Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před dvěma týdny jsem koupil ojetý automobil od soukromého dovozce ojetin. Vůz byl již měsíc po dovozu a napsaný na třetí osobu, která si prý vůz původně objednala, ale poté si to rozmyslela a po domluvě ho tento dovozce prodával. Dovozce dodal plnou moc od majitele, velký i malý TP, kupní smlouvu, doklad o tom, že auto není v leasingu apod., svou adresu včetně IČO a OP. Vše proběhlo v pořádku, neměl jsem důvod nevěřit. Následně se nejdřív začal vymlouvat na to, že nemá čas ho odhlásit, poté "cestoval" až přestal úplně reagovat. Telefon nebere, ačkoliv se mi ho již povedlo zastihnout obsazený, takže normálně funguje. Na uvedené adrese se téměř jistě nezdržuje, ačkoliv ji má uvedenou i v živnostenském rejstříku, žádná kancelář tam není. Snažím se ho všemožně dohonit, ale zatím nejsem úspěšný. Nevím, zda mám kontaktovat majitele uvedeného v TP, ale mám pocit, že na to bude stejně jako já. Telefon na něj nemám, musel bych tam zkoušet jezdit (2x60km), jestli ho nezastihnu. Ve smlouvě je ošetřeno, že podpisem smlouvy byla předána kupní částka a vůz tímto přechází do vlastnictví kupujícího. Vůz je tedy (snad) můj, platím na něj povinné ručení, ale nemám k němu žádné doklady. Pouze všechno ofocené z místa prodeje. Zítra ráno se chystám podat trestní oznámení pro podvod, na což jsem prodejce upozornil. Prosím o jakoukoliv radu. Díky moc.
Já bych se sem styděl napsat
jen hlupák koupí auto bez dokaldů
policie řeší skutečniou trestnu činnost a kvůli lidem jako vy pak nemají čas na ty skutečné trestné činy
Můžete udělat hrdinský čin, dejte informace o prodejci na stránky podvodnícinanetu, pošlete je klidně na jeho obec, k sousedům a obchodniím partnerům a všem bazarům do kterých cpe auta atd...a opakujte to každý měsíc
Máte-li vše co je potřebné pro změnu v registru, tak bych šel na OdbDSA a provedl změnu na sebe. Podle KS je auto vaše. V čem spatřujete podvod, trestný čin, koupě a prodej proběhl. Myslíte, že policista ho přitáhne za uši na úřad? KS snad měl i ten, co je nyní v TP, ne? Ideální je, oba zajít v době prodeje na úřad. Můžete i na živnosťák, že ho nemůžete najít.
doplněno 08.01.14 12:10:Píšete Dovozce dodal plnou moc od majitele, velký i malý TP, kupní smlouvu, doklad o tom, že auto není v leasingu apod
... Nepíšete, jak jste odjel,ale to je váš problém... Šlo to ošetřit lepší kupní smlouvou. Ještě je zde soud, domáhejte se vydání dokladů (prodejci to písemně oznamte...).
Nechtěl jsem reagovat, ale přesto, dnes se musí prostě myslet na vše, a nejsem-li z místa, nemám nikdy záruku, že bude něco provedeno na per huba. Návod jak dál, máte v zákonu. Ostatně moto radí o lustraci, taky všeználek, že.
pro úžasněji chytřejšího moto: Zajít na OdbDSA může kdekdo aniž se třeba na to radit, někteří víme, co se při registraci, změně předkládá, stačí umět číst. Vlastník nemá co předložit. S člověkem co je v techničáku má co společného, ten vozidlo vrátil, zrušil smlouvu, na co dá plnou moc? Vozidlem disponoval prodejce.
Nevím, za co se mám stydět. Je to přece naprosto normální, zákonný postup. Prodejce si nechává malý i velký TP kvůli odhlášení. Nezlobte se, ale s každým autem to vždy takto proběhlo bez problémů. Já přece nebudu přes víkend čekat až mi otevřou na místním úřadě 100km od bydliště, abych to s plnou mocí odhlásil sám. Nebo Vy to takto děláte? Nebo mi poradíte něco lepšího? Majitele bych klidně na úřad vzal, pokud se se mnou bude bavit, ale TP má dovozce. Jedině to hrát na ztrátu dokladů a vystavení duplikátů. To se mi ale moc nechce, když originály existují...
doplněno 08.01.14 12:17:Pokud bych měl lepší smlouvu, tak sem nemusím psát. Neuvědomil jsem si ale, že zde jsou pouze lidé, kteří jsou neomylní všeználkové, které v životě nic nezaskočí...
Soudem to zřejmě skončí, ale předpokládal jsem, že na to, aby se tím zabýval soud, budu potřeboval "podklady" od policie. Nebo to tak není? Můžu normálně přijít na soud, že se chci soudit?
i tak děkuji
Asi bych v první řadě zašel na Odbor dopravy, vysvětlil situaci a zeptal se, co vše budou chtít, aby bylo možné na vás přihlásit. A také bych se spojil s člověkem který je zapsán v techničáku zda by ev. byl ochoten napsat nějaké potvrzení o přenechání vozidla, či plnou moc psanou na vás..
Co se týká dovozce, může to být výkuk, může ale také být někde v teplých krajích, aby utekl před hnusným počasím, čemuž bych se nedivil. To že má adresu a není tam žádná firma je u nás běžné a podniká tak spousta "garážistů". V každém případě je vždy při podobném nákupu prolustrovat nejen vozidlo, ale i prodejce. Uplně nejlepší je dovézt si auto sám.
Z těch všeználku si nic nedělejte, je to jen několik existencí, kteří mají neodolatelné nutkání se vytahovat jak jsou úžasně chytří.
bohužel to je reálná ukázka "kvalitní prováděcí vyhlášky"-jen aby stát náhodou nepřišel o "ekovýpalné" snaží si tuto skutečnost pojistit tím,že odhlášku,převod atd.udělá jen po předložení obou TP(čili i tzv.malého) jenže trošku není domyšlena realita...kupující by správně neměl s koupeným autem odjed bez obou dokladů,prodávající by je správně neměl vydat z ruky do okamžiku odhlášení...Osobně to dělám kompromisem-velký TP nechám,malý(ORV) předávám kupujícímu s tím,že v okamžiku kdy se dostanu na úřad(několik málo dní od reálného prodeje) ohlásím "ztrátu" nechám za ,50-vystavit nový a ten přikládám do obálky A formátu a s TP obratem odesílám dop.kupujícímu(pošta od úřadů funguje šest dní v týdnu a alespon deset hodin denně...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.