Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepodepsaná kupní smlouva

Od: robi* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, úvodem se omlouvám za délku příspěvku.

Před více jak rokem jsem se zvažoval, zda po prošlé STK znovu opravit svůj starý vůz nebo ho nechám zvrakovat. Auto bylo u automechanika, který měl možnou opravu provést. Nějaký známý od mechanika projevil zájem auto koupit. Byl jsem zájemcem telefonicky kontaktován dohodli jsme se na ceně 2 000.- s tím, že požaduji přepis vozidla a podpis kupní smlouvy. Zhruba 3 týdny se nedělo nic, tak jsem zavolal mechanikovi, že zájemce se už neozval, a proto si přijedu pro auto ať mu to nezavazí před dílnou. K mému překvapení mi mechanik sdělil, že zájemce už si auto odvezl, prý jsme se tak dohodli (já a kupec). O ničem podobném jsem se s kupcem předběžně nedomlouval!

Nicméně jsem machanikovi řekl, že do tří dnů chci buď zpět auto nebo dohodnuté peníze. Ještě tentýž den mi s omluvou volal zájemce s tím , že peníze přiveze a vše dáme do pořádku. Na emailovou adresu jsem mu poslal návrh smlouvy a popis vad a nedostatků, které vozidlo má, aby si nemyslel, že má doma vytuněný skvost.V den kdy jsme se dohodli, přijel,dal mi požadované peníze ( dokonce přidal 300,- za dobu kdy měl již vůz v držení a pojistka byla stále na mne), opsal jsem si nacionále z jeho OP, a dohodli se, že následující týden auto odhlásím on převezme doklady, PODEPÍŠE smlouvu ( v danou chvíli jsem ji ještě neměl vytisnutou) a každý si půjdeme po svém. On současně projevil zájem, abych vozidlo přepsal na jeho strýce (kvůli bonusu k pojistce). Převzal jsem tedy nacionále strýce pana kupce a vše přepsal jak bylo dohodnuto.Od této chvíle až do dnes se neukázal.

Posílal jsem mu emaily( neodpověděl) s výzvou ať přijede podepsat KS a převzít doklady, telefonoval jsem. Někdy vágně přislíbil, že přijede, ale nikdy nedorazil ( prý je stále na montážích mimo trvalé bydliště). Po roce od "prodeje" ( září 2013) jsem se rozhodl a napsal mu doporučený dopis s dodejkou, ve kterém byl velký TP, kopie smlouvy k podpisu, obálka se známkou a mojí zpáteční adresou a průvodní dopis ve smyslu..." auto je ve vašem vlastnictví, tak se řiďte právy a povinnostmi z toho plynoucími." Bez odezvy. Podnikl jsem ještě jeden pokus o kontakt s kupcem (prosinec 2013). Vyhledal jsem ho na místě trvalé adresy, nebyl doma. Jeho sestra mi řekla, že auto se nevyplatí spravovat a tak se bude asi vrakovat. Předmětné vozidlo stálo před domem na silnici a na první pohled bylo znát, že jak jej před rokem přivezl,tak ho do dnes nechal stát. Předal jsem další exemplář KS a požádal o podpis s tím, že si osobně pro něj přijedu.

Zhruba po týdnu mi ( světe div se poprvé za více než rok!) zavolal kupec a ujišťoval mne, že mi poštou posílá o co jsem žádal. 27.12 mi přišla obálka do vlastních rukou, ve které byl velký TP (s posledním zápisem provedeným mnou - nikdo nic na sebe neregistroval) a kopie smlouvy BEZ podpisu , pouze s ručně psanou poznámkou na rubu smlouvy ve znění :..." VZHLEDEM K UPLYNUTÍ LHUTY NELZE PŘISTOUPIT K UJEDNÁNÍ SMLOUVY!"

