš obrysovky, tlumené a přední mlhovky a vliv světelné houkačky či přepnutí tlumených na dálkové nesmí mít vliv na přední mlhovky.
Tuším že to bylo na tento systém změněno kolem roku 1991 (usuzuji dle pojistkovky Favorita, kde to zhasínalo, jak popisuješ).
doplněno 14.01.14 19:42:Mě napadá, jestli to nebylo k vůli slabému dobíjení dynam a prvních alternátorů...
Mlhovky 2x 55W př. H3
Dálkové 2x60W př H4
Tlumené 2x55W př H4
Nevím, zajímavé, juknu na to. Kvůli odběru patrně ne, je víceméně jedno jestli k mlhovkám svítí dálka nebo tlumené.
Každopádně je to nelogické, mlhovky jsou do mlhy a zkus si v mlze bliknout dálkou, kromě mlhy nevidíš vůbec nic
Jj, za mlhy je dálka na škodu
Taky jsem si říkal, že ten ca 1A rozdílu nebude klíčový k přepínání dálek/mlhovky.
Spíš se mi ta kombinace hodí za bez mlhé temné noci (bez měsíce) kdy je tma jak v pytli. Pak mlhovky používám s dálkou co by lepší světlo (hlavně při jízdě lesníma cestama, kdy silnice vede do lesa a tam se klikatí). Mlhovka otevře světlo do příkopů a těsně před auto a dálka svítí klasicky jen do úzce co nejdál do předu. Pak je užití mlhovek jako dálkových přídavných a včas vypínám při protijedoucích autech jak mlhovku, tak přepnu dálku na tlumené.
V podobných případech jsem rád podržel světelnou houkačku, to pak svítilo komplet!
...,ale to bylo ještě u vyťuněnýho Embasa (Š1000MB), s kterým jsem dračil hned po získání řidičáku!
...nebo možná ještě před?
Tý jo, řidičák a Embo, to musely bejt časy
Akorát to byli ještě poctivý plechový paraboly a sklo. Kdyby jsi H4ku v plastové parabole a polykarbonátové krytce třeba u Feldy rozsvítil tlumeným a držel světelnou houkačku současně, tak ta žárovka bude mít 115W a po nějaké době se ten plast začne narušovat a sníží se odrazivost a lampa bude svítit méně pokud se rovnou nezkroutí (v extrému).
Dokonce jsem jednou renovoval světlomet od Feldy a zjistil jsem, že té plastové parabole nesvědčí ani na mokro otření hadříkem na brýle (odstranění filmu prachu a špíny - mléčný film). Ihned jsem odíral ten chromový nástřik a vykukoval mi bílý plast. Tak už to po této zkušenosti jen oplachuji ironem destilkou a ničím to neleštím.
Holt se už kovová parabola nenosí k vůli nemožnosti složitého tvarování. Dneska už jsou auta tak vydesignovaná, že světlomety mají ve tvaru slz a tak k vůli zachování geomaterie světla parabola uvnitř připomíná menší Himaláje
Vůbec nejlepší světla byla světla kulatá a dodnes jsou nejlepší volbou přídavná kulatá dálková, pokud se nebavíme o xenonech.
doplněno 14.01.14 20:16:Kde je žárovka tlumeného a žárovka dálky zvlášť (třeba Fabia 1) tak podržení houkačky s tlumeným nevadí, ale třeba u Octy 1, kde je společná žárovka H4 bych to provozovat nedoporučil k vůli tepelnému namáhání.
Chladí se jen vzduchem za jízdy...
Jo rád vzpomínám, To eMBaso mi dal strejda, fakt si s ním vyhrál, zkrácená převodovka, takže slušnej odpich, náhradní chladič vepředu, takže náporový chlazení a elektrickej fofrník, elektrony, fakt to slušně sedělo na silnici - dost jsem se na tom naučil a vyřádil!
Jak jde pokrok dopředu, tak jsou všechna auta téměř tichá.
Řev větráku byl nezamněnitelný zvuk . Jak jde doba čímdál víc, tak třeba jednou budu vyprávět synovi, kterému bude 18 a později si koupí auto:"Jó, já v tvejch letech řídil ještě auto bez airbagů,ABS,ESP" To byla doba
Tím chci říci, že to mělo svoje kouzlo, když tam nebyla elektronika a nehledělo se na emise a hluk.
Určitě to bylo fajn, dřív když Tě nechalo auto viset na silnici, tak stačilo kladivo a kombinačky, a provizorně jsi odjížděl, ještě lepší než Škoďárny na to byli Tráboši a Warťáci. Dneska otevřeš haubnu a zjistíš, že pod ní je další kapota na speciální šroubky, který prostě nerozděláš, a i kdyby se to povedlo, tak jsi stejně v (.)
