Nejste přihlášen/a.
Pokud při vypnutém autě, změříte odběr 0A, tak je v háji baterka.
Pokud byste naměřil třeba 0,5A, tak postupným vytahováním pojistek zjistíte v kterém obvodu ten proud teče.
Odpojíš -pól baterie a mezi odpojenou svorku a kostru vozu dáš zkoušečku.Rozsvítí-li se,vyndáváš pojistky jednu po druhé.Při vyndání pojistky musí zkoušečka zhasnout(žhavit vlákno) U té pojistky,kterou vyndáš a vlákno zkoušečky bude přesto svítit je zkratovaný příslušný okruh.Musíš najít podle chytré knížky nebo schematu,které spotřebiče jsou na ten okruh zapojeny a ty potom postupně odpojuj,dokud nepřijdeš na ten vadný.
To se takhle na dálku těžko určuje.
Možné příčiny bych viděl takto:
1) stará baterie, která už "neudrží kapacitu" (záleží i na "údržbě" baterie, na ročním nájezdu apod. - obecně se dá říct, že po 5ti letech má baterie svá nejlepší léta za sebou).
2) v autě je někde problém s dobíjením baterie za jízdy - baterie se nedobíjí a tudíž ztrácí kapacitu/napětí...
Buď tedy auto nechat prohlédnout v servisu/automechanikem, nebo zkusit výměnu baterie...
Aha, odpověděl jste těsně předtím, než jsem odeslal mojí reakci.
Je to tedy zvláštní - nejspíš někde problém v elektroinstalaci - něco Vám evidentně tu baterii vybíjí. To by chtělo automechanika, který se "specializuje" na elektro...
Pokud svítí lehce dobíjení tak altík není v pořádku...nejde jen o samotné napětí ale taky o to jestli je v pořádku diodový můstek-může vznikat zkrat a přes alternátor se to vybíjí...
Pokud se zjistí že to alternátorem není(ale vsadil bych si na to,alt je slabinou felicií)tak za nějakým autoelektrikářem a zjistit co zůstává zapnutý(jestli náhodou nezůstává zapuntá třeba cívka nebo něco díky nějakému zkratu v pojistkovce)
Prvně si ale nech změřit baterku...ať neplašíš s nějakým zkratem a nebyla by špatná baterie
Můj názor je, že něco s alternátorem. Jestliže jste naměřil nabíjení 13,8V (taky jde o to čím jste to měřil..), není to úplně extra moc. A jestli pomžourává kontrolka dobíjení, koukl bych se opravdu na ty uhlíky.
Jsou na boku alternátoru, spolu se stablizátorem v jednom bloku, taková malá hliníková věc, drží to na dvou šroubkách.
Uhlíky musí být oba dva stejně dlouhé, já už si to nepamatuju, ale měly by mít tak cca alespoň 2,5 cm.
doplněno 14.01.14 12:14:Podle všeho se auto nestačí dobíjet a pokud vyloučíme vadnou baterii a pravdivost vašeho měření, nemůže to už být nic jiného než alternátor.
To napětí pokud je změřené dobře je na magnetonech celkem normální jev...jen ty nejlepší nebo po repasi dávají přes 14...v tom bych problém neviděl,můj alt před repasováním(magneton 90A s klimou)dával 13,3V a stačilo to na dobíjení
Problém bych viděl v tý kontrolce,ta nesmí svítit,žhnout problikávat a nic...po startu musí kontrolka okamžitě zhasnout a v žádném režimu otáček nesmí svítit
Problém buď v uhlíkách nebo v diodovém můstku,přes alt se to nepatrně pořád vybíjí
Píšete ve vyššichotačkách problikava kontrolka, tedy auto mám větší spotřebu energie a altik nestíha dobijet tudiž prosvěcuje kontrolka motoru. Tedy bych to tipoval že alternátor dobijii ale málo, tak bud je špatný alternátor nebo vedení k alternátoru, typoval bych to na špatny spoj ukostřeni motoru po čase ty dratky reznou vedou méně a méně energie a dobijeci proud se vyrazně snižuje- už jsem se stím setkal na jednom autě. Zkuste zkontrolovat vedeni a všechyn spoje popřipadně zkusit překostřit novým kabelem, Je to jen moje úvaha když tak mě někdo opravte .
Vzhledem k tomu problikávání kontrolky ve vyšších otáčkách, bych tipoval na uhlíky, že nedokonale dolehájí na komutátur, že tento neni ideálně rovný a tudíž uhlíhy nestihají kopírovat (být stále v kontaktu) s rychle se točícím komutátorem(rotorem alternátoru)a tím se snižuje dibíjecí proud. Toť můj pohled na vaši závadu, která ale nemůže mít žádný vliv na samovolné vybíjení akumulátoru, spíše na jeho nedostatečné dobíjení, což se může, za nějakou dobu projevit nedostatečně nabitým akumulátorem. - mir
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.