A teď se obracím na věci znalé diskutující s dotazem . Kdo je tedy v současnosti vlastníkem vozidla pokud nemám podepsanou smlouvu? (Vím, že OZ umožňuje sjednat ústní smlouvu, ale až se ozve ČKP bude třeba důkazů). Podotýkám, že celý rok( od září 2012 do září 2013) jsem stále platil povin. ručení i přesto, že auto bylo po celou tuto dobu v držení kupce.) Bez pojistky je auto asi cca 3 a půl měsíce (tj 5 000,- sankce od ČKP). Dnes s tím autem nemůžu dělat reálně ani papírově nic. Existuje nějaká efektivní obrana proti kupci-nekupci? Děkuji všem, kteří dočetli až potud a poradí mi jak postupovat.

doplněno 04.01.14 18:00:

Děkuji Vám všem za připomínky k mému případu.

Tak jak uvádí au1 myslím postupovat nebudu moci, poněvadž jak zmiňuje k2 musím brát v potaz i kupní smlouvu ujednanou ústně. Z hlediska OZ došlo k převzetí i zaplacení věci a tím by mohla a měla být kupní smlouva uzavřena. Pokud se týče zneplatnění přepisu a vrácení statusu registrovaného vozidla zpět na moji osobu, pak se domnívám, že je to za standardních podmínek úředního postupu, takřka nemožné. Snad jen že by strýc kupce dal souhlas s přepisem na moji osobu a já bych se pak za někakých 5 000,- Kč EKO daně + 800 Kč registračního poplatku + 200 Kč evidenční kontroly + náklady spojené s přepravou vozu na podvalu + 5 000,- sankce od ČKP za nepojištěné období do dnešního dne + 3 000,-,které jsem zapaltil za rok ručení za vozidlo, které jsem neměl v držení a ve finále pak ještě navrácení kupní ceny vozu 2 000,- nynějšímu držiteli vozu, bych úřední cestou celé kalvárii udělat přítrž. K tomu všemu mohu ještě připočítat blahosklonnou spolupráci všech zainteresovaných ( snad si je vůči sobě nepopudím).

Takže pokud dobře počítám, pak se tímto stylem dopracuji ke klidnému spaní ( tj.sprovození auta ze světa) za nějakých 17 000,-

Vzhledem k tomu, že jsem pojistkou kryl nejen sebe ale i výše zmíněné osoby a předešel tak zhruba 19 000,- sankci za dobu zaří 2012 až září 2013. pak mě "prodej vozu určeného ke zvrakování přišel poměrně draho a cítím se účelovým jednání kupce zaskočen a zhnusen.

Vezmu-li však v potaz možné protahování celé kauzy v současném status quo do 1.7.2015 (a bůh ví vezme-li to tímto datem konec), kdy se auta v polopřevodu vyřadí z evidence a tak nějak zaniknou sama od sebe, je to počítám zhruba dalších 28 000,- flastr od ČKP nebo lépe pojistka u pojišťovny za cca 5 000,-(snad by mi to nyní, když mi poslal velký TP pojistili). Pak by mi těch 17 000,- přišlo ještě vhod.

A jako třešnička na dort by měla přijít možná varianta s přestupkem proti hospodaření s odpadním materiálem, kdy je ve hře možnost odstavení vraku na nějaké pro mě neznámé místo, kde by si nějakou dobu vesele korodoval až by obecní úřad, k danému místu výskytu vozidla příslušný, razantně rozhodl o v celku nezanedbatelné pokutě ve výši tuším až do nějakých 500 000,- za to, že po světě bloudí vrak vozu, který mi ještě kdo ví, možná dnes ještě patřía a já nad ním nemám kontrolu.

Promiňte budím-li zde dojem grafomana, ale budiž vylíčení mého případu pro případného čtenáře pobídkou k ostražitosti při nakládání s vlastním majetkem, byť by se jednalo o bezcenný vrak automobilu.

Ale snad se najde ještě nějaká takříkajíc "třetí cesta" a újma finanční i morální nedosáhne tak znepokojujících rozměrů.