Hlavně tu pojistku dej co nejblíže baterce (+ polu). Třeba svorka,drát 5cm,pojistka,drát,mlhovka,drát co nejblíže zakončen na kostru vozu (třeba pod nějaký šroubek spojen se skeletem vozu).
Pokud si pojistku na drátu dáš ke světlu, tak celá trasa mezi pojistkou a svorkou aku bude nechráněná a při mechanickém prodření a doteku o motor či něco jiného drát shořím a něco zapálí.
Všimni si, že skoro u všech dnešních aut jsou hlavní pojistky přímo na svorce či těsně poblíž.
Vol vodiče 2,5mm2 průřezu a doporučuji červené (pro přívod) a modré na mínus či černé nebo hnědé,popř bílé (všemi se značí mínus či kostra).
Vypínač na 16A nejlépe kolébkový možno i páčkový. Jde o to, aby byl mžikový, tedy rychle rozpojoval kontakty (pak nedochází k velkému opalu vlivem proudu). Posuvný by ti rychle ohořel (vevnitř na kontaktech).
Doporučuji si udělat za vypínačem ještě vývod na kontrolku 12V/max2W.
Nebo si kup dvoupólový vypínač s kontrolkou kolébkový na 12V a ten třetí vývod zapojit na kostru. Pak při správném zapojení rozsvítíš mlhovky i kontrolku v kolébce vypínače. Takového bastlení se meze nekladou. Problém je spíš STK a užití s rozumem, aby jsi někoho neoslňoval.
doplněno 14.01.14 18:58:Příklad, že se dá sehnat i jednopólový kolébkový s 12V kontrolkou
doplněno 14.01.14 19:03:A měl by jsi táhnout každou mlhovku zvlášť, aby se ti nehřáli vodiče a nebyli přeťežované.
doplněno 14.01.14 19:28:Zde nějaké čtení a schéma s relátkem jak to má být.
9. + svorka baterie přes pojistku viz obrázky ode mě na svorku 30 relé
8. 85 relé na kostru vozu (mínus)
7. za spínač obrysovek nebo za žárovku obrysovek tak, aby relé nešlo vypínačem zapínat, když obrysovky nebudou svítit. (žárovka nebo spínač má dva kontakty, takže při jejich záměně budou mlhovky svítit kdykoliv nebo správně jen při obrysovkách.
Vypinač mám 15a.Takže pojistka bude hned u baterky od ní drát do vypinače a od něj do mlhovek.Jen mám mlhovky přednsastavené na zapojení do sebe.Takže to předělám a každou povedu k vypinači zvlášt.Potřebuji to na jízdu od nás z kopce do údolí každej den mlha jízda cca 2km.Nemam v úmyslu nikoho oslnovat sám to odsuzuji frajery s mlhovkama nebo deníma světlama za tmy.Děkuji za schéma.
Při 13V 55W žárovkou potečou dráty 4A. Na spojení do sebe poteče za mlhovkama jedním drátem 8A a na to průřez 2,5 lanko není ideální (je to dle mě na hraně). Mnohem lepší je to zapojit separátně a spojit místa až na vypínači. Tak to dělají všechny automobilky (stačí nakouknout do pojistkovky, kde najdeš na světla tlumená 2 pojistky).
Navíc stačí blbě ukostřený kontakt (mínus z mlhovky na skelet) a vznikne přechodový odpor na kterém se klidně ztratí 1-2V. Ty se projevý teplem v místě spoje a slabší svítivostí halogenek.
Samozdřejmostí jsou fastony 6,3 pro výše uvedený vypínač a 2 kabelová oka pro ukostřovací body (každá mlhovka). Baterka už kostru má.
Hlavně kontrolku, aby se nezapomnělo zhasnout. Stačí LED dioda a 5mm zelená a odpor 1kohm nebo žárovička
Vau Škoda 1000mb rok 1967 moje první auto taky.Nesmrtelnej stroj.V zimně na drc a jelo se.A to topení kdo to neuměl přepažit za mřížkou vzadu tak tam umrzl.Ale jinak super auto.Rád na něj v dobrém vzpomínám.Taky sem tam dával mlhovly žluté to bylo jednoduší.Dnes mám Daciu logan a dráty oproti embasu jsou tam jak vlásky od děcka.Proto to chcu tahnout zvlášt silnějšíma drátama.A nenapojovat na stávající elektro soustavu relátkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.