Ještě jednou děkuji za připomínky všem přispěvatelům.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

0x

myslím, že ta odhláška kterou jste provedl se dá zrušit, tím pádem ve velkém TP bude auto psané stále na vás. Žádná kupní smlouva není podepsaná, ani nebyla ústně uzavřena, takže bych pána vyzval k okamžitému navrácení vozu s tím, že pokud tak nebude učiněno (do x dní), nahlásím PČR odcizení vozidla (jehož hodnotu samozřejmě nahlásím větší než 5000Kč). Takhle se podle mě nejrychleji dostanete zpět ke svému vozu, a můžete ho dát sešrotovat, nebo prodat "normálně" jak se patří. Tím se zbavíte auta i povinnosti platit pojistku.

zabu
hodnocení

0x

Smlouva nebyla podepsána, k obchodu tudíž nedošlo, vrátíte si vzájemně plnění, vy peníze, on auto, výzvu podle rady výše poslat písemně, na doručenku, aby jste měl potvrzeno, že ji převzal. To pro případ nějakého soudního sporu.

k2

Smlouva nebyla podepsána, k obchodu tudíž nedošlo
Co takova ustni kupni smlouva?

ylokyhol
hodnocení

0x

Zavařil jsi si to tím, že jsi se celou dobu snažil uzavřít písemnou kupní smlouvu. Z toho tedy vyplývá, že ústní nebyla uzavřena.

Takže jsi stále majitel vozidla. Odhlášení vozidla na jinou osobu nemá na přechod vlastnictví vliv.

Takže máš 2 možnosti.

1) Budeš hrát mrtvého brouka a tvrdit, že nejsi majitel vozidla. Bohužel to nemáš čím podložit. Takže nemusíš být úspěšný.

2) Předmětné vozidlo necháš ihned eko. zlikvidovat.

buss
hodnocení

0x

Nechápu, proč ten postup a ještě u cizího člověka a ještě ve prospěch třetího. Reagovat jste měl okamžitě, když si auto vzal bez vašeho souhlasu. Takže jste stav akceptoval. Měl jste požadovat plnou moc, ve prospěch jeho strýce. Proč jste když jste měl data strýce neukončil pojištění, zvl. když jste měl v ruce TP s "přepisem" na něj? A byl by klid. Co tak u ČKP operovat, že vozidlo bylo prodáno bez písemné KS a dokladovat TP? Nebo jít na OdbDSA s tím, že kupec nemá o vozidlo zájem a "přepis" zrušit. Auto si vzít a zlikvidovat. Ale...co když nebude kdo? chtít auto vydat? No a co kdyby se ztratily RZ a bylo by to zlikvidováno jako vrak pokud je to na veřejném prostranství?

nu*
hodnocení

0x

především vám chybyí elementární právní vědomí

auto nemáte, neprovozujete, je odhlášené na jinou osobu , nechápu co pořád řešíte

robi*
hodnocení

Dobrý den,
případ který jsem vylíčil má aktuální dohru.
Pře dvěma hodinami se u mě doma objevil nějaký pán (říkejme mu Novák), který přichází od pana ( říkejme mu Rec), kterému jsem prodal auto bez písemné kupní smlouvy.
Pan Novák mě tímto prosí jestli bych mu nemohl dát velký TP nebo aspoň kopii, aby si auto mohl dnes nebo zítra pojistit. Předmětné auto totiž převzal do pana Rece do vlastnictví,( jako součást plnění nějakého dluhu, nebo nějakého jiného plnění. Osobně bych to nazval prodejem auta pana Rece panu Novákovi.. Nebo se mýlím?
Součástí vzkazu bylo, že:
a) pan Rec se zřejmě necítil být vázán jakoukoli smlouvou, kterou by se mnou pře rokem a půl sepsal ( ano žádnou smlouvu mi nepodepsal, protože jjsme se domluvili, že ji podepíše až přijede pro velký TP)

b) pokud nějaká smlouva mezi námi vznikla (ústní), potom nemohla vejít v platnost, protože jsem mu bránil v úžívání vozu (pojištění vozu) tím, že jsem mu neposlal velký TP ( podotýkám, že jsme se dohodli, že si pro TP po odhlášení,auta přijede a současně podepíše KS( viz. ad. a)

a za c) to již sám pro sebe spekuluji:... pokud auto po dobu od prodeje nebylo pojištěno, pak jsem se ústně zavázal, že pov. ručení budu hradit já jako prodávající. To sice nedává moc smysl (o ničem podobném jsme se nedohodli), ale je faktem, že jsem celý rok od prodeje pojistku platil, protože jsem začal mít pochybnosti,(když si kupující Rec nepřijel pro techničák ani nepodepsal smlouvu), že nakonec výzva od ČKP může doputovat ke mně a já sankci v mnohonásobné výši oproti pojistnému zaplatím sám.

Mám šanci se z případného nařknutí ČKP, že jsem osobou povinnou uhradit příspěvek do GF vyvinit?
Může pan Rec zpochybnit platnost ústní smlouvy, na základě bránění v užívání věci ( nezaslání velkého TP)?

Může mi být svědectví nového nabyvatele vozu (pana Nováka) důkazem, že pan Rec doposud automobil vlastnil, i když mi jeho vlastnictví pan Rec hodlá zapřít?

Mohu dát k dispozici kopii velkého TP panu Novákovi(aby mohl vozidlo pojistit), když defacto nejsem vlastníkem vozidla.? Konečně by mělo vozidlo pojistku a klid od příp. sankcí čkp.

Dopouští se pan Rec nějakého přečinu popř. trestného činu, když dovolil odtáhnout vozidlo k panu Novákovi, když tak vehementě usiluje o to, aby mu nikdo nepřisuzoval vlastnictví vozu? Nedokladuje to, že vlastníkem vozu je (resp. byl) než vozidlo "prodal" dále panu Novákovi?

Děkuji za případné rady.

nu*

Začínám pochybovat o Vašem duševním zdraví

auto nemáte, peníze jste dostal, přesto platíte povinné ručení a zadržujete velký TP? Jste normální?

Psycholog Hubálek má pravd, 40 procent čechů je úplně blbých.

robi*
hodnocení

Zdravím Vás pane nu,

jsem rád, že se vyjadřujete k mému dotazu, protože Vás považuji za jednoho z nejerudovanějších přispěvatelů k tématu administrativních otázek spojených s právy a povinnostmi vlastniků vozidel, převodů - registrací vozidel atd. Dovolím si zareagovat přímo na Vaši poslední odpověď.

"auto nemáte, peníze jste dostal"... Ano, přesně tak jak uvádíte. A z toho vyplývá co, pokud jste četl podrobně popis mého případu? Myslím, že téměř nic, co by ve mě mělo vyvolávat pocit klidu a zadostiučinění. Nový nabyvatel vozidla své vlastnictví zpochybňuje a tak můžu nemít auto 100krát a peníze 100krát dostat a bez podepsané smlouvy mi to bude houby platné.

"přesto platíte povinné ručení" Tak k tomu mohu dodat, s notnou dávkou ironie spíše než přesto tak právě proto. Pokud neprokážu, že to koupil, tak jsem tímto ušetřil 15 000,- ze své kapsy. Tím samozřejmě paušálně nedoporučuji platit povin.ručení každému, kdo prodá automobil. Jen připouštím, že rigidní bazírování " auto nemám, peníze mám,povin.ruč. neplatím" může být v některých případech kontraproduktivní.

"zadržujete velký TP" ...Při prodeji jsme se dohodli (pochopitelně pouze ústně), že mu doklady předám po odhlášce při podpisu smlouvy v dohodnutém datu. Já jsem své části dohody dostál(odhlášeno, smlouva v tištěné podobě připravena) - nový vlastník nikoli (více se neukázal), i když jsem ho telefonicky i emailem mnohokrát upomínal.

A když jsem mu velký TP doporučeně poslal, tak mi ho po 3 měsících vrátil poštou bez slůvka vysvětlení.

A dnes za mnou nový vlastník poslal zájemce o vozidlo, kterému mimo jiné už vozidlo defacto vydal(pán si už leccos odmontoval a torzo vozu už má na svém dvorku), prý že já mám papíry od auta, tak ať se se mnou nějak dohodne...

Bez komentáře!

hujer123*

Tak napište smlouvu s panem Novákem. Peníze máte, tak by to měla být formalita. Nebo co ještě chcete řešit?